Βιοκλιματική κατοικία στη Λευκωσία

Το "LAM House" βρίσκεται στη Λευκωσία και αποτελεί παράδειγμα κτιρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο προσαρμόζεται στα δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Έχοντας μια σαφή φιλοσοφία για την αρχιτεκτονική και τις αρχές σχεδιασμού του κτιρίου, η μελέτη καταφέρνει να ξεχωρίσει, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στη λειτουργικότητα, καθώς και στην αίσθηση άνεσης των χώρων. Εξαιτίας του νότιου προσανατολισμού, η κατοικία λειτουργεί βιοκλιματικά, κυρίως με παθητικά συστήματα σχεδιασμού, χωρίς επιπλέον τεχνική υποστήριξη.
Το κτίριο καλύπτει 350 m2 από τα 590 m2 του οικοπέδου. Τα υπόλοιπα 240 m2 χρησιμοποιήθηκαν για τον κήπο, την πισίνα, το χώρο της ψησταριάς και τη μεγάλη στεγασμένη βεράντα. Οι όγκοι του χώρου στάθμευσης οχήματος, του ισογείου και του ορόφου, οι οποίοι συνθέτουν τη γεωμετρία του κτιρίου, είναι ευδιάκριτοι από την πρόσοψη.
Το ισόγειο αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο διημέρευσης, με κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό. Μια αίσθηση άνεσης χαρακτηρίζει αυτό το χώρο, ο οποίος είναι διώροφος σε ύψος και "διπλασιάζεται" σε βάθος όταν ανοίξουν οι γυάλινες πόρτες προς τον κήπο, καθώς ενοποιείται με τον εξωτερικό χώρο. Η μεγάλη στεγασμένη βεράντα του ισογείου θερμαίνεται από τον ήλιο το χειμώνα και προστατεύεται το καλοκαίρι, χαρίζοντας μια ιδανική ατμόσφαιρα διαβίωσης στο χώρο.
Ο όγκος του ορόφου, ο οποίος φιλοξενεί τέσσερα υπνοδωμάτια, εδράζεται επάνω από το ισόγειο, έτσι ώστε να δημιουργεί μία στεγασμένη στοά εισόδου. Η πρόσοψη του ορόφου προς το δρόμο είναι κλειστή, προσφέροντας ιδιωτικότητα στην κατοικία. Ένας μικρός εσωτερικός κήπος στον όροφο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, καθώς είναι ορατός από τον ισόγειο ενιαίο χώρο. Το κυρίως υπνοδωμάτιο έχει επίσης θέα σ' αυτό τον κήπο, αλλά και σε μια δεύτερη βεράντα. Τα άλλα δύο υπνοδωμάτια "βλέπουν" προς την πλευρά του ισόγειου κήπου. Η πρόσοψή τους, επενδυμένη με σανιδωτό ξύλο, αποτελεί μια ενιαία επιφάνεια, που συντελεί στη διαμόρφωση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κατοικίας.
Μια ήρεμη ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει το χώρο χάρη στις γήινες αποχρώσεις του κτιρίου και των επίπλων. Το εμφανές σκυρόδεμα χρησιμοποιείται σε διάφορα σημεία, στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο, δημιουργώντας μια αντίθεση με τις λευκές επιχρισμένες επιφάνειες. Ο διώροφος ισόγειος χώρος με θέα τον κήπο και το εσωτερικό αίθριο, καθώς και το φως από τις πέργκολες που τον στεγάζουν είναι στοιχεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του σχεδιασμού της κατοικίας. Με απλές κινήσεις, οι αρχιτέκτονες δημιουργούν ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης σε πραγματικά ξεχωριστούς χώρους. Ακόμη, στοιχεία εσωτερικής και εξωτερικής διαρρύθμισης του χώρου, όπως η κουζίνα, η βιβλιοθήκη, το τζάκι, ο σταθερός φωτισμός και όλες οι υπαίθριες κατασκευές, σχεδιάστηκαν από τους αρχιτέκτονες αποκλειστικά ως κομμάτι μιας ενιαίας αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: EKKY Studio Architects, Ελινα Κρητικου, Kenzo Yamashita
Μελέτη διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων: MSLA landscape architects + urban designers
Στατική μελέτη: Ορεστης Σαββα
Μελέτη Η/Μ: Μαρινος Χαραλαμπους, Αντρεας Λαουτας
Τοποθεσία: Λευκωσια, Κυπρος
Εμβαδό: 350 m2
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2016-2017
Φωτογραφιες: Creative Photo Room

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στο Μαρούσι

Μονοκατοικία στο Μαρούσι

Η δημιουργία κατοικίας και ανεξάρτητου γραφείου, σε γωνιακό οικόπεδο 340 m², στον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας, ήταν το αντικείμενο των αρχιτεκτόνων μελετητών.Στόχος του σχεδιασμού,…
Μονοκατοικία στην Εκάλη

Μονοκατοικία στην Εκάλη

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο με μεγάλη κλίση, σε ένα προνομιακό σημείο της Εκάλης. Η συνθετική δομή της κατοικίας είναι αρχετυπική. Πρόκειται για ένα κτίριο που διατάσσεται σε…
Kατοικία στο Πόρτο Χέλι,

Kατοικία στο Πόρτο Χέλι, "Villa White"

Το οικόπεδο 8 στρεμμάτων βρίσκεται στους λόφους έξω από το Πόρτο Χέλι της Αργολίδας. Με μια πλαγιά που βλέπει νότια, η περιοχή έχει θέα στο Αιγαίο, το νησί των Σπετσών,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.