Το κτίριο της Cosmote TV HQ & Studios στην Κηφισιά

To νέο κτίριο της Cosmote TV αποτελεί παράδειγμα μεταμόρφωσης ενός υφιστάμενου εγκαταλειμμένου βιομηχανικού κτιρίου και μετατροπής του σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων και τηλεοπτικών στούντιο. Στόχος των μελετητών ήταν να μετατρέψουν αυτό το κτίριο σε ένα τοπόσημο, το οποίο στη συνέχεια θα αναζωογονήσει τη γύρω περιοχή.
Δεδομένο στοιχείο της μελέτης ήταν ο υφιστάμενος φέρων οργανισμός του κτιρίου. Με βάση τη δομή του, η οποία αποτελούνταν από τρεις ενότητες, τις οποίες και χρησιμοποίησαν οι μελετητές, οι διαφορετικές χρήσεις χωροθετήθηκαν δημιουργώντας 3 προγραμματικές ζώνες και χώρους με διαφορετικά ύψη και ποιότητες.
Στο κέντρο του κτιρίου μεταξύ των γραφείων, των τηλεοπτικών στούντιο και των τεχνικών χώρων, οργανώθηκε ένας χώρος, όπου όλα τα τμήματα και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συναντιούνται, κάτι σαν πλατεία μέσα σε μια πόλη.
Έτσι δημιουργήθηκε η κεντρική "πλατεία" του κτιρίου, η Plaza. Εκεί λαμβάνει χώρα η ώσμωση όλων των εργαζομένων, οι συναντήσεις και η ανταλλαγή ιδεών και πραγματοποιείται η σύλληψη του τηλεοπτικού προϊόντος. Μέσα στην Plaza κατασκευάστηκε ένα ενδιάμεσο επίπεδο (mezzanine) και μια γέφυρα, η οποία συνδέει και χωρικά τα τμήματα, τη βόρεια με τη νότια πτέρυγα, διασχίζοντας την πλατεία και προσφέροντας πανοραμική θέαση, καθώς και χώρους εργασίας, συναντήσεων και διαλείμματος.
Η γενική ιδέα της Plaza ήταν η δημιουργία μιας τεχνητής φύσης. Εκατέρωθεν της γέφυρας υπήρχαν υφιστάμενες κολόνες. Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτές ως πηγή έμπνευσης του σχεδιασμού, οι μελετητές τις μεταγλώττισαν σε "δένδρα", τα οποία γεννιούνται από το έδαφος και οι απολήξεις των κλαδιών τους σκεπάζουν το ουρανό της πλατείας. Αυτός ο "ουρανός" αναπτύσσεται σε κυματοειδή μορφή με σκοπό να κρύψει τα βαριά μηχανολογικά και στατικά στοιχεία, που δημιουργούνται λόγω της φύσης του κτιρίου και ταυτόχρονα, έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί το μέγιστο δυνατό ύψος του χώρου.
Ταυτόχρονα, η περιοχή αυτή της Plaza, αποτελεί χώρο εργασίας με τα περισσότερα γραφεία σε διάταξη open plan. Γι' αυτό το λόγο έπρεπε να δημιουργηθούν συνθήκες εργασίας με ακουστική άνεση, σε ένα ανοιχτό χώρο 8 m ύψους και έκτασης 1,000 m².
Έτσι, η επένδυση της οροφής έγινε με διάτρητα πανέλα, ώστε να λειτουργεί ως ακουστική οροφή, η οποία θα απορροφά τους ήχους και τους θορύβους και σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες ποιότητες των υλικών του χώρου, να δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες εργασίας μέσα σε ένα συναρπαστικό χώρο.
Τέλος, άλλη μια μεγάλη πρόκληση του έργου, ήταν να μεταμορφωθεί το εξωτερικό του κτιρίου. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης και αναβάθμισης για την περιοχή.
Η ιστορία του κτιρίου, πρώην εκτυπωτικού κέντρου των τηλεφωνικών καταλόγων, αποτέλεσε το βασικό στοιχείο της μεταμόρφωσης και του σχεδιασμού. Δηλαδή συνδέθηκε η παρελθoύσα χρήση με τη νέα, σαν μια συνέχεια και μετεξέλιξη μέσα στο χρόνο. Μια μεταφορά από το αναλογικό στο ψηφιακό, από το έντυπο στο ηλεκτρονικό, από το στατικό στο δυναμικό, από το μελάνι στο φως.
Το φως γίνεται στη συνέχεια αρχιτεκτονικό και συνθετικό εργαλείο, με το οποίο "χτίζονται" οι όψεις του κτιρίου. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κέλυφος από υψηλής τεχνολογίας εφελκυόμενη μεμβράνη, η οποία αγκαλιάζει και μορφοποιεί το φως που διατρέχει το εσωτερικό του. Μεταβάλλοντας το φως, δημιουργείται ένα δυναμικό κέλυφος που ενοποιεί την εξωτερική σιλουέτα του κτιρίου, μπορεί να αλλάζει, να προβάλλει μηνύματα και να επικοινωνεί.
Παράλληλα, με βάση τα κλιματικά βάσει στοιχεία της περιοχής, υπήρχε ανάγκη για σκίαση. Έτσι, οι περιμετρικές αυτές λευκές ζώνες, αναπτύσσονται σε απόσταση από το κτίριο, δημιουργώντας περιμετρικά ηλιακά σκίαστρα, τα οποία μπλοκάρουν το πλεονάζων ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακτινοβολούν.
Η όψη αποτελεί μια χορογραφία βιοκλιματικών στεγάστρων, που περιελίσσονται γύρω από το κτίριο και προβάλλουν τη φρέσκια και σύγχρονη ταυτότητα της εταιρείας και ταυτόχρονα τον επικοινωνιακό και διαδραστικό χαρακτήρα της, προσφέροντας τόσο στους εργαζομένους που το ζουν καθημερινά όσο και στους κατοίκους της γύρω περιοχής ένα συναρπαστικό και διαχρονικό κτίριο.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής και ενεργειακής προσέγγισης, ως προς τα υλικά, τις υποδομές και τα συστήματα λειτουργίας, αποβλέποντας σε μία κατασκευή πολύ υψηλών προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, έγινε σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης και αποτίμησης της αειφόρου δόμησης και κατασκευής LEED και έλαβε την πιστοποίηση LEED GOLD.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Lianou Chalvatzis Architects
Στατική μελέτη:
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος & Συνεργάτες
H/M μελέτη:
LDK Consultants
Επίβλεψη:
Lianou Chalvatzis Architects, LDK Consultants
Ακουστική μελέτη:
Arup Acoustics, Θεόδωρος Τιμαγένης
Μελέτη φωτισμού:
Lianou Chalvatzis Architects & LDK Σύμβουλοι Μηχανικοί
Σύμβουλος LEED:
DCarbon
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Dimand
Ιδιοκτήτης:
OTE ESTATE
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
6.200 m²
Χρόνος μελέτης:
2015 - 2017
Χρόνος κατασκευής:
2017 - 2019
Παρουσίαση κτιρίου:
LC Architects
Φωτογραφίες:
LC Architects

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ελαιουργείο στην Πύλο

Ελαιουργείο στην Πύλο

Το οικόπεδο της μελέτης βρίσκεται σε μια ημιορεινή αγροτική έκταση της Πύλου, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και αμπελώνες. Ζητούμενο πρόγραμμα από τους εργοδότες υπήρξε ο σχεδιασμός ενός κτιρίου, που θα στεγάσει…
Β-Hub Αθήνα

Β-Hub Αθήνα

Μετατρέπουμε ένα ισόγειο κατάστημα με πατάρι και γυάλινη γωνιακή πρόσοψη στην Λεωφόρο Συγγρού σε κέντρο υποδοχής και εκπαίδευσης οδηγών συμβεβλημένων με εταιρία ηλεκτρονικής εφαρμογής για ταξί. Στο ισόγειο οι διαφορετικές…
Εγκαταστάσεις Χαμάμ & Σπα στην Αθηνά

Εγκαταστάσεις Χαμάμ & Σπα στην Αθηνά

Το στοιχείο της έκπληξης είναι εμφανές ήδη από την είσοδο του κτιρίου, η οποία βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή. Μια χάλκινη, διάτρητη δίοδος οδηγεί…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.