Δύο διώροφες κατοικίες στην Πεντέλη

Οι δύο κατοικίες τοποθετούνται στα άκρα ενός επιμήκους οικοπέδου εμβαδού 1000 m². Βασικά στοιχεία της σύνθεσης, που οργανώνουν τη λειτουργική δομή των δύο κτισμάτων, είναι το διάμηκες κάθετο στο δρόμο τοιχίο, το οποίο διαπερνά όλο το συγκρότημα ενοποιώντας τις δύο κατοικίες και τα δυο υπερυψωμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος μορφής "L" (τοιχίο ορόφου - πλάκα οροφής ισογείου). Τα στοιχεία αυτά εξασφαλίζουν ένα διαμπερές επίπεδο εδάφους, ενώ στραμμένα το ένα προς το άλλο, τονίζουν την εσωστρέφεια του συνόλου που ανοίγεται προς την εσωτερική αυλή, η οποία αποτελεί τον κεντρικό υπαίθριο χώρο ζωής του συγκροτήματος. Η αυλή ανοίγεται προς το νότο, προστατευμένη στη βορινή της πλευρά από το διαμήκη τοίχο που συνδέει τους δύο ανεξάρτητους όγκους. Η σύνδεση αυτή, εκφρασμένη στο χώρο και με τη βοήθεια του μεταλλικού γραμμικού στεγάστρου, αποτελεί και τη λειτουργική σύνδεση των δύο σπιτιών. 
Η υπερύψωση των δύο στοιχείων μορφής "L" δημιουργεί άμεση οπτική και λειτουργική επαφή στη στάθμη του ισογείου -το οποίο περιλαμβάνει τους χώρους διημέρευσης-, δίνοντας την αίσθηση στεγασμένου υπαίθριου χώρου που εκτείνεται από το όριο του δρόμου έως την πίσω πλευρά του οικοπέδου. Αντίθετα, τα κάθετα επίπεδα οριοθετούν τους ιδιωτικούς χώρους, στρέφοντάς τους προς το εσωτερικό του οικοπέδου. Η διαφοροποίηση των χώρων διημέρευσης από τους χώρους ύπνου - ανάπαυσης εκφράζεται μορφολογικά αλλά και κατασκευαστικά μέσω των μεταλλικών και ξύλινων κατασκευών της ανωδομής, που περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια και τους χώρους εργασίας στον όροφο και στο πατάρι αντίστοιχα. Οι δύο κατοικίες ενοποιούνται στη στάθμη του υπογείου, το οποίο περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους και θέσεις στάθμευσης και φωτίζεται μέσω φωτιστικών ανοιγμάτων μορφής στραμμένων παραλληλεπιπέδων.
Το εμφανές και άβαφο οπλισμένο σκυρόδεμα, τα μεταλλικά και ξύλινα στοιχεία και η μεταλλική επικάλυψη της στέγης είναι τα κύρια υλικά της κατασκευής, που συμπληρώνεται με την εμφανή λιθοδομή των ορίων, έγχρωμα πελεκημένα επιχρίσματα και πελεκημένα δάπεδα στους υπαίθριους χώρους.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτρης Ησαΐας - Τάσης Παπαϊωάννου
Συνεργάτης αρχιτέκτονας: Σταύρος Γυφτόπουλος
Ομάδα μελέτης: Μαρία Κυριαζή, Νικολέτα Λαχανά, αρχιτέκτονες μηχ.
Στατική μελέτη: Άλκιμος Παπαθανασίου
Η/Μ μελέτη: Μιχάλης Φιλιππίδης
Εμβαδό: 180 και 200 m² αντίστοιχα
Χρόνος μελέτης: 2001
Χρόνος κατασκευής: 2007
Φωτογραφίες: Τάσος Αμπατζής & Σήλια Ράντου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Πολυ/μονοκατοικία στη Νέα Φιλοθέη

Το κτίριο, 623 m², βρίσκεται σε μια προαστιακή περιοχή κατοικίας, στην οποία οι πολυκατοικίες συνυπάρχουν ελεύθερα με τις μονοκατοικίες. Αυτή η απρόβλεπτη “συμβίωση” των δύο κύριων κτιριακών τύπων της ελληνικής…
Μονοκατοικία στη Βούλα

Μονοκατοικία στη Βούλα

Το οικόπεδο, στο οποίο κλήθηκαν οι μελετητές να τοποθετήσουν την κατοικία, έχει μία σειρά ιδιαιτεροτήτων: βρίσκεται στη συμβολή δύο οδών, έχει σχήμα ακανόνιστου πενταγώνου και μέγιστη υψομετρική διαφορά της τάξεως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.