Κατάστημα ξύλινων δαπέδων σε γωνιακό κτίριο στην Αθήνα

Χρησιμοποιώντας το ξύλο ως βασικό υλικό και αξιοποιώντας με το βέλτιστο τρόπο το χώρο του καταστήματος, με σκοπό να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο περιβάλλον με στοιχεία υψηλής αισθητικής. Οι πρόσθετες κατασκευές έγιναν κυρίως από μέταλλο, προκειμένου να ξεχωρίζουν από τα προϊόντα του καταστήματος, αλλά και για να συμβάλουν δημιουργικά στο παιχνίδι της σύνθεσης. Καθοριστικό στοιχείο της ανάδειξης των προϊόντων αποτελεί και ο φωτισμός των εκθεμάτων, σηματοδοτώντας και αναδεικνύοντας τα σημεία έκθεσης των προϊόντων αλλά και τις ίδιες τις ξύλινες κατασκευές.
Στην είσοδο του καταστήματος δημιουργείται ένας προθάλαμος από διάτρητο μεταλλικό πλέγμα με γεωμετρικά μοτίβα, επιδιώκοντας από τη μία το διαχωρισμό του χώρου της εισόδου από το υπόλοιπο κατάστημα, αλλά ταυτόχρονα παρέχοντας και οπτική επαφή με αυτό. Το ισόγειο του καταστήματος έχει χωριστεί σε δύο διακριτούς χώρους με τις συνθετικές επιλογές να καθορίζουν τη χρήση του κάθε τμήματος. Στο πρώτο τμήμα τοποθετείται η κυρίως έκθεση των προϊόντων του καταστήματος, ενώ στο δεύτερο το πιο ιδιαίτερο κομμάτι της έκθεσης, τα γραφεία και οι βοηθητικοί χώροι, ενώ η έκθεση συνεχίζεται και στο πατάρι.
Ο προθάλαμος οδηγεί είτε στο πρώτο τμήμα της ενιαίας έκθεση, είτε στο κέντρο του πίσω χώρου, η είσοδος του οποίου επενδύεται με ξύλινη κατασκευή σε σχήμα Π με το ίδιο ξύλο να συνεχίζεται και στο δάπεδο του χώρου. Στο χώρο αυτό, επιλέγεται να τοποθετηθούν τα πιο ιδιαίτερα και συλλεκτικά προϊόντα, καθώς επίσης και τα γραφεία του καταστήματος. Στο βάθος, στην κύρια στην ουσία όψη, δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος για τα πιο ιδιαίτερα εκθέματα, τα οποία τοποθετούνται σε κατακόρυφα μαύρα μεταλλικά πλαίσια, δίνοντας την αίσθηση συλλεκτικών πινάκων ζωγραφικής, ενώ η πλάτη επενδύεται με μαύρο ψαροκόκαλο. Δίπλα από το χώρο της έκθεσης δημιουργείται ένας χώρος γραφείου, διαχωρίζεται με ξύλινη κατασκευή βιβλιοθήκης, ενώ στο πίσω τμήμα τοποθετούνται οι βοηθητικοί χώροι του μαγαζιού. Η "πλάτη" του γραφείου τονίζεται επίσης με ξύλινη επένδυση με ιδιαίτερο μοτίβο (με μορφή λέπι), η οποία αναδεικνύεται με τον κατάλληλο κρυφό φωτισμό.
Στο τμήμα της κυρίως έκθεσης στην είσοδο του καταστήματος τοποθετείται στο δάπεδο ξύλο μεγάλης αντοχής, ενώ τα εκθέματα αναρτώνται σε μεταλλική κατασκευή στον τοίχο. Αντίστοιχο μεταλλικό πλέγμα τοποθετείται στην οροφή του καταστήματος από το οποίο κρέμονται φυτά για να "μαλακώσει" η συνολική εικόνα του χώρου, αλλά και ένα ιδιαίτερο φωτιστικό σε μορφή chopsticks, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την δυναμική και τη λιτή αισθητική του χώρου. Τα συγκεκριμένα φωτιστικά σε συνδυασμό με τα γραμμικά σποτ περιμετρικά της έκθεσης και η χρήση του κρυφού φωτισμού σημειακά δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα με αίσθηση κλασικής κομψότητας και αρμονίας, χωρίς υπερβολές και περιττά στοιχεία.
Το πατάρι του καταστήματος, που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης, συνδέεται με τον υπόλοιπο χώρο με ξύλινη σκάλα, η οποία μέσω του κατάλληλου φωτισμού αναδεικνύει για ακόμα μία φορά το στοιχείο του ξύλου.
Το μοτίβο του ψαροκόκαλου που επιλέχτηκε για το κιγκλίδωμα του παταριού αλλά και για την όψη, δημιουργεί μια ενιαία μετώπη στο εξωτερικό του καταστήματος, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη βάση για την τοποθέτηση της πινακίδας του καταστήματος.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
G2Lab / Γιώργος & Γιάννης Ευθυμιάδης
Επίβλεψη:
G2Lab / Γιώργος & Γιάννης Ευθυμιάδης - Σπύρος Μαργέτης
Ιδιοκτήτης:
Rountos Wooden Floors
Τοποθεσία:
Λεωφ. Κηφισιάς, Μαρούσι, Αθήνα
Έτος:
2018
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Σπύρου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"il buco" εστιατόριο & deli στου Ψυρρή

Οι αρχιτέκτονες Διονύσης Σοτοβίκης και Κίρκη Μαριολοπούλου του workshop και οι Αναστάσης Σοτοβίκης και Κωνσταντίνα Μπάτζιου του SOTOVIKIS+B ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τα il buco_deli και το εστιατόριο…
Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 300 m2, διαμοιρασμένο σε δύο επίπεδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου ανδρικής περιποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.