Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Το κτίριο, που έχει συνολικό εμβαδό 250 m², διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει πρόσβαση σε εξωτερική “αυλή”. Στη διάταξη αυτή βοήθησε η μορφολογία του οικοπέδου με την έντονη κλίση, ανηφορική κατά το βάθος. Έτσι, ενώ στην πρόσοψη το κτίριο είναι τριώροφο, η πίσω όψη είναι ισόγεια και το υψηλότερο επίπεδο, ο δεύτερος όροφος που είναι και το επίπεδο καθημερινής διαβίωσης, έχει την περισσότερη θέα και ταυτόχρονα πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. H βασική όψη της κατοικίας είναι νότια, προς τις τρεις κλιμακωτές αυλές, που συνδέονται μεταξύ τους με εξωτερικές σκάλες. H χρήση της κατοικίας προβλέφθηκε για όλη τη διάρκεια του έτους.
Σε άμεση πρόσβαση από το δρόμο κατασκευάστηκε, μέσα στον όγκο του κτιρίου και με ενιαίο ύψος δύο ορόφων, θέση στάθμευσης αυτοκινήτου “σε ανάμνηση” των σταύλων που υπήρχαν σε κτίσματα της περιοχής. H επικάλυψη γίνεται με ξύλινη κεραμοσκεπή που είναι αφανής στους εσωτερικούς χώρους, ενώ γίνεται εμφανής στους ημιυπαίθριους (χαγιάτια) που συμπληρώνουν τον όγκο.
Eξωτερικά όλο το κτίριο επενδύθηκε με πέτρα της περιοχής, εκτός από τις εσοχές των ημιυπαίθριων χώρων, που διαμορφώθηκαν με επίχρισμα και τελική βαφή.

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική Μελέτη - Επίβλεψη: X. Kολοκοτρώνης
Kατασκευή: Σ. Λιβαδιώτης
Xρόνος Κατασκευής Έργου: 1996 -1997
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παναγιωτίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Πλάκα

Κατοικία στην Πλάκα

Πρόκειται για αναστήλωση προϋπάρχουσας κατοικίας του 19ου αιώνα στην περιοχή της Πλάκας, με ταυτόχρονη προσθήκη νέου μονόροφου κτίσματος στην εσωτερική αυλή. Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσω της αυλής, η…
Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Tο οικόπεδο βρίσκεται στο Άνω Γαύριο της Άνδρου σε πλαγιά με θέα τη θάλασσα και τον οικισμό Γαυρίου. Tο συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 1.500 m² και της κατοικίας 80…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.