Εξοχική κατοικία στην Κυπαρισσία

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην περιοχή της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία, σε θέση κατάφυτη και με έντονο ανάγλυφο. Μέσω της αρχιτεκτονικής πρότασης διατυπώνεται ένας "διάλογος" μεταξύ του σύγχρονου σχεδιασμού και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με το κτίριο να εναρμονίζεται με το τοπίο μέσω της γεωμετρίας και της υλικότητάς του.
Τα 220 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας κατανέμονται σε τρεις διακριτούς όγκους, οργάνωση που διασπά τη μονολιθικότητα, εξυπηρετώντας παράλληλα τις επί μέρους λειτουργικές ενότητες.
Οι υπαίθριοι χώροι και το αίθριο αποτελούν ζωτικά στοιχεία του χώρου, οργανώνοντας την καθημερινή ζωή.
Η είσοδος πραγματοποιείται από ενδιάμεση στάθμη μέσω του αιθρίου - πυρήνα και με καθοδική πορεία οδηγεί στο ισόγειο και στους χώρους διημέρευσης. Στην άνω στάθμη βρίσκονται τα υπνοδωμάτια και οι χώροι φιλοξενίας, με τα παράθυρα κατά την άνοδο να δημιουργούν την αίσθηση της αιώρησης. Το σύνολο υποχωρεί μπροστά στο τοπίο, προσαρμοζόμενο στο έδαφος μέσω των κλίσεων, της στροφής και της ποικιλίας των υψών. Ο όγκος του καθιστικού στρέφεται ως προς το σύνολο και μέσω της κεκλιμένης οροφής και της αδρότητας της πέτρας αποτελεί νοητή συνέχεια του βραχώδους τοπίου.
Η βιοκλιματική επίλυση, τα διάτρητα κάγκελα που επιτρέπουν το φιλτράρισμα του φωτός στην κάτω στάθμη, η φύτευση στα δώματα και το στοιχείο του νερού της πισίνας εντείνουν την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Η ηρεμία της φύσης και η θέα προς το παραδοσιακό εκκλησάκι προσφέρουν τη χαλάρωση που επιζητεί κανείς σε μια εξοχική κατοικία.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χρυσή Τομή Collective Architecture
Στατική μελέτη: Κωνσταντίνος Μπάκας, πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.
H/M μελέτη: Αλέξιος Μπάκας, μηχανολόγος μηχανικός MSc
Επίβλεψη: Μιχάλης Μπάκας, αρχιτέκτονας μηχανικός Ε.Μ.Π.
Τεχνική εταιρία κατασκευής: Χρυσή Τομή Α.Ε.
Τοποθεσία: Κυπαρισσία Μεσσηνίας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 210 m2
Χρόνος μελέτης: Α’ φάση: 2010 - 2011, Β’ φάση: 2016
Χρόνος κατασκευής: 2016 - 2017
Φωτογραφίες: Ντέμη Καρατζαφέρη

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Οριζόντιο σπίτι", στη Θεσσαλονίκη

Η αναγνώριση:Έδαφος με ελαφρές κλίσεις, τοπίο ήσυχο, διάστικτα κτίσματα στον κοντινό ορίζοντα που δημιουργούν συνθήκες ηρεμίας. Αντίστιξη με στοιχεία έντασης, που προσφέρει η δυναμική παρουσία του Χορτιάτη ανατολικά και ο…
Κατοικία με ιατρείο στην Παιανία

Κατοικία με ιατρείο στην Παιανία

Η οικοδομή βρίσκεται μέσα σε οικισμό, σε γωνιακό οικόπεδο 900 m² και αποτελείται από κατοικία και ιατρείο. Διαθέτει ανεξάρτητες προσβάσεις (ανατολικά και βόρεια) σε δύο δρόμους.Η κατοικία, εμβαδού 270 m²…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.