Κατάστημα οπτικών στη Μύκονο

Το 1992 ο γλύπτης Anish Kapoor με το γλυπτό του "’Oταν είμαι έγκυος" έθεσε το ζήτημα της γεωμετρικής αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός κοινού άσπρου τοίχου και μιας γεωμετρικής μορφής με διπλή κυρτότητα. Το ξεχωριστό αυτό κομμάτι της τέχνης έχει εμπνεύσει πολλούς  αρχιτέκτονες από τότε, κυρίως στο πως ένας συμβατικός τοίχος ενός χώρου μπορεί να εξελιχθεί αδιάκοπα, σε μια πιο εξειδικευμένη και εκλεπτυσμένη γεωμετρική μορφή, εξοικειώνοντας το κοινό με την αισθητική μιας τέτοιας μετάβασης.
Η Μύκονος χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αισθητική των χώρων, όπου, λόγω των γηγενών τεχνικών και των παραδοσιακών μεθοδολογιών της κατασκευής, διακρίνονται οι ομαλές μεταβάσεις από τον ενα γεωμετρικό όγκο σε κάποιον άλλο και η πλαστικότητα που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική, στοιχεία εφάμιλλα με τον τρόπο που χειρίζεται τις γεωμετρίες του ο Anish Kapoor.
Από τα πρώτα στάδια της συνεργασίας των αρχιτεκτόνων με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος γεννήθηκε το όραμα για μια τεχνική σχεδιασμού, που σέβεται και αναγνωρίζει το παραδοσιακά μυκονιάτικο περιβάλλον και συνυπάρχει αρμονικά με αυτό, αλλά συγχρόνως είναι αρκετά σύγχρονη και καινοτόμα, ώστε να αποτελέσει ένα κατάλληλο υπόβαθρο επίδειξης των εκλεπτυσμένων εμπορευμάτων της εταιρείας. Επιπλέον, μέσα από το σχεδιασμό, επιδιώχθηκε ένα αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα που θα διατηρούσε στοιχεία από την αισθητική του αρχικού καταστήματος που χτίστηκε το 2009, και παράλληλα θα εδραίωνε ακόμα περισσότερο την αναγνωρισιμότητα της εταιρείας.
Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία ενός τοίχου που αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του γλυπτού του Anish Kapoor. Ενός τοίχου, που είναι βασισμένος εννοιολογικά στην ίδια λειτουργία με το έργο του γλύπτη, αλλά εξελίσσεται περαιτέρω, σε μορφές πιο σύνθετες και πιο λειτουργικές, που είναι κατάλληλες όχι μόνο για την έκθεση των γυαλιών, αλλά και για όλα τα άλλα προγράμματα που συνδέονται με τη λειτουργία του καταστήματος.
Ο τελικά διαμορφωμένος χώρος αποτελεί μια ασυμβίβαστη απάντηση στη σχεδιαστική πρόκληση. Ένα αισθητικό περιβάλλον που είναι αδιαμφισβήτητα μυκονιάτικο, ιδιαίτερα συνεπές στις τοπικές κατασκευαστικές τάσεις και μεθοδολογίες, αλλά συγχρόνως μια δυναμική επίδειξη των προηγμένων αρχιτεκτονικών μορφολογιών και των πιο σύγχρονων κατασκευαστικών επιλύσεων, τα οποία συνιστούν τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Δημήτριος Τσίγκος, Omniview
Επικεφαλής αρχιτέκτονας: Κατερίνα Καραγιάννη
Ομάδα μελέτης: Μαρίνα Καραμαλή, Χριστίνα Τσακίρη
Επίβλεψη: Omniview
Παρουσίαση: Omniview
Φωτογραφίες: Δημήτριος Τσίγκος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το κατάστημα

Το κατάστημα "Ergon Maddox" στο Λονδίνο

Το κατάστημα ΕΡΓΟΝ στο Λονδίνο, στην οδό Maddox, αποτελεί μία εναλλακτική και προσαρμοσμένη έκδοση της βασικής νέας τυπολογίας της αλυσίδας.Ο χώρος έχει τις συνήθεις διαστάσεις ενός μακρόστενου καταστήματος, του κεντρικού…
Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο των Ubuplan στη Θεσσαλονίκη

Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού κτιρίων – κελύφων, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στο κέντρο των πόλεων και συγκεκριμένα σε διατηρητέο του 1923 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε αφορμή για παρέμβαση…
Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου  στην Κηφισιά

Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου στην Κηφισιά

Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε ο επαναπροσδιορισμός τόσο της λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής των χώρων, με στόχο το σχεδιασμό ενός συνόλου ικανού να καλύψει τις ανάγκες του νέου χρήστη. Αναφορικά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.