Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Άνω Γλυφάδα

  • Arcore Engineers

Στον 5ο και τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας, που κατασκευάστηκε το 1983, στην οδό Μυκηνών στην Άνω Γλυφάδα, βρίσκεται το συγκεκριμένο διαμέρισμα των 75 m², το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως επαγγελματικός χώρος (γραφείο). Έτσι ήταν αναγκαία η αναδιαμόρφωσή του, προκειμένου να προσαρμοστεί σε χώρο κατοικίας, ο οποίος να καλύπτει τις ανάγκες διημέρευσης ενός ζευγαριού.
Το διαμέρισμα έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στη θέση του, καθώς βρίσκεται πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και έχει θέα προς το Σαρωνικό κόλπο και τον Υμηττό. Στόχος της ανακαίνισης ήταν αφενός η εκμετάλλευση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της θέας και του προσανατολισμού που παρέχει η θέση τoυ και αφετέρου η αναδιαμόρφωσή του σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων ενοίκων.
Η κάτοψη του διαμερίσματος αναδιαμορφώθηκε πλήρως. Στο σχέδιο προσαρμόστηκε το υπνοδωμάτιο, που προορίζεται για τους κύριους ενοίκους, ένα μικρότερο υπνοδωμάτιο, που μπορεί να λειτουργήσει ως ξενώνας, λουτρό και ενιαίος χώρος καθιστικού - κουζίνας με θέα προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον Σαρωνικό κόλπο. Οι χώροι διημέρευσης του διαμερίσματος καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εμβαδού του, καθώς είναι οι βασικοί χώροι, στους οποίους διαμορφώνεται η καθημερινότητα των ενοίκων και επομένως οι αναμνήσεις τους. Στις όψεις τους τοποθετήθηκαν μεγάλα υαλοστάσια και στο κέντρο της σύνθεσης ένα ξύλινο “κουτί”, γύρω από το οποίο αρθρώνονται, στον άξονα ανατολής - δύσης, από τη μία οι πιο δημόσιοι και από την άλλη οι ιδιωτικοί χώροι του διαμερίσματος. Το ξύλινο “κουτί” αποκτά κεντροβαρικό χαρακτήρα στη σύνθεση του διαμερίσματος. Ως προς τη λειτουργία του, αποτελεί την γκαρνταρόμπα εισόδου της κατοικίας και στη συνέχειά του επενδύει τον εξωτερικό τοίχο του λουτρού.
Ως προς τα υλικά και τις υφές, στο δάπεδο όλης της κατοικίας, πλην του λουτρού, εφαρμόστηκαν πλακίδια υφής ξύλου. Με τη διατήρηση αυτής της ομοιομορφίας δίνεται η αίσθηση της μεγαλύτερης επιφάνειας. Επίσης, ξύλινα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλα στοιχεία της κατασκευής, τα οποία συνδυασμένα με το λευκό χρώμα στους τοίχους και τους γραμμικούς φωτισμούς, κρυφούς ή μη, δημιουργούν μια ήρεμη και ζεστή ατμόσφαιρα για τον ένοικο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Arcore Engineers
Επίβλεψη & κατασκευή: Arcore Engineers
Τοποθεσία: Άνω Γλυφάδα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 75 m²
Χρόνος κατασκευής: 2016
Φωτογραφίες: Εταιρεία ‘’Blueground’’

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Διπλοκατοικία στο Κρυονέρι

Σε ένα στενόμακρο και επικλινές οικόπεδο στο Κρυονέρι Αττικής, το "Κλιμακωτό Π", οργανώνει κατακόρυφα δύο κατοικίες για τους γονείς και την κόρη μιας οικογένειας.Αντίθετα με έναν τυπικό κτιριακό όγκο που…
Μεταλλική κατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Μεταλλική κατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Η εκμετάλλευση των εξαιρετικών δυνατοτήτων του οικοπέδου ως προς τον προσανατολισμό και τη θέα αποτέλεσαν βασική επιδίωξη στο σχεδιασμό.  Η κατοικία αναπτύσσεται σε σχήμα Γ, με όλους τους κύριους χώρους…
Κατοικία με βιοκλιματική λογική στην Πάρο

Κατοικία με βιοκλιματική λογική στην Πάρο

Το οικόπεδο έχει έντονη κατωφέρεια με προσανατολισμό από Νότο προς Βορρά. Η βλάστηση είναι άγρια και ξερική, κυριαρχούν τα αρωματικά βότανα και η παρουσία ενός επιβλητικού κέδρου. Ένας μικρός ελαιώνας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.