Κεντρικά γραφεία – showroom στη Θεσσαλονίκη

  • WHITE Architects

Τα πρόσφατα ανακαινισμένα κεντρικά γραφεία της DOUBLE / REBASE στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, αποτελούν την απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης του σχεδιασμού. Με γνώμονα τις διαρκείς αρχές της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, η WHITE Architects ξεπερνά τα όρια του τυπικού σχεδιασμού χώρων μόδας, εισάγοντας μια νέα αρχιτεκτονική γλώσσα στο ελληνικό σχεδιαστικό τοπίο.
Αυτό το έργο δίνει νέα πνοή σε ένα παλαιότερα καθαρά λειτουργικό κτίριο με έναν απαράμιλλο εσωτερικό χώρο 1500τμ που εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Ο υπάρχων λαβύρινθος των χώρων αποξηλώθηκε πλήρως, διατηρώντας μόνο τις μεταλλικές κολώνες εντός των εκθεσιακών χώρων.
Η είσοδος χρησιμεύει ως το σημείο εκκίνησης, με μια συμφωνία σχεδιαστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού κυρτού τοίχου από σκυρόδεμα που ενσωματώνεται άψογα με μια υποδοχή. Αυτή η τολμηρή σχεδιαστική επιλογή καθορίζει το χώρο, δημιουργώντας μια μαγευτική πρώτη εντύπωση για την ταυτότητα της εταιρίας.
Η βασική επιθυμία του πελάτη ήταν ένας ανοιχτός χώρος εργασίας με διάταξη που να ενσωματώνει απρόσκοπτα διάφορες λειτουργίες μεταξύ των ορόφων. Το ισόγειο περιλαμβάνει καμπύλες γραμμές, ενσωματώνοντας χώρους γραφείων με ένα φιλόξενο λόμπι και μια κουζίνα. Οι απαλά καμπυλωτές φόρμες ορίζουν διακριτικά δύο κλειστούς εκθεσιακούς χώρους, προσφέροντας έναν ξεχωριστό χώρο για προβολή προϊόντων χωρίς να διακυβεύεται η αίσθηση του ανοιχτού. Ο πρώτος όροφος στεγάζει χώρους γραφείων και βασικούς χώρους εξυπηρέτησης. Η ανοιχτή διάταξη εκτείνεται μέσω ενός γραμμικού σχεδίου προς τα πάνω ενοποιώντας οπτικά τον χώρο και τονίζεται από μια προσεκτικά σχεδιασμένη σκάλα.
Οι ρευστές φόρμες είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο σχεδίασης, όπου οι καμπύλες χρησιμεύουν ως μια ισχυρή οπτική γλώσσα για να προκαλέσουν μια αίσθηση οργανικής κίνησης, αναφέροντας διακριτικά την ιδιαίτερη γεωμετρία και προσοχή της λεπτομέρειας στη διαδικασία σχεδιασμού μόδας. Επιπλέον, οι ρέουσες φόρμες λειτουργούν ως καθοδηγητική δύναμη, ορίζοντας μονοπάτια και διακριτές ζώνες και ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να περιηγηθούν στο χώρο και να ανακαλύψουν διαφορετικές περιοχές.
Οι επιφάνειες από μπετόν σε τοίχους και δάπεδα παρέχουν ένα σκηνικό αποχρώσεων με λιγότερη οπτική ακαταστασία, επιτρέποντας στους ρέοντες όγκους και τα προσεκτικά επιμελημένα έπιπλα να μπουν στο επίκεντρο. Η χρωματική παλέτα σε όλο το έργο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε γήινους τόνους, που συμπληρώνουν τη μοντέρνα αισθητική και δημιουργούν μια αίσθηση γείωσης και σύνδεσης, σεβόμενοι την παράδοση, ενώ υιοθετούν μια προνοητική σχεδιαστική προσέγγιση. Οι μεταλλικές κολώνες παραμένουν εκτεθειμένες εντός των εκθεσιακών χώρων. Αυτή η αντιπαράθεση ακατέργαστων και εκλεπτυσμένων στοιχείων δημιουργεί μια δυναμική ένταση, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την οπτική αφήγηση.
Ο φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο όπου τα στρατηγικά τοποθετημένα φώτα φωτίζουν συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας τις σαγηνευτικές καμπύλες των τοίχων και τραβώντας την προσοχή στα επαναλαμβανόμενα στοιχεία. Ο γραμμικός φωτισμός και τα κρεμαστά φωτιστικά διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα παρουσιάζονται στα αληθινά τους χρώματα και μορφές. Αυτά τα στοιχεία γεμίζουν τον τεράστιο χώρο της οροφής χωρίς να υπερισχύουν των ειδών μόδας που εμφανίζονται παρακάτω, επιτυγχάνοντας τέλεια ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας και αισθητικής, με αποτέλεσμα το έργο να ξεπερνά τα όρια του συμβατικού σχεδιασμού.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Όνομα έργου:

Double/Rebase fashion Headquarters

Αρχιτεκτονική μελέτη:

WHITE Architects

Kατασκευή:

WHITE Architects

Ολοκλήρωση:

2024

Εμβαδό:

1500 m2

Φωτογραφίες:

Karen Gkiounasian

Styling Χώρου:

Δημήτρα Μπάρδα

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα μελέτης κλήθηκε να ανακαινίσει τους χώρους του εστιατορίου και του μπαρ του Clochard, μετά το ριζικό ανασχεδιασμό του χώρου που είχε υλοποιήσει το 2007. Οι μελετητές έθεσαν ως…
Cafe Bar

Cafe Bar "Πύργος" στο Αίγιο Αχαίας

Ο Πύργος στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων είναι ένα ιστορικό τοπόσημο του Αιγίου. Μια από τις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης που διαμορφώθηκε γύρω στο 1920-30 και προσφέρει πανοραμική θέα στον…
Cafe - bar  “Prevere” στην Πρέβεζα

Cafe - bar “Prevere” στην Πρέβεζα

Το “Prevere”, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Πρέβεζας και αποτελεί τμήμα διώροφου νεοκλασικού κτιρίου. Η ανακατασκευή - ανακαίνιση του χώρου πραγματοποιήθηκε με σεβασμό στο κτίριο και στο παραλιακό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.