Επανάχρηση τριώροφης κατοικίας στο Ηράκλειο

  • Βαγγέλης Χουρδάκης

Το "πατρικό" σπίτι μιας οικογένειας, στην οδό Χάνδακος στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1950, παρέμενε ανεκμετάλλευτο για 12 χρόνια και αναζητούσε τρόπο επανάχρησης και δημιουργίας νέας ταυτότητας.
Αναζητώντας τον τρόπο διαμοιρασμού της ενιαίας τριώροφης κατοικίας, επιλέχτηκε η απομόνωση του κεντρικού κλιμακοστασίου στην καρδιά του κτιρίου και η δημιουργία ανεξάρτητων διαμερισμάτων σε κάθε επίπεδο.
Κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο στα 2 όμοια διαμερίσματα Α' & Β' ορόφου είναι το "έπιπλο – τοίχος". Μια ενιαία & ειδικά σχεδιασμένη κατασκευή μήκους 10 μ. που διατρέχει κάθε χώρο και ταυτόχρονα απαντάει σε κάθε λειτουργική ανάγκη του χρήστη (καθιστικό – κουζίνα – χώρος ύπνου). Η επιλογή του λευκού στο έπιπλο και στους τοίχους ενισχύει την απλότητα & την καθαρότητα του σχεδιασμού ενώ οι ξύλινες εσοχές δηλώνουν στον επισκέπτη τη χρήση κάθε σημείου του διαμερίσματος.
Στον Γ' όροφο, η τιρκουάζ πατητή τσιμεντοκονία στο δάπεδο και η δίριχτη στέγη από εμφανή ξυλεία δίνουν ένα διαφορετικό & σύγχρονο ύφος, ενώ στα 26 τ.μ. του διαμ/τος έχουν ενταχθεί με ευχάριστο για τον χρήστη τρόπο ένας διακριτός χώρος ύπνου, μια εξοπλισμένη κουζίνα, η ντουλάπα και ένα λειτουργικό λουτρό. Η χρήση του δώματος και η απόλαυση της θέας προς τη θάλασσα μεταφέρει τον επισκέπτη μακριά από το κέντρο της πόλης.
Στον πυρήνα του κλιμακοστασίου έγινε προσπάθεια διατήρησης της χρονολογίας του κτιρίου: ανάδειξη του πέτρινου μεσότοιχου, αποκατάσταση της υπάρχουσας ξύλινης σκάλας & κουπαστής, συντήρηση τμημάτων μωσαϊκού στα πλατύσκαλα.
Στην όψη, η ενοποίηση διαστάσεων της παλιάς κεντρικής εισόδου και του φεγγίτη σε ένα νέο & ενιαίο σιδερένιο άνοιγμα δηλώνει την νέα ταυτότητα του κτιρίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αποκαταστάθηκαν χωρίς να αλλοιωθούν.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Βαγγέλης Χουρδάκης, αρχιτέκτονας μηχ.
Κατασκευή:
Σταυριάννα Βουλγαράκη, πολιτικός μηχ.
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Μπόλμπασης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Το οικόπεδο είναι ένας κήπος με έντονη φύτευση (κυπαρίσσια, ελιές, καλλωπιστικά δένδρα), χαρακτηριστικό δείγμα των κήπων της περιοχής της Κηφισιάς.Η χωροθέτηση της νέας κατοικίας έγινε με βασική αρχή την εσωστρεφή…
Κατοικία στην Κέρκυρα

Κατοικία στην Κέρκυρα

Στην πανέμορφη Κέρκυρα, στο εσωτερικό ανάγλυφο του νησιού, τριγυρισμένη από λόφους και ελαιώνες, κτίστηκε αυτή η κατοικία για μια οικογένεια καλλιτεχνών. Επιλέχθηκε το υψηλότερο σημείο μιας έκτασης 26 στρεμμάτων με…

"The hourglass corral", εξοχική κατοικία στη Mήλο

Το "Hourglass Corral" είναι μία εξοχική κατοικία, που περιλαμβάνει καλλιέργειες αρωματικών φυτών. Αποτελεί το τελευταίο από τα πέντε τμήματα ενός ευρύτερου έργου, που υλοποιείται στη Μήλο τα τελευταία δέκα χρόνια…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.