Καφέ στην παραλία του Βόλου

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή στην ανατολική παραλία του Βόλου, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος, μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε ένα μικρό καφέ – αναψυκτήριο. Ο χώρος έχει εξαιρετική θέα προς το λιμάνι, το παραλιακό πάρκο και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και το μεγάλο πλεονέκτημα της δροσιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ως δημόσιος χώρος διέπεται από ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίων με μικρό εμβαδόν, τα οποία εδράζονται στο έδαφος χωρίς παρεμβολή της κλασικής βαθιάς θεμελίωσης.
Επιλέχθηκε η λύση της χρησιμοποίησης ενός κλασικού μεταλλικού κοντέινερ, εικόνας συμβατής με τις λειτουργίες των λιμανιών, το οποίο με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις μπορούσε να εξυπηρετήσει τις απαιτούμενες λειτουργίες. Το κοντέινερ, διαστάσεων 2,50 m πλάτος x 12,00 m μήκος x 2,90 m ύψος, μετασχηματίστηκε σε εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών και εγκαταστάθηκε έτοιμο προς χρήση με τη βοήθεια γερανού.
Τοποθετήθηκε με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλα με την παρακείμενη οδό Φιλελλήνων, δημιουργώντας ένα οπτικό και ηχητικό φράγμα από το μεγάλης κυκλοφορίας δρόμο προς το χώρο ανάπαυσης των επισκεπτών και πελατών.
Η επιμήκης κάτοψη είναι χωρισμένη σε δύο ανεξάρτητα τμήματα. Το πίσω τμήμα περιλαμβάνει τους απαραίτητους χώρους υγιεινής και το μπροστινό, προς την πλευρά της θάλασσας, το παρασκευαστήριο και το χώρο σερβιρίσματος, ο οποίος ανοίγει για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης και στις τρείς πλευρές. Έγινε προσπάθεια διατήρησης των βασικών μορφολογικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του κοντέινερ και παράλληλα η μετασκευή του πληροί τις ανάγκες θερμομόνωσης, ηχομόνωσης, πυροπροστασίας, στατικής επάρκειας και ασφαλούς έδρασης στο έδαφος. Εσωτερικά επενδύθηκε με πυράντοχη γυψοσανίδα και 6 cm πετροβάμβακα, ενώ εξωτερικά από την επάνω πλευρά έγινε υγρομόνωση και συλλογή – απορροή όμβριων με εμφανείς υδρορροές. Για τη δημιουργία του μεγάλους ανοίγματος προς την ανατολική πλευρά αφαιρέθηκε η υπάρχουσα φέρουσα πτυχωτή λαμαρίνα και κατασκευάσθηκε μεταλλικό δοκάρι δικτυωματικής μορφής, το οποίο κρύφτηκε πίσω από τη μεταλλική μαύρη ταμπέλα. Ο πάγκος σερβιρίσματος και στις τρείς πλευρές επενδύθηκε με ειδικό ξύλο και βάφτηκε με ανοιχτόχρωμο βερνίκι.
Περιμετρικά για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων κατασκευάστηκε ξύλινο deck. Το κοντέινερ βάφτηκε σε ανοιχτό γκρι χρώμα και σε μαύρο ο λογότυπος και η λαμαρίνα επικάλυψης της νέας δοκού ενίσχυσης του φορέα. Έγινε προσπάθεια πλήρους ένταξης στο υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον και αποφυγή κοπής των υπαρχόντων δένδρων.
Πρόκειται για μια εφήμερη, ελαφρά και πλήρως αναστρέψιμη κατασκευή, η οποία μπορεί κάλλιστα να αποξηλωθεί και εύκολα να μεταφερθεί από τον συγκεκριμένο χώρο όταν εκλείψουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Στέφανος Αδαμάκης, Ελπινίκη Παύλου
Σύμβουλος: Κώστας Αδαμάκης, PHD, αναπλ. καθ. τμ. Αρχιτεκτόνων Π.Θ.
Αρχιτεκτονική επίβλεψη: Στέφανος Αδαμάκης, Κώστας Αδαμάκης
Στατική μελέτη: Νικόλαος Χατζηνικολάου
Μελέτες Η/Μ εγκαταστάσεων: Δημήτριος Ζ ήμερης
Μεταλλικές κατασκευές: Δημήτρης Μακρογιάννης
Εργοδότης: Ο.Λ.Β. Ο.Ε.
Συνολικό εμβαδόν έργου: 30 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 2016
Χρόνος κατασκευής έργου: 2016
Φωτογραφίες: Στέφανος Αδαμάκης

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν

Εκθεσιακό Περίπτερο - Οι μνήμες τόπων σαν "Ψίθυρος Στρατηγικής"

Η πιλοτική παρουσίαση της νέας εταιρικής φιλοσοφίας της CANDIA, τόσο σε επίπεδο αρχιτεκτονικής σκηνογραφίας όσο και σε επίπεδο στρατηγικής επικοινωνίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 56ης παγκοσμίου κύρους έκθεσης, Salone del…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.