Αναδιαμόρφωση βιοτεχνικού χώρου σε 12 διαμερίσματα

Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά των ακινήτων σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για επιπλωμένα/εξοπλισμένα διαμερίσματα, οδηγεί σταδιακά στη μετατροπή πολλών πρώην βιοτεχνικών ή γραφειακών χώρων σε κατοικίες. Η αλλαγή χρήσης ενός τέτοιου χώρου είναι ένα έργο με μεγάλες προκλήσεις, καθώς τόσο η μελέτη – αδειοδότηση του έργου όσο και τα κατασκευαστικά ζητήματα απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και ιδιαίτερους χειρισμούς.
To συγκρότημα κατοικιών "HYBRID_ONE" καταλαμβάνει ολόκληρο τον 3ο όροφο ενός κτιρίου που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην περιοχή της πλατείας Αντιγονιδών. Ο χώρος έχει εμβαδόν 510 m² και αποτελούσε, επί σειρά ετών, τη στέγη (ραφείο – showroom) γνωστής βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων. Η υφιστάμενη διάταξη ήταν σχεδόν ενιαία, με μόνo ελαφρά χωρίσματα να διαχωρίζουν το ραφείο από το χώρο έκθεσης και τα WC.
Η σχεδιαστική ομάδα αποφάσισε το διαχωρισμό του χώρου σε 12 ανεξάρτητα διαμερίσματα, ώστε να γίνει αποδοτικότερη η εκμετάλλευσή τους. Τα διαμερίσματα τύπου loft, έχουν εμβαδό από 40 έως 55 m² και αποτελούνται από καθιστικό, κουζίνα, υπνοδωμάτιο και WC.
Η βασική φιλοσοφία του σχεδιασμού ακολούθησε τη βασική αρχή της αρχιτεκτονικής "η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία" ("form follows function"). Έτσι δημιουργήθηκαν χώροι με εργονομικές προδιαγραφές, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της διαθέσιμης επιφάνειας. Δεδομένου ότι τα βασικά ανοίγματα βρίσκονται στην εμπρός και πίσω όψη του κτιρίου, οι χώροι διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και αερισμού. Ο ενιαίος χώρος καθιστικού-κουζίνας διαχωρίζεται από το υπνοδωμάτιο είτε με ιδιοκατασκευές επίπλων και μεταλλικών κουφωμάτων, είτε με την αλλαγή επιπέδου, τοποθετώντας το λουτρό στο πίσω μέρος κάθε διαμερίσματος.
Ο σχεδιασμός ακολουθεί λιτές γραμμές και ζωντανές αποχρώσεις, με την παλέτα χρωμάτων και υλικών που επιλέχθηκαν να δίνει στον όροφο ενιαία αισθητική. Για τα δάπεδα επιλέχθηκαν πλακίδια γρανίτη διαφόρων διαστάσεων και υφών, με την εξαίρεση τριών διαμερισμάτων, όπου αποκαταστάθηκαν τα υφιστάμενα μωσαϊκά.
Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, ατομικό σύστημα θέρμανσης/ψύξης με αντλίες θερμότητας, θωρακισμένες πόρτες εισόδου και νέα κουφώματα από PVC με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αντώνης Σεμερτσίδης (αρχιτέκτονας μηχ.), Έλενα Αρζόγλου (αρχιτέκτονας μηχ.), Εύη Βερβελίδου (αρχιτέκτονας μηχ.)
Κατασκευή - Ιδιοκτησία: EPM – Design Construction Development, Simitsoglou Construction
Η/Μ Μελέτες: Χάρης Χαραλαμπίδης / KNX Partner
Επίβλεψη: Ισμήνη Δόργια (πολιτικός μηχ.), Γιώργος Κουρουπάκης (πολιτικός μηχ.)
Project Management: Ανδρέας Πανίδης (πολιτικός μηχ.), Νίκος Σιμιτσόγλου (μηχανολόγος μηχ.)
Επιφάνεια: 560 m²
Τοποθεσία: Πλατεία Αντιγονιδών, Θεσσαλονίκη
Έτος κατασκευής: 2019
Φωτογραφίες: Σπύρος Καρβούνης, Στέφανος Τσακίρης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα κατοικιών στα Βριλήσσια

Συγκρότημα κατοικιών στα Βριλήσσια

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό συγκροτήματος διαμερισμάτων και μεζονετών με το σύστημα της αντιπαροχής, σε γωνιακό οικόπεδο, στην περιοχή των Βριλησσίων. Το συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 1.610 m², αποτελείται από δύο…
Παραδοσιακή κατοικία στην οροσειρά του Βόρρα

Παραδοσιακή κατοικία στην οροσειρά του Βόρρα

Η κατοικία κτίστηκε σε οικόπεδο 200 m², εντός σχεδίου του οικισμού του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, διατηρώντας μερικά το περίγραμμα της λιθοδομής της θεμελίωσης που βρέθηκε από την προγενέστερη κατοικία.H τοπική…
Διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Το γωνιακό αυτό διαμέρισμα βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, σε έναν από τους πρώτους ορόφους της οικοδομής, με θέα όχι μόνο προς τη θάλασσα αλλά και προς το…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.