Διώροφες κατοικίες στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Σε γήπεδο 2.460 m² (παλαιός ελαιώνας) στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, με μικρή κλίση από ανατολή προς δύση και ανεμπόδιστη θέα προς την πόλη και το λιμάνι, κατασκευάσθηκαν δύο κατοικίες ίσου εμβαδού (260 m²), που αναπτύσσονται σε δύο κύριες στάθμες και συνοδεύονται από υπόγειους βοηθητικούς χώρους και β΄ υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Η γεωμετρία του οικοπέδου, το περιορισμένο εύρος της οικοδομήσιμης περιοχής, οι δεσμεύσεις του οικοδομικού κανονισμού και τα δεδομένα του κτιριολογικού προγράμματος προσδιόρισαν τη θέση των μονάδων και επέβαλαν ορθολογισμό και κανονικότητα στο σχεδιασμό των κατόψεων. Η παράλληλη και ελαφρά ριπιδιόσχημη χωροθέτηση των γραμμικών ορθογώνιων κτιρίων που επιλέχθηκε εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ιδιωτικότητα, περιορίζει στο ελάχιστο τη μεταξύ τους όχληση και επιτρέπει την καλύτερη εκμετάλλευση του προσανατολισμού και της θέας. Ο ελεύθερος ορίζοντας προς το Θερμαϊκό οδήγησε στη χρήση εκτεταμένων υαλοστασίων σε όλες τις στάθμες, που επιτρέπουν παράλληλα την ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Οι χώροι διημέρευσης και εστίασης, που καταλαμβάνουν το επίπεδο του ισογείου, συνέχονται με υπαίθρια καθιστικά και πέργκολες στον κήπο, ενώ οι χώροι στον όροφο ανοίγονται σε ευρύχωρα δώματα με πεζούλες και φυτεύσεις.
Τα κτίρια είναι σύμμεικτης κατασκευής, με μεταλλικές δοκούς και υποστυλώματα και πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Μορφολογικά επικρατεί λιτότητα, αυστηρότητα και γεωμετρική καθαρότητα, με τη δημιουργία κυβικών όγκων που συνδέονται μεταξύ τους με έντονα γραμμικά στοιχεία (πέργκολες, ημιυπαίθριους) στη στάθμη του ισογείου να ενοποιεί το σύνολο και να εδράζει τα κτίρια στο έδαφος. Στις εξωτερικές επιφάνειες χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένες επενδύσεις συνθετικής ξυλείας, ενώ οι μονοκλινείς στέγες επικαλύφθηκαν με φύλλα αλουμινίου. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: 
Ζαφειρούλα Κωστοπούλου - Μαρία Μακρή
Στατική μελέτη:
Βασίλειος Βασίλας - Αλέξανδρος Βασιλείου
Η/Μ μελέτη:
Κλεάνθης Χαϊδευτός
Διεύθυνση έργου - κατασκευή:
Κωνσταντίνος Χρήστου
Υποστήριξη εργοταξίου:
ΜΑΚ - ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.
Χρόνος μελέτης:
2005 - 2007
Χρόνος κατασκευής:
2005 - 2007
Φωτογραφίες:
Κώστας Ευαγγελίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Xαλάνδρι

Μονοκατοικία στο Xαλάνδρι

Η μονοκατοικία, συνολικού εμβαδού 280 m², βρίσκεται στο Χαλάνδρι και στεγάζει μια τετραμελή οικογένεια. Είναι κτισμένη σ’ ένα μακρόστενο βορινό οικόπεδο, πολύ μικρού βάθους και μεγάλης πρόσοψης. Η μορφολογία της…
Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Το "LAM House" βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελεί παράδειγμα κτιρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχοντας μια σαφή φιλοσοφία…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.