Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη κατασκευής της αίθουσας τέχνης της "Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ."
Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Μεγάρου της Αδελφότητας, ο οποίος καταλαμβάνει επιφάνεια 170 m². Από αυτήν την επιφάνεια ο εκθεσιακός χώρος καλύπτει 135 m². Ο υπόγειος αυτός χώρος ήταν από κάθε άποψη προβληματικός. Παρατηρούνταν συνεχής πτώση επιχρισμάτων από την οροφή, εμφανής διάβρωση σε ορισμένα σημεία των οπλισμών και έκδηλη υγρασία. Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν το Δ.Σ. της Φ.Α.Α.Θ. στην απόφαση να προβεί στις εξής ενέργειες:
• Ανέθεσε στο εξειδικευμένο τεχνικό γραφείο των Α. Θεολόγου και Η. Παρασκευόπουλου τη σύνταξη στατικής μελέτης, η οποία αφορούσε στην επισκευή της οροφής του υπογείου.
• Ανέθεσε στην εταιρεία ΓΕΩ-ΤΕΡ Γ. Διδασκάλου και ΣΙΑ Ε.Ε, τον ποιοτικό έλεγχο του σκυροδέματος με πυρηνοληψία, καθώς και τον έλεγχο της ανθράκωσής του.
• Ενισχύθηκε, με ειδικές κατασκευές και άλλες παρεμβάσεις, η οροφή του υπογείου και εν γένει η στατική επάρκεια του κτιρίου.
Απομακρύνθηκαν τα επιχρίσματα και αναδείχθηκε η αρχική τοιχοποιία της θεμελίωσης του κτιρίου από εξειδικευμένο συνεργείο.
Με την ολοκλήρωση των προαναφερθεισών εργασιών το Δ.Σ. της Φ.Α.Α.Θ αποφάσισε, τη δημιουργία αίθουσας τέχνης στο χώρο του υπογείου και ανέθεσε στους μελετητές την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης και της επίβλεψης των εργασιών.
Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του συμβουλίου, οι μελετητές επικέντρωσαν το σχεδιαστικό σκέλος του έργου στο στόχο να παραχθεί ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα τόσο σε επίπεδο πρωτοτυπίας στη σύλληψη της ιδέας, όσο και ως εφαρμογή στην πράξη. Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί μία αίσθηση συνέχειας στη διαμόρφωση του χώρου, με καμπύλες επιφάνειες, οι οποίες συνεχίζουν να επεκτείνονται νοερά σε όλο το μήκος του περιμετρικού τοίχου της αίθουσας. Η συνεχής αυτή "ροή", προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα στον επισκέπτη, προσδίδοντας ιδιαίτερη φόρτιση στο χώρο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη της πετρόκτιστης τοιχοποιίας, η οποία αφενός προβάλλει τον τρόπο κατασκευής των θεμελίων του κτιρίου και αφετέρου παρέχει αναφορές στην ιστορία του. Χαρακτηριστικό και πρωτότυπο στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η αντίθεση που προκαλεί η μεταλλική σκάλα με τα διάφανα πλαϊνά και πατήματα, που σχεδιάστηκε, ειδικά για το χώρο και λειτουργεί ως αυτόνομο γλυπτό.
Τα δάπεδο κατασκευάστηκε από διακοσμητική τσιμεντοκονία σε χρώμα γκρι σκούρο, που δημιουργεί ένα βασικό στοιχείο, στο οποίο "εδράζεται" η αίθουσα, ενώ οι υπόλευκοι τοίχοι, με τη χρήση ειδικού φωτισμού, φαίνεται να υποχωρούν, προσδίδοντας μία ψευδαίσθηση βάθους. Τα σταθερά έπιπλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά για το χώρο, παρέχοντας μία πρόσθετη αισθητική πρόταση. Η αίθουσα διαθέτει μικρό χώρο γραφείου, μικρή κουζίνα και WC για Α.Μ.Ε.Α. και όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Σγουρός
Επίβλεψη: Νίκος Σγουρός
Ιδιοκτήτης: Φιλόπτωχος Αδερφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης
τοποθεσία: Αγίας Σοφίας 38 Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό: 170 m²
Φωτογράφος: Άρης Ράμμος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Mango beach experience", υπαίθριο beach bar - εστιατόριο

Το Mango beach experience είναι ένα υπαίθριο beach bar/εστιατόριο που βρίσκεται στην παραλία «μονολίθι», σε μικρή απόσταση από την πόλη της Πρέβεζας. Δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να απολαύσουν…
Καφέ στην παραλία του Βόλου

Καφέ στην παραλία του Βόλου

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην ανατολική παραλία του Βόλου, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος, μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε ένα μικρό καφέ – αναψυκτήριο. Ο χώρος έχει εξαιρετική θέα προς το λιμάνι,…
Ανακαίνιση οδοντιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Ανακαίνιση οδοντιατρείου στη Θεσσαλονίκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Amalgama Architects ανακαίνισε ένα οδοντιατρείο 95 m2 στη Θεσσαλονίκη, συνδυάζοντας μια μονοχρωματική παλέτα με ξύλινες επιφάνειες. Βασική παράμετρος της αναδιαμόρφωσης αποτέλεσε η ενίσχυση του φυσικού φωτισμού μέσα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.