Εμπορικό & Ψυχαγωγικό Κέντρο “The Mall Athens”

Το κέντρο έχει συνολική επιφάνεια εμπορικής εκμετάλλευσης 60.000 m² που διαχωρίζεται σε 4 επίπεδα και διαθέτει 220 καταστήματα, με 2.500 εργαζόμενους και 2.070 θέσεις στάθμευσης. Στους τρεις πρώτους ορόφους βρίσκονται εμπορικά καταστήματα όλων των ειδών και στο τελευταίο επίπεδο φιλοξενούνται λειτουργίες αναψυχής, όπως κινηματογράφοι, μπόουλινγκ, εστιατόρια, καφετέριες, εστιατόρια ταχυφαγίας.
Το κτίριο να διατρέχεται από φαρδείς άνετους διαδρόμους (ελάχιστου πλάτους 8 m) - βουλεβάρτα, διακοσμημένα από συστάδες κολονών και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία, έτσι ώστε να αναπαράγεται στον πεζό επισκέπτη η αίσθηση ότι κινείται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εμπορικό δρόμο. Η είσοδος, οι διάδρομοι κυκλοφορίας πεζών, οι πλατείες στις 4 γωνίες κάθε ορόφου, οι κυλιόμενες σκάλες επικοινωνίας των επιπέδων και ιδίως το νότιο δώμα που αποτελεί ένα τεράστιο μπαλκόνι με θέα στο Ο.Α.Κ.Α. και στα Τουρκοβούνια, διακοσμημένο με μεταλλικά τόξα (αναφορά στη στοά πεζών του Καλατράβα), είναι σχεδιασμένα ως ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ως ένα δίκτυο κοινόχρηστων χώρων που αποδίδονται στους πεζούς χρήστες του κέντρου. Τα υλικά που δεσπόζουν στους χώρους αυτούς, είναι το ξύλο στα μέτωπα, ο ανοξείδωτος χάλυβας, το μέταλλο και το γυαλί στις παραστάδες, στις κολόνες, και στις αντηρίδες. Τα ύψη των κοινόχρηστων χώρων, που ξεπερνούν τα 20 m, επιτρέπουν μια καθετότητα στο ανάπτυγμα της θέας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει συνολική κάθετη ματιά στους ορόφους και κυρίως οι χώροι να προσφέρουν άνεση και μια ευχάριστη “ανάσα”. Οι ελεύθεροι εσωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι σχεδιάστηκαν ως ανοικτοί. Στεγάζονται από ένα νέο πολυκαρβονικό υλικό, το ETFE, που καλύπτει τους χώρους κυκλοφορίας και εστίασης σε μεγάλο ύψος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται φυσικός φωτεισμός και να εξασφαλίζεται η άνεση του μεγάλου εσωτερικού ύψους.Την αίσθηση αυτή βοηθά η κλιμακωτή διάταξη των επιπέδων, έτσι ώστε με διαδοχικές υποχωρήσεις των στεγασμένων χώρων ανά επίπεδο, από κάθε όροφο να υπάρχει οπτική επαφή όλων των προσβάσιμων σημείων. Παρά τη μεγάλη δόμηση, το κτίριο διαιρείται σε 4 περιοχές, διαδρομές από τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι ώστε ο χρήστης να αντιλαμβάνεται και να προσλαμβάνει την εικόνα μέρους του κτιρίου. 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Κοινοπραξία ERGOTEX Ε.Π.Ε. - Σπύρος Τσαγκαράτος
Στατική μελέτη: Α. Αλεξόπουλος
H/M μελέτη: ΤΕΚΕΜ Ε.Π.Ε.
Συνεργάτες: Αρχιτεκτονικά: M. Ποτηριάδης, Σ. Βουτσαράς, Αρχιτέκτονες, Α. Θεολογίτης, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος, Γ. Τσώμος, Αρχιτέκτων - Στατικά: Η. Τσιώνης, Πολιτικός Μηχ.
Η/Μ: Δ. Ζιώγος, Μηχανολόγος Μηχ.
Kατασκευή: ΜΟΧΛΟΣ Α.Τ.Ε. - J & P ΑΒΑΞ Α.Τ.Ε.
Iδιοκτήτης: LAMDA OLYMPIA VILLAGE S.A.
Tοποθεσία: Ανδρέα Παπανδρέου 35, Άγιος Θωμάς, Μαρούσι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 70.240 m² και 2.070 θέσεις στάθμευσης σε 3 υπόγεια
Xρόνος μελέτης: 2001 - 2005
Xρόνος κατασκευής: 2001 - 2005
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική

Βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική

Το οινοποιείο αναπτύσσεται σε έναν αμπελώνα και περιλαμβάνει ένα κτίριο με χρήση οινοποιείου και χώρο δεξιώσεων. Κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν η έμφαση στην επισκεψιμότητα, με τρόπο που να μην…
Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Εστιατόριο STK στην Τσεχία

Το STK δίνει έμφαση στην απλότητα και την ποιότητα, τόσο στο φαγητό όσο και στον εσωτερικό του χώρο. Αντί να προσπαθεί να διαγράψει την κληρονομιά του κτιρίου ως καταστήματος επισκευής…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.