Σε ένα στενόμακρο και επικλινές οικόπεδο στο Κρυονέρι Αττικής, το "Κλιμακωτό Π", οργανώνει κατακόρυφα δύο κατοικίες για τους γονείς και την κόρη μιας οικογένειας.
Αντίθετα με έναν τυπικό κτιριακό όγκο που χωρίζει ένα στενό οικόπεδο σε μπροστινή και πίσω αύλη με ανοίγματα απευθείας επάνω στις γειτονικές ιδιοκτησίες, η προτεινόμενη κάτοψη παίρνει μορφή Π. Έτσι, δημιουργείται μια τρίτη προστατευμένη αυλή που διαπερνά το κέντρο του κτιρίου και προσφέρει νότια έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς να θυσιάζεται η προστασία της ιδιωτικότητας από τους γείτονες. Η κύρια πρόσβαση και στις δύο κατοικίες γίνεται από το πλάι και μέσα από την κεντρική αυτή αυλή, και όχι από την κύρια πρόσοψη του κτιρίου όπως τυπικά γίνεται, διαχωρίζοντας έτσι τη ζώνη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά.
Επιπλέον επεμβάσεις στη μορφολογία του κτιρίου δημιουργούν μια σειρά από διαγώνιες "τσακίσεις" και "τομές" και χωρίζουν το εσωτερικό των κατοικιών σε ρευστές και αλληλένδετες ζώνες. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί διαχωριστικοί τοίχοι περιορίζονται στα υπνοδωμάτια, στα μπάνια και στους δευτερεύοντες χώρους. Έτσι, το εσωτερικό των κατοικιών ενσωματώνεται σε ένα σύνολο οπτικών εναλλαγών, ενώνοντας όλους τους εξωτερικούς χώρους: ο μπροστινός και πίσω κήπος, καθώς και η εσωτερική αυλή γίνονται προεκτάσεις των χώρων διαβίωσης. Στην τομή τα ανώτερα επίπεδα των κατοικιών οργανώνονται βαθμιδωτά προς το δρόμο, που τρέχει παράλληλα σε μια ρεματιά, ενώ οι στέγες ακολουθούν και αυτές κλιμακωτά, μιμούμενες την ανάλαφρη κλίση του τοπίου και αφήνοντας το φυσικό φως να περάσει.
Η εξασφάλιση νότιου προσανατολισμού μέσω της αυλής και η ελαχιστοποίηση των ανοιγμάτων στο βορρά αποτελεί και τη βασική βιοκλιματική στρατηγική του σχεδιασμού. Παράλληλα, ο μεγάλος κατακόρυφος φεγγίτης που προκύπτει από την πτύχωση της στέγης, πέρα από φωτισμό, βοηθά και στον επαρκή φυσικό αερισμό / δροσισμό του εσωτερικού.
Η υλοποίηση της κατοικίας ακολούθησε τις τρέχουσες μεθόδους κατασκευής κατοικίας στην Ελλάδα, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοιχοποιία πλήρωσης, λευκό επίχρισμα και επένδυση πέτρας. Χάρη στις οικοδομικές λεπτομέρειες, τα υλικά έρχονται σε νέες μεταξύ τους σχέσεις, επαναπροσδιορίζοντας ένα ιδιαίτερα σύνηθες οικιστικό πρότυπο. Για παράδειγμα, η πέτρινη επικάλυψη, που συχνά χρησιμοποιείται στις κατοικίες σαν αναφορά στην παράδοση, εδώ παίρνει μια πιο ελαφριά υπόσταση, σε απόσταση από το έδαφος, και σηματοδοτεί τις πλευρές που το κτίριο ανοίγεται στον εξωτερικό χώρο. Η επένδυση αποτελείται από επιμήκη κομμάτια με αδρή επιφάνεια και ποικιλία οξείδωσης, σε ισοϋψείς οριζόντιες λωρίδες και οριζόντια τελειώματα από μεταλλικές γωνίες. Τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες συμπληρώνουν μεταλλικά στοιχεία, όπως σκάλες και κιγκλιδώματα από συμπαγείς διατομές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του σπιτιού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος - AREA Architecture Research Athens 
Στατική μελέτη: Κώστας Θάνος
Η/Μ μελέτη: Τζένη Τριανταφυλλοπούλου
Τοποθεσία: Κρυονέρι, Αττική
Επιφάνεια οικοπέδου: 430 m²
Eμβαδό κτιρίου: 240 m²
Χρόνος μελέτης: 2008 - 2009
Χρόνος αποπεράτωσης: 2009 – 2012
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δυο εξοχικές κατοικίες    στο Ρέθυμνο

Δυο εξοχικές κατοικίες στο Ρέθυμνο

Το θέμα βρίσκεται σε μια πλαγιά πυκνόφυτη, στον αγροτικό κάμπο του νομού Ρεθύμνης στην Κρήτη. Οι δύο κατοικίες οργανώνονται επάνω σε έναν εσωτερικό πεζόδρομο, που διατρέχει κατακόρυφα την πλαγιά και…
Κατοικία στη νοτιά πλευρά της Μυκόνου, the

Κατοικία στη νοτιά πλευρά της Μυκόνου, the "WHITE CUBE"

Ο κύριος στόχος της ομάδας σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας εξαιρετικής κατοικίας, που να δίνει την αίσθηση ενός μικρού νησιού, ενώ παράλληλα να υμνεί το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.