Πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους

Σε ένα γωνιακό πολυώροφο κατάστημα μιας σύγχρονης πολυκατοικίας στα ανατολικά προάστια της Θεσσαλονίκης, οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να διαμορφώσουν έναν πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης για μικρούς και μεγάλους.
Βασικό στοιχείο της σύνθεσης ήταν η δημιουργία ενός υβριδικού χώρου, ικανού να συστεγάσει ποικίλες χρήσεις μέσα σε μια ενιαία χωρική ταυτότητα. Η αρχιτεκτονική μελέτη επιχειρεί τη διαμόρφωση μιας ροϊκής αλληλουχίας χώρων, όπου κάθε στοιχείο θα αποτελεί αφορμή για εξερεύνηση, παιχνίδι και μάθηση. Η διαρρύθμιση του ακινήτου και η ανάπτυξή του σε τέσσερα επίπεδα, σε συνδυασμό με τις ανάγκες του πολυχώρου λήφθηκαν υπόψη κατά το σχεδιασμό. Ο χειρισμός της κάτοψης και ο σχεδιασμός των επιμέρους χώρων είχε γνώμονα τη μέγιστη λειτουργικότητα στις καθημερινές ανάγκες, με πρόβλεψη μελλοντικών απαιτήσεων, την πολυχρηστικότητα, τα πολλαπλά σενάρια κινήσεων και δραστηριοτήτων με την πάγια διάκριση των επιπέδων ανά ηλικιακό φάσμα και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.
Στο ισόγειο ο χώρος υποδοχής, μεταιχμιακός και επίσημος, καλωσορίζει τον επισκέπτη-χρήστη και μοιράζει την κίνηση στους υπόλοιπους χώρους του συγκροτήματος. Αυτό σηματοδοτείται με τα γραμμικά φωτιστικά της οροφής. Στο ίδιο επίπεδο, ο χώρος του καφέ αποτελεί μια ζεστή γωνιά που προσομοιάζει την αίσθηση ενός αστικού καθιστικού πλαισιωμένο από δύο «παρενθέσεις»: το γωνιακό υαλοστάσιο και τις ξύλινες συνθέσεις-βιβλιοθήκες.
Ο πρώτος όροφος είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για τους μικρούς επισκέπτες. Οι δύο αίθουσες, ειδικά διαμορφωμένες, αποκτούν θεματολογία και μετατρέπονται σε αίθουσα παιχνιδιού και άθλησης, αίθουσα εικαστικών, πειραματισμών και θεάτρου.
Ο δεύτερος όροφος απευθύνεται στους μεγάλους χρήστες του συγκροτήματος. Οι δύο αίθουσες, αντίστοιχα με τις παιδικές, έχουν σαφή χρήση, η μια σε χώρο άθλησης και η άλλη σε χώρο δημιουργίας και έκφρασης.
Στο επίπεδο του υπογείου η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-παρουσιάσεων στοχεύει να στεγάσει τις ομαδικές συζητήσεις και τα σεμινάρια.
Στο σύνολό του το Skylife, υβριδικό με το συγκερασμό των χρήσεων, χαρακτηρίζεται από την έμφαση στη λειτουργία, μέσω μιας μινιμαλιστικής προσέγγισης με καθαρές γραμμές, και με μια αίσθηση τάξης και υγιεινής. Η σύνθεσή του επιδιώκει τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολυχώρου ικανού να στεγάσει όλο το ηλικιακό φάσμα των χρηστών. Ένας χώρος πρωταγωνιστής και συνάμα σκηνικό όμορφων αναμνήσεων.

Περισσότερα...

Στοιχεία Μελέτης

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Skarlakidis Architecture Studio
Μελέτη-επίβλεψη: Στέφανος Σκαρλακίδης
Ειδική συνεργάτης: DP Architects | Πολυξένη Τσαλδάρη
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Εμβαδόν: 400 m² (Indoor)
Μελέτη: Φεβρουάριος 2019
Κατασκευή: Απρίλιος-Ιούνιος 2019
Φωτογραφίες: studiovd.gr / Ν.Βαβδινούδης-Χ.Δημητρίου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αρχιτεκτονικό γραφείο στα Χανιά

Αρχιτεκτονικό γραφείο στα Χανιά

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται συχνά λόγος για εργασία από το σπίτι, δηλαδή για ενσωμάτωση του χώρου εργασίας μέσα στην κατοικία. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά παρατηρείται και η αντίστροφη…
Το κτίριο της Cosmote TV HQ & Studios στην Κηφισιά

Το κτίριο της Cosmote TV HQ & Studios στην Κηφισιά

To νέο κτίριο της Cosmote TV αποτελεί παράδειγμα μεταμόρφωσης ενός υφιστάμενου εγκαταλειμμένου βιομηχανικού κτιρίου και μετατροπής του σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων και τηλεοπτικών στούντιο. Στόχος των μελετητών ήταν να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.