"The Orfium Project", διαμόρφωση χώρου γραφείων στην Αθήνα

  • ελstudio

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση των γραφείων στην Αθήνα της πολυεθνικής εταιρείας "Orfium" και βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο Καλύτερου Πρώτου Έργου Νέου Αρχιτέκτονα στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021. Η "Orfium" πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που ασχολείται με τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής.
Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να σχεδιαστεί ένας χώρος φιλικός, ευχάριστος και λειτουργικός για τους εργαζόμενους, με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ τους και την προτροπή στην ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Μεγάλη πρόκληση υπήρξε το γεγονός ότι οι εργασίες έγιναν με δεδομένο ότι το κέλυφος και τα βασικά στοιχεία του κτιρίου έπρεπε να παραμείνουν αδιάβλητα. Συνεπώς οι επεμβάσεις περιορίστηκαν στην εσωτερική διαρρύθμιση και στην επίπλωση των χώρων δημιουργώντας μια κατάσταση πλωτή μέσα σε ένα αυστηρό περίγραμμα.
Πρώτο στάδιο ήταν η κατανόηση της δομής και του τρόπου οργάνωσης της εταιρείας, και η μετάφραση αυτού του συστήματος σε χώρο. Έτσι προέκυψε και ο σχεδιασμός των γραφείων ανοιχτής διάταξης (open plan), έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι πηγές φυσικού φωτισμού και αερισμού του κελύφους. Νησίδες που φιλοξενούν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες εργασίας, κατανέμονται ρυθμικά στο χώρο, με σεβασμό στη μορφή και στις χαράξεις του.
Η συνεργασία και η επικοινωνία προωθούνται μέσω των πολλαπλών μικρών ή μεγαλύτερων αιθουσών συνεδριάσεων, αλλά κυρίως μέσω του χώρου του αμφιθεάτρου. Στο χώρο αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από το αμφιθέατρο, έναν οργανωμένο χώρο φαγητού, μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη και ένα τραπέζι ping-pong, μπορεί κανείς να συνδιαλλαγεί και να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τους συνεργάτες του. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού οι αρχιτέκτονες δανείστηκαν τη δυναμική του σχεδιασμού μιας πλατείας. Κυρίαρχο στοιχείο της "πλατείας" αυτής είναι το αμφιθέατρο, που λειτουργεί ως χώρος χαλάρωσης και παιχνιδιού. Δίπλα, μεγάλοι μοναστηριακοί πάγκοι φαγητού καλούν τους εργαζόμενους να φάνε μαζί, ενθαρρύνοντας έτσι το διάλογο και τη γνωριμία μεταξύ τους.
Καθώς τα γραφεία εκτείνονται σε τρία επίπεδα, υπάρχει μια σταδιακή μετάβαση, καθώς ανεβαίνει κανείς από τις πιο "εξωστρεφείς" χρήσεις της εταιρείας, σε αυτές που απευθύνονται αποκλειστικά στους εργαζόμενους της. Στο μεσαίο επίπεδο συναντάει κανείς την αίθουσα υποδοχής και αναμονής κοινού, απ’ όπου ο επισκέπτης καθοδηγείται στους ορόφους. Το τελευταίο επίπεδο είναι αποκλειστικά γραφειακός χώρος.
Η χρωματική παλέτα λειτουργεί ως σήμανση διαφορετικών ποιοτήτων. Το πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται κυρίως στους γραφειακούς χώρους, ενώ το πορτοκαλί εκεί όπου προτρέπεται η συνδιαλλαγή και αλληλεπίδραση. Ο χρωματικός αυτός κώδικας βοηθά στη γρήγορη προσαρμογή των εργαζομένων, καθώς πρόκειται για μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία με ταχείες εναλλαγές και δυναμικές.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
ελstudio
Χρόνος Μελέτης:
2020
Φωτογράφιση:
Lama pictures

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο ‘’Capanna’’ στο Κολωνάκι

Εστιατόριο ‘’Capanna’’ στο Κολωνάκι

Το Capanna πρόκειται για ένα ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Χάριτος στο Κολωνάκι. Το πεζοδρομημένο τμήμα της Χάριτος διευκολύνει την άμεση διασύνδεση του…
Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Σε ένα γωνιακό πολυώροφο κατάστημα μιας σύγχρονης πολυκατοικίας στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να διαμορφώσουν έναν πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους.Βασικό στοιχείο της σύνθεσης ήταν…

"OTE GERMANOS SERVICE" Αναβάθμιση χώρου εργασίας με υψηλά τεχνικά πρότυπα

Πρόκειται για έργο ολικής ανακαίνισης και επανασχεδιασμού υφιστάμενου κτιρίου, που ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα του Ο.Τ.Ε. στην Πάρνηθα. Η μελέτη εστιάζει στην ανασύσταση των χώρων εργασίας και στην αναβάθμιση αυτών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.