Σχεδιασμός ιταλικού εστιατορίου στο Χαλάνδρι

Σε μία τυπική μεταπολεμική μονοκατοικία του '50 των αθηναϊκών προαστίων, στο Χαλάνδρι, βρήκε στέγη η αστική εκδοχή του καλοκαιρινού ιταλικού εστιατορίου της Αντιπάρου, το Lollo’s Atene.
Σκοπός των μελετητών ήταν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον λιτό και "φρέσκο", όπως το ιταλικό μενού, που προσφέρεται, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουν να αντιμετωπίσουν την πληθώρα των υλικών και την κατασκευαστική και μορφολογική πολυπλοκότητα των κτισμάτων της εποχής.
Το εσωτερικό του σπιτιού είχε δεχτεί πολλές επεμβάσεις μέσα στα χρόνια λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στη χρήση και επακολούθως και των εσωτερικών διατάξεων.
Οι προσθήκες εσωτερικά απομακρύνθηκαν με σκοπό να αποκαλυφθεί η πιο ειλικρινής μορφή του, ο σκελετός του.
Οι τοίχοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, είναι από πέτρα. Παλαιότερες καθαιρέσεις στο εσωτερικό του κτιρίου οδήγησαν στην ανάγκη της χρήσης μεταλλικών δοκών για υποστήριξη της οροφής, η οποία είναι κατασκευασμένη από μία αρκετά ασυνήθιστη, ταυτόχρονα μορφολογικά ενδιαφέρουσα κατασκευή από συμπαγή τούβλα και σκυρόδεμα.
Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού ήταν, αντί να καλυφθεί και να κρυφτεί όλη αυτή η πολυπλοκότητα, να αποκαλυφθεί σε μία ήπια συνύπαρξη με τις νέες επεμβάσεις.
Στην κύρια αίθουσα οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από το περβάζι των παραθύρων είναι χρωματισμένο σε βαθύ πράσινο, σαν να είναι βουτηγμένο στο λάδι. Οι υφές είναι "δουλεμένες", για να είναι ομαλές και λείες, από λακαριστές επιφάνειες και γυαλιστερά βερνίκια.
Ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι από γυαλισμένο μωσαϊκό "γεμίζει" όλο τον ημικυκλικό χώρο με τα παράθυρα. Η επιφάνειά του κατασκευάστηκε επί τόπου, ακολουθώντας την παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής μωσαϊκών της εποχής και έχει βάση από τσιμέντο χρωματισμένο στο πράσινο χρώμα της αίθουσας με λευκές, μαύρες και κόκκινες ψηφίδες.
Ό,τι βρίσκεται από εκεί και επάνω, τα δομικά στοιχεία από πέτρες και τούβλα, τα μέταλλα αλλά και οι νέες προσθήκες – αεραγωγοί, κανάλια φωτισμού, ηχεία – έχουν καλυφθεί με ένα πέπλο λευκού χρώματος, μέσα από τη χρωματική ομοιομορφία του οποίου εξομαλύνεται και εξομοιώνεται η πολυπλοκότητα των στοιχείων και η αδρότητα των υλικών.
Η αυστηρή διχρωμία του χώρου δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στους επισκέπτες και στην πολυχρωμία των πιάτων που σερβίρονται.
Η μεγάλη τζαμαρία που διαχωρίζει την κουζίνα και τα φωτιστικά, που σχεδιάστηκαν ειδικά για το εστιατόριο, προσθέτουν στη διχρωμία πινελιές από μεταλλικό σφυρήλατο χρώμα σκουριάς.
Η φωτεινή τζαμαρία λειτουργεί σαν οθόνη θεάτρου σκιών, στην οποία προβάλλεται η αδιάκοπη κίνηση της κουζίνας.
Τα φωτιστικά του χώρου, ο ψιλόλιγνος πολυέλαιος που αναπτύσσει περιστροφικά οριζόντια "μπράτσα" επάνω από το μωσαϊκό τραπέζι και τα αστεράκια στους πέτρινους τοίχους, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το χώρο από μεταλλικούς σωλήνες, που απολήγουν σε εμφανείς γλόμπους.
Μέσα από τις έντονες αντιθέσεις που δημιουργούνται με την ταυτόχρονη αποκάλυψη και κάλυψη της υφής των επιφανειών και της υλικότητας του υφισταμένου κτιρίου αντιπαραβάλλεται το λείο με το αδρό, το σκοτεινό με το φωτεινό, το γυαλιστερό με το ματ, τα παρόν με το παρελθόν.
Η εξωτερική σκεπαστή βεράντα και ο κατάφυτος κήπος παρέχουν επιπλέον χώρο για τον επισκέπτη, ο οποίος είναι περιτριγυρισμένος από έναν από τους λίγους εναπομείναντες αστικούς κήπους της Αθήνας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη & εσωτερική διακόσμηση: ΑΚ-Α αρχιτέκτονες / Κατερίνα Αποστόλου, Μίννα Κολάκη
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Βίρνα Κούτλα
Η/Μ μελέτη: Νίκος Κ. Νταλλες
Επίβλεψη: ΑΚ-Α αρχιτέκτονες / Κατερίνα Αποστόλου, Μίννα Κολάκη - Stepsis ATE / Ορέστης Κωνσταντίνου
Μελέτη φωτισμού: ΑΚ-Α αρχιτέκτονες, Halo
Κατασκευή: Stepsis ATE / Ορέστης Κωνσταντίνου
Ιδιοκτήτης: SOSA υπηρεσίες εστίασης IKE
Επιφάνεια οικοπέδου: 395 m²
Συνολική επιφάνεια έργου: 155 m²
Χρόνος μελέτης: 2018
Χρόνος αποπεράτωσης: 2018
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατασκευή πλατείας και υπόγειου σταθμού στάθμευσης στην Κηφισιά

Κατασκευή πλατείας και υπόγειου σταθμού στάθμευσης στην Κηφισιά

Η μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας "Πλατάνου" στην Κηφισιά και του υπόγειου χώρου στάθμευσης προέκυψε μετά από διαγωνισμό που προκηρύχτηκε το 2009. Νικητής του διαγωνισμού ανακηρύχτηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCH -…
Χώρος γραφείων στο κέντρο της Αθήνας

Χώρος γραφείων στο κέντρο της Αθήνας

Ο χώρος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ανασχεδιάστηκε από τους Link architects, για να στεγάσει το νέο γραφείο του ξενοδοχείου "Paros Agnanti".Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ανοικτού, λειτουργικού και…

"Kagas Hairdressing Salon" στη Λευκωσία

Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, ο οποίος αποτελείται από καθαρούς άξονες, εκφράζοντας ένα μινιμαλιστικό χαρακτήρα και δίνοντας παράλληλα έμφαση στη λειτουργικότητα και στη μέγιστη αξιοποίηση…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.