Διώροφη μονοκατοικία στην Κηφισιά

H κατοικία στην Κηφισιά μελετήθηκε σε δύο επίπεδα και υπόγειο σε ένα απλοποιημένο κέλυφος σχήματος Γ. Το κτίριο οργανώνεται γύρω από μία αυλή με τη μεγαλύτερη πλευρά του με πλάτη προς το δρόμο.
Στο επίπεδο του ισογείου και γύρω από την αυλή μελετήθηκε η ενότητα των κοινόχρηστων χώρων. Το σαλόνι, το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα συνθέτουν έναν ενιαίο χώρο σχήματος Γ. Το μοναδικό διαχωριστικό στοιχείο στο χώρο είναι ένα συρόμενο πέτασμα μεταξύ κουζίνας και τραπεζαρίας που απομονώνει κατά περίσταση, οπτικά και λειτουργικά, τους δύο χώρους.
Μία μεταλλική σκάλα με ελεύθερα ξύλινα πατήματα οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο, σε ένα μικρό αίθριο, το οποίο συνδέει οπτικά τις δύο στάθμες. Περιμετρικά του αίθριου αναπτύσσεται η ζώνη των υπνοδωματίων καθώς και η πρόσβαση στη μεγάλη βεράντα του ορόφου που αποτελεί το βατό δώμα τμήματος του ισογείου. Αυτή η βεράντα, με θέα στον ελαιώνα και στην Πάρνηθα, επικοινωνεί με το ισόγειο επίπεδο της αυλής με μεταλλική σκάλα.
Στο υπόγειο μελετήθηκαν, εκτός από τους βοηθητικούς χώρους (γκαράζ, αποθήκες, λεβητοστάσιο), ένα καθιστικό, ο ξενώνας και ένα μικρό γυμναστήριο.
Επιδίωξη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν η απλότητα στην ογκοπλασία του κτιρίου. Ένα κυβιστικό, μονολιθικό λευκό κέλυφος που περικλείει τις λειτουργίες της οικίας. Ο λευκός όγκος του κτιρίου με τα μεγάλα ανοίγματα, αποπνέει δύναμη και αυστηρότητα. Η ζώνη φεγγιτών επάνω από τα ανοίγματα του ισογείου δημιουργεί μία οπτική διαπερατότητα μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικών χώρων.
Η κεντρική είσοδος της κατοικίας τοποθετείται στη βορειοδυτική πλευρά, επί της κυρίας οδού και σηματοδοτείται από ένα τοιχίο το οποίο στηρίζει ένα μεταλλικό στέγαστρο.
Η φέρουσα κατασκευή του κτιρίου είναι από σκυρόδεμα και τα κουφώματα μεταλλικά αλουμινίου. Στα εσωτερικά δάπεδα εφαρμόστηκε λευκό μάρμαρο στους ισόγειους χώρους και ξύλινο δάπεδο δρυός στον όροφο. Τα εξωτερικά δάπεδα είναι από χτυπητό λευκό μάρμαρο και πλακίδια.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννης Ανυφαντής, A2 architects - Σ. Ανυφαντής, Σ. Ζιώγα.
Στατική μελέτη: Δημήτρης Σπέντζος
H/M μελέτη: Γιάννης Μελίστας
Eπίβλεψη: Σωτήρης Ανυφαντής
Συνεργάτης: Γιώργος Χρόνης
Tοποθεσία: Κηφισιά, Αττική
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 400 m²
Xρόνος μελέτης: α' φάση: 2002, β' φάση: 2010
Xρόνος κατασκευής: 2011
Παρουσίαση: Σοφία Ζιώγα
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe, Γιώργος Κορδάκης.

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Θήβα

Μονοκατοικία στη Θήβα

Το οικόπεδο, γωνιακό, βρίσκεται σε προνομιακή θέση με πανοραμική θέα προς τις παρακείμενες δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Είναι επικλινές, με τη δυτική πλευρά του, από την οποία είναι και προσβάσιμο,…
Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Εξοχική κατοικία στη Xαλκιδική

Το κτίριο, που έχει συνολικό εμβαδό 250 m², διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα, καθένα από τα οποία έχει πρόσβαση σε εξωτερική “αυλή”. Στη διάταξη αυτή βοήθησε η μορφολογία του οικοπέδου με…
Κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Η κατοικία εξελίσσεται σε τρία επίπεδα και χαρακτηρίζεται από την καθαρή γεωμετρία των χώρων και τις σαφείς χαράξεις. Πρόκειται για ένα περιβάλλον "ήρεμο", χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως φαίνεται από τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.