Εγκαταστάσεις Χαμάμ & Σπα στην Αθηνά

Το στοιχείο της έκπληξης είναι εμφανές ήδη από την είσοδο του κτιρίου, η οποία βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή. Μια χάλκινη, διάτρητη δίοδος οδηγεί στην είσοδο, ένα υπερυψωμένο επίπεδο του εδάφους, που φιλοξενεί το χώρο του lobby, της υποδοχής και το χώρο χαλάρωσης και το οποίο λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος. Δύο ανελκυστήρες και μια σκάλα συνδέουν αυτό τον όροφο με τα χαμηλότερα επίπεδα του χαμάμ, καθώς και τους επάνω ορόφους του κτιρίου, οι οποίοι φιλοξενούν χρήσεις εμπορίου και φιλοξενίας.
Οι κύριες εγκαταστάσεις του χαμάμ εκτείνονται στο πρώτο υπόγειο, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, το οποίο αποτελεί μια αφαιρετική απόδοση των παραδοσιακών διατάξεων των χαμάμ. Έτσι, οι αίθουσες τοποθετούνται σε σειρά από τις πιο ξηρές και κρύες περιοχές έως τις πιο υγρές και θερμές περιοχές. Από τα αποδυτήρια και τους υγρούς χώρους, ξύλινοι καμπυλωτοί διάδρομοι οδηγούν στην κύρια αίθουσα του χαμάμ, η οποία φιλοξενεί την κεντρική οκταγωνική μαρμάρινη βάση με τις μικρότερες πιο ιδιωτικές κόγχες. Η VIP αίθουσα χαμάμ, όπου βρίσκεται μια μικρότερη, τετραγωνική μαρμάρινη βάση, έχει άμεση πρόσβαση στον κεντρικό χώρο και στα VIP αποδυτήρια. Ένας χώρος χαλάρωσης τοποθετείται δίπλα στον κήπο, ως ένα τελικό στάδιο για την ολοκληρωμένη εμπειρία του χαμάμ.
Το δεύτερο υπόγειο φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του σπα, με αίθουσες μασάζ, σάουνα, αποδυτήρια καθώς και βοηθητικούς χώρους. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται επίσης ένα γραφείο, δωμάτια για το προσωπικό, κουζίνα , αποθήκη και χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων.
Παράδοση
Το χαμάμ (ή τουρκικό μπάνιο) είναι η Ανατολική έκδοση του ατμόλουτρου και θεωρείται η υγρή έκδοση της σάουνας. Τα χαμάμ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κουλτούρα των ανατολικών χωρών καθώς ήταν μέρη συναντήσεων, εξαγνισμού και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Oι Ευρωπαίοι γνώρισαν τα χαμάμ μέσω επαφών με την Τουρκία, ώς εκ τούτου, μετονόμασαν τα χαμάμ σε τουρκικά χαμάμ. Στη δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα κατά τη βικτωριανή εποχή, τα χαμάμ ήταν μέθοδος σωματικού εξαγνισμού και χαλάρωσης.
Το τυπικό τελετουργικό του χαμάμ βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ακολουθία τριών κύριων διασυνδεδεμένων χώρων. Πρόκειται για μια κοινωνική και προσωπική εμπειρία κατά την οποία οι λουόμενοι ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία. Ξεκινώντας από μια εντυπωσιακή αίθουσα εισόδου, μετακινούνται σε μικρότερα αποδυτήρια, όπου αφήνουν τα ρούχα τους και φορούν τις ιδιαίτερες πετσέτες και ξύλινες παντόφλες. Κατόπιν περνούν σε έναν πιο υγρό και ζεστό, ενδιάμεσο χώρο μέχρι να φτάσουν στο κύριο υγρό και ζεστό μπάνιο, με το κεντρικό μαρμάρινο καθιστικό και τον επιβλητικό τρούλο.
Νερό + Φως + Ατμόσφαιρα
Αυτά τα τρία στοιχεία ορίζουν την ουσία της χωρικής εμπειρίας του χαμάμ.
Το νερό βρίσκεται σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια του τελετουργικού. Με τη μορφή τρεχούμενου νερού σε σιντριβάνια, σαν ζεστός ατμός, σαν νερό σε γούρνες κατά τη διάρκεια της θεραπείας του gobek tasi (κεντρική μαρμάρινη πέτρα). Ο ήχος τρεχούμενου νερού προσφέρει μια γαλήνια αίσθηση ηρεμίας.
Το φως και η σκιά δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το φως που διεισδύει από το θόλο του κεντρικού δωματίου, φωτίζει τον ατμό που αναδύεται, δημιουργώντας μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: MAKRIDIS ASSOCIATES
Όνομα έργου: 'POLIS HAMMAM'
Τοποθεσία: Ψυρρή, Αθήνα
Σύνολo επιφανειών: 790 m2
Χρόνος ολοκλήρωσης: 2016
Φωτογραφίες: Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου/ STUDIOVD.GR

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου αυτοκινήτων

Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου αυτοκινήτων

Σε προϋπάρχον κτίσμα επί της Λ. Κηφισίας στην Αθήνα, τμήμα του οποίου ήταν παλαιότερα τοπικός σταθμός λεωφορείων, ζητήθηκε η δημιουργία ισόγειου εκθεσιακού χώρου για τη συστέγαση πέντε ανεξάρτητων εταιρειών αυτοκινήτων.…
Εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Εστιατόριο γρήγορης εξυπηρέτησης στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Το κτίσμα προϋπήρχε και λειτουργούσε σε αυτό ανάλογη επιχείρηση. Για να χρησιμοποιηθεί από τη νέα διεύθυνση, χρειάστηκε να κατεδαφιστούν όλες οι παλαιές κατασκευές, μέχρι να αποκαλυφθεί ο φέρων οργανισμός.Μεγάλο μέρος…
*Site specific, ένας χώρος για εκθέσεις & εκδηλώσεις

*Site specific, ένας χώρος για εκθέσεις & εκδηλώσεις

Πρόκειται για ένα concept space στη Μεταμόρφωση, αφιερωμένο στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, στο design, στον αρχιτεκτονικό φωτισμό και στη σύγχρονη τέχνη. Είναι ένα έργο διαμόρφωσης εσωτερικού χώρου, για το οποίο δούλεψαν αρμονικά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.