Κατάστημα οπτικών στη Μύκονο

Το 1992 ο γλύπτης Anish Kapoor με το γλυπτό του "’Oταν είμαι έγκυος" έθεσε το ζήτημα της γεωμετρικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός κοινού άσπρου τοίχου και μιας γεωμετρικής μορφής με διπλή κυρτότητα. Το ξεχωριστό αυτό κομμάτι της τέχνης έχει εμπνεύσει πολλούς  αρχιτέκτονες από τότε, κυρίως στο πως ένας συμβατικός τοίχος ενός χώρου μπορεί να εξελιχθεί αδιάκοπα, σε μια πιο εξειδικευμένη και εκλεπτυσμένη γεωμετρική μορφή, εξοικειώνοντας το κοινό με την αισθητική μιας τέτοιας μετάβασης.
Η Μύκονος χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αισθητική των χώρων, όπου, λόγω των γηγενών τεχνικών και των παραδοσιακών μεθοδολογιών της κατασκευής, διακρίνονται οι ομαλές μεταβάσεις από τον ενα γεωμετρικό όγκο σε κάποιον άλλο και η πλαστικότητα που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική, στοιχεία εφάμιλλα με τον τρόπο που χειρίζεται τις γεωμετρίες του ο Anish Kapoor.
Από τα πρώτα στάδια της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος γεννήθηκε το όραμα για μια τεχνική σχεδιασμού, που σέβεται και αναγνωρίζει το παραδοσιακά μυκονιάτικο περιβάλλον και συνυπάρχει αρμονικά με αυτό, αλλά συγχρόνως είναι αρκετά σύγχρονη και καινοτόμα, ώστε να αποτελέσει ένα κατάλληλο υπόβαθρο επίδειξης των εκλεπτυσμένων εμπορευμάτων της εταιρείας. Επιπλέον, μέσα από το σχεδιασμό, επιδιώχθηκε ένα αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα που θα διατηρούσε στοιχεία από την αισθητική του αρχικού καταστήματος που χτίστηκε το 2009, και παράλληλα θα εδραίωνε ακόμα περισσότερο την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας.
Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός τοίχου που αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του γλυπτού του Anish Kapoor. Ενός τοίχου, που είναι βασισμένος εννοιολογικά στην ίδια λειτουργία με το έργο του γλύπτη, αλλά εξελίσσεται περαιτέρω, σε μορφές πιο σύνθετες και πιο λειτουργικές, που είναι κατάλληλες όχι μόνο για την έκθεση των γυαλιών, αλλά και για όλα τα άλλα προγράμματα που συνδέονται με τη λειτουργία του καταστήματος.
Ο τελικά διαμορφωμένος χώρος αποτελεί μια ασυμβίβαστη απάντηση στη σχεδιαστική πρόκληση. Ένα αισθητικό περιβάλλον που είναι αδιαμφισβήτητα μυκονιάτικο, ιδιαίτερα συνεπές στις τοπικές κατασκευαστικές τάσεις και μεθοδολογίες, αλλά συγχρόνως μια δυναμική επίδειξη των προηγμένων αρχιτεκτονικών μορφολογιών και των πιο σύγχρονων κατασκευαστικών επιλύσεων, τα οποία συνιστούν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτριος Τσίγκος, Omniview
Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Κατερίνα Καραγιάννη
Ομάδα μελέτης: Μαρίνα Καραμαλή, Χριστίνα Τσακίρη
Επίβλεψη: Omniview
Παρουσίαση: Omniview
Φωτογραφίες: Δημήτριος Τσίγκος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ιατρείο στην Καλαμαριά

Ιατρείο στην Καλαμαριά

Το ιατρείο φιλοξενεί τα γραφεία δύο γιατρών με διαφορετική εξειδίκευση. Πρόκειται για έναν μαιευτήρα γυναικολόγο και μία παιδοκαρδιολόγο, οπότε υπήρχε απαίτηση για σχεδιασμό ενός χώρου, ο οποίος θα δημιουργεί μία…
Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Το STK δίνει έμφαση στην απλότητα και την ποιότητα, τόσο στο φαγητό όσο και στον εσωτερικό του χώρο. Αντί να προσπαθεί να διαγράψει την κληρονομιά του κτιρίου ως καταστήματος επισκευής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.