Μαιευτικό και γυναικολογικό κέντρο στο Κολωνάκι

Αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή ενός τυπικού διαμερίσματος της δεκαετίας του '60 στο Κολωνάκι σε ιατρικό χώρο. Γνωρίζοντας πως η επίσκεψη σε ένα γιατρό συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα προσμονής, προσδοκίας και κατά συνέπεια αγωνίας για τον επισκέπτη, στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης υπήρξε η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ηρεμίας, άνεσης και φιλικής ατμόσφαιρας.
Ο χώρος χρειάστηκε να ανακαινιστεί ριζικά για να υποδεχτεί τη νέα του χρήση. Πρωταρχική επιδίωξη ήταν να συνδυαστούν οι λειτουργικές ανάγκες και οι προδιαγραφές ενός υπερσύγχρονου ιατρείου με τη δημιουργία ενός χώρου λιτού και φιλόξενου.
Κυρίαρχα στοιχεία του ανασχεδιασμού υπήρξαν η κατάργηση της συμβατικής διαμερισματοποίησης των υφιστάμενων χώρων, η ενοποίησή τους, αλλά και ο σχεδιασμός ειδικών κατασκευών, ιδιαίτερα στο χώρο της υποδοχής και αναμονής.
Η υποδοχή χωροθετείται λειτουργικά και συμβολικά στην κεντρική ζώνη του ενιαίου χώρου. Σε άμεση συνέχεια με το χώρο της γραμματείας βρίσκεται το γραφείο των ιατρών, ενώ σε ανεξάρτητη ζώνη χωροθετούνται τα δύο εξεταστήρια, εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα και ηχομόνωση. Οι βοηθητικοί και οι υγροί χώροι ολοκληρώνουν τη λειτουργική διαρρύθμιση του ιατρείου.
Ζεστές γήινες αποχρώσεις και ουδέτεροι τόνοι του γκρι εναλλάσσονται σε όλους τους χώρους. Το μόνο έντονο χρώμα, το χρώμα του μοσχολέμονου, επιλέχθηκε για τις δερμάτινες επενδύσεις των εξεταστηρίων.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Stavropoulou Architects
Ομάδα μελέτης:
Έλενα Σταυροπούλου (αρχιτέκτονας), Νάγια Κωσταρέλου (συνεργάτης αρχιτέκτονας)
Επίβλεψη:
Έλενα Σταυροπούλου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
2Κ Constructions
Ομάδα κατασκευής:
Μιχάλης Κουφάκης (πολιτικός μηχ.), Παναγιώτης Πολίτης (συνεργάτης αρχιτέκτονας)
Ιδιοκτήτης:
Μαιευτικό και γυναικολογικό κέντρο "gonimotis", Γ. Ιωαννίδης, Αλ. Γεωργακοπούλου (γυναικολόγοι, χειρουργοί)
Τοποθεσία:
Κολωνάκι, Αθήνα
Εμβαδό:
102 m2
Φωτογραφίες:
Τζούλια Κλήμη
Εταιρείες υλικών:
- KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
- VITEX A.E.
- EUROPA PROFIL ALUMINIO A.B.E.
- DAIKIN ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Υπόγεια Αίθουσας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη κατασκευής της αίθουσας τέχνης της "Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης – Φ.Α.Α.Θ."Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Μεγάρου της Αδελφότητας, ο…
Εστιατόριο Ασιατικής κουζίνας στη Λάρισα

Εστιατόριο Ασιατικής κουζίνας στη Λάρισα

Πρόκειται για τον σχεδιασμό ενός χώρου εστιατορίου ασιατικής κουζίνας, εμβαδού 1.100,00 m², τοποθετημένου στην ταράτσα κτιρίου στο κέντρο της Λάρισας. Εμπνεόμενοι από στοιχεία της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής, οι μελετητές σχεδίασαν τον…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.