Εξοχική κατοικία στη Σαντορίνη

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου στη Σαντορίνη. Το κτίριο τοποθετείται σε ένα ήπια επικλινές οικόπεδο, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, με νοτιοδυτικό προσανατολισμό και θέα στο Αιγαίο.
Το κτίριο είναι μία ενιαία κατοικία που μπορεί διαχωριστεί σε τρεις επιμέρους αυτόνομες, η καθεμία με τον ιδιωτικό της υπαίθριο χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από τον κύριο χώρο καθιστικού - φαγητού, την κύρια κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και δευτερεύουσα κουζίνα. Στον όροφο υπάρχουν τρία υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους και στο υπόγειο βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, λουτρού και στάθμευσης.
Κεντρική ιδέα της σύνθεσης είναι η διαμόρφωση ενός τεχνητού μονολιθικού βράχου, φαινομενικά τυχαία τοποθετημένου στο τοπίο, και διαβρωμένου από το χρόνο και τα στοιχεία της φύσης. Τμήματα της εναπομείνασας μάζας στρέφονται σε διαφορετικές γωνίες θέασης ενώ αλλού διασπώνται, αφήνοντας ημιυπαίθρια και υπαίθρια περάσματα κίνησης. Θραύσματα της μονολιθικής σύνθεσης διασκορπίζονται στο χώρο ως χαράξεις - αναλημματικοί τοίχοι των υπαίθριων αυλών. Η αρχιτεκτονική μορφή της κατοικίας έχει αναφορές στις θολωτές οροφές των παλιών εξώσκαφων κτισμάτων, στα οχυρά - γουλάδες έξω από τα μεσαιωνικά κάστρα του νησιού και στους μεταλλικούς προβόλους που χρησιμοποιούνταν στα ορυχεία εξόρυξης ελαφρόπετρας, όλα στοιχεία της αρχιτεκτονικής ιστορίας του νησιού, επιμελώς συνδεδεμένα και ενσωματωμένα στη μονολιθική κατασκευή.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου έχει γίνει από οπλισμένο σκυρόδεμα. Τοπική μαύρη πέτρα, τούβλα και θερμομόνωση έχουν χρησιμοποιηθεί ως πλήρωση στους τοίχους, ενώ στις εξωτερικές επιφάνειες χρησιμοποιήθηκε έτοιμο τσιμεντοκονίαμα γήινης απόχρωσης. Οι εσωτερικές επιφάνειες έχουν γίνει με λευκό τσιμεντοκονίαμα και τα εσωτερικά πατώματα από μωσαϊκό με λευκή ψηφίδα. Φυσική ξυλεία, μάρμαρο, οξειδωμένος χάλυβας, πατητό τσιμεντοκονίαμα και πηλός χρησιμοποιήθηκαν στα κτιστά ή χειροποίητα έπιπλα της κατοικίας. Μεσογειακή φύτευση και κακτοειδή φυτά συμβάλουν στην ήπια ένταξη του κτιρίου στο τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Kapsimalis Architects
Στατική μελέτη: Kapsimalis Architects
Η/Μ μελέτη: Kapsimalis Architects
Εμβαδό: 300 m²
Ιδιοκτήτης: Albus Villas
Τοποθεσία: Πύργος Σαντορίνης
Χρόνος κατασκευής: 2016 - 2018
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Καλοκαιρινή κατοικία 4, στη Βουρβουρού

Το νέο κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο, εμβαδού περίπου 2,5 στρεμμάτων, στον οικοδομικό συνεταιρισμό του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. στη Βουρβουρού Σιθωνίας Χαλκιδικής. Στο οικόπεδο υπήρχε ήδη μία κατοικία, κατασκευασμένη στις…
Κατοικίες Α+Β στις κυκλάδες

Κατοικίες Α+Β στις κυκλάδες

Η μελέτη είχε στόχο να εξυπηρετήσει τις διαφορετικές ανάγκες δύο οικογενειών σε διακοπές. Ο συμπαγής όγκος ενός ενιαίου κτιρίου, διασπάται σε μικρότερους όγκους, με διαφορετικό ύψος και μέγεθος, που τοποθετούνται…
Συγκρότημα 5 κατοικιών στη Νέα Κηφισιά

Συγκρότημα 5 κατοικιών στη Νέα Κηφισιά

Το συγκρότημα ανήκει στην υβριδική τυπολογία μεταξύ πολυκατοικίας και μεζονέτας. Πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 1000 m², που περιλαμβάνει πέντε κατοικίες: τρεις μονοκατοικίες και δύο μεζονέτες - διαμερίσματα.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.