Εστιατόριο "Atmos"στην Αυστραλία, αναβιώνοντας την εμπειρία ενός ελληνικού beach bar

Το εστιατόριο "Atmos" είναι ένα σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο στο Shoal Bay της Αυστραλίας, επάνω στην παραλία, τρείς ώρες βόρεια του Σίδνεϋ.
Οι χρήσεις του περιλαμβάνουν ένα κεντρικό μπάρ, μια ανοιχτή κουζίνα, με εσωτερικό και εξωτερικό χώρο εστίασης. Σκοπός του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί ένας ενοποιημένος χώρος, όπου όλες οι δραστηριότητες να μπορούν να συνυπάρχουν, δημιουργώντας έναν πολυτελή χώρο υψηλής αισθητικής. Οι αρχιτέκτονες εστίασαν την προσοχή τους στο να δημιουργήσουν και να προσδιορίσουν μια σύγχρονη χωρική ταυτότητα βασισμένη στη μορφολογία του κυκλαδικού τοπίου. Εκεί συναντάει κανείς την άμμο και το ξύλο ως φυσικά υλικά, τα οποία κυριαρχούν κάτω από την έντονη ηλιοφάνεια. Πολύ συχνά, υφάσματα χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν σκίαση και προστασία. Ο διάλογος μεταξύ σκληρών και μαλακών υφών κυριαρχεί στη νέα πρόταση, για τη δημιουργία ενός πολυτελούς, αλλά και οικείου περιβάλλοντος.
Βασικό κριτήριο ήταν η αναβίωση της εμπειρίας ενός ελληνικού beach bar. Εκεί, η σύνδεση και η επαφή με τη θάλασσα είναι άμεση και συνεχόμενη και η ανάγκη για στέγαστρα, που προσφέρουν δροσιά και σκίαση από τον ήλιο δημιουργούν τις κυρίαρχες μορφές. Χτιστά πεζούλια και καθιστικά όπως επίσης και ακατέργαστες επιφάνειες επικρατούν, μιάς και η αντοχή τους είναι καθοριστική καθώς είναι εκτεθειμένα στο φυσικό περιβάλλον.
Βασικό στοιχείο στη νέα πρόταση ήταν η διαχείριση του υφιστάμενου κελύφους του εστιατορίου. Οι αρχιτέκτονες χώρισαν το χώρο σε διαφορετικές περιοχές, με το μπαρ να τοποθετείται στο κέντρο, η κουζίνα στο πίσω μέρος και ο χώρος εστίασης γύρω και μπροστά από το μπάρ. Σκοπός ήταν επίσης να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των ανοιγμάτων προς τη θέα και τη θάλασσα.
Στην νέα εφαρμογή, χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής αλλά και υλικά της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, όπως τσιμεντοκονίαμα, ξυλεία και υφάσματα. Ο χώρος διαχωρίστηκε σε μικρότερες ενότητες, οι οποίες διαμορφώθηκαν με παραδοσιακές πέργκολες με σκοπό να προσφέρουν μια σχετική ιδιωτικότητα στους επισκέπτες. Αυτή η διάσπαση του χώρου προσέφερε μια οικεία ατμόσφαιρα χωρίς να αναιρεί πλήρως τη γραμμική οργάνωση της κάτοψης.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη εσωτερικού χώρου:
KKMK / Karagianni Karamali Architects
Ομάδα σχεδιασμού:
Κατερίνα Καραγιάννη, Μαρίνα Καραμαλή, Μύριαμ Κουρούβανη
Επίβλεψη:
Robert Cordwell
Μελέτη φωτισμού:
Sight Specific
Ξύλινες κατασκευές:
PAFOS SA
Τοποθεσία:
Shoal Bay, New South Wales (NSW)
Εμβαδό:
400 m2
Χρόνος κατασκευής:
2021
Παρουσίαση:
KKMK / Karagianni Karamali Architects
Φωτογραφίες:
MusePhotography

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο

Εστιατόριο "Helios & Taverna37" στο Astir Palace

Αυτό το έργο βρίσκεται στην πισίνα του ξενοδοχείου "Nafsika", στο συγκρότημα "Astir Palace". Το ένα μέρος του είναι τοποθετημένο μπροστά από το κτίριο του ξενοδοχείου, παράλληλα με την πισίνα με…

"Fatto a Mano", gelateria στη Θεσσαλονίκη

Το "Fatto a Mano" είναι μία gelateria με φυσικό χειροποίητο παγωτό που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σκοπός του έργου ήταν η δημιουργία ενός χώρου όπου πρωταγωνιστής θα είναι οι…

"The Block" μια ιδιαίτερη καφετέρια στην πανεπιστημιούπολη της Λευκωσίας

Η καφετέρια "The Block" βρίσκεται στην κεντρική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ολοκληρώθηκε το 2021. Το έργο αφορά ανακαίνιση υπάρχουσας καφετέριας και εστιατορίου, καθώς και τη δημιουργία νέου υπαίθριου χώρου εστίασης.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.