Ανακαίνιση Loft στην Πλατεία Θεάτρου, Αθήνα

Το έργο αφορά τη μετατροπή ενός πρώην βιομηχανικού αποθηκευτικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας σε έναν υβριδικό χώρο που συνδυάζει εργασία και κατοικία. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάμβανε τις απαραίτητες λειτουργίες μιας κατοικίας καθώς και ένα ενιαίο εργαστήριο animation, όπου θα μπορούσαν παράλληλα να φιλοξενηθούν και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Το λειτουργικό παρελθόν του κτίσματος έδωσε το στίγμα για την εφαρμογή μιας βιομηχανικής και λιτής αισθητικής προσέγγισης υλικών και μορφών.
Το μεγάλο κινητό πέτασμα μήκους 5 m  επιτρέπει το φως να διαπερνά την επιφάνεια του, ενώ διαχωρίζει, ενοποιεί ή δημιουργεί οπτικές φυγές στον ενιαίο χώρο επιφάνειας 200 m². δίνοντας δυνατότητες διαφορετικών χρήσεων. Σε συνέχεια, το ξύλινο έπιπλο της κουζίνας λειτουργεί ταυτόχρονα ως διαχωριστικός τοίχος και επιφάνεια (πλάτη) στην κίνηση του πετάσματος. Η μηχανοκίνητη θυρίδα επιτρέπει την επικοινωνία και τη χρήση στις εκατέρωθεν πλευρές της κατασκευής.
Ο χώρος που διαμορφώθηκε χαρακτηρίζεται από ευελιξία και μεταβλητότητα, δίνοντας τη δυνατότητα μετασχηματισμών ανάλογα με τη χρήση και την ώρα της ημέρας και δημιουργώντας διαβαθμίσεις ιδιωτικότητας.
Μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, χυτά βιομηχανικά δάπεδα, αναβαθμός από ξύλινες σανίδες που επιτρέπει την διέλευση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, εξασφαλίζοντα πολλές θέσεις εργασίας, τσιμεντοκονίες, ενιαίες επιφάνειες υαλοπινάκων, είναι μερικά από τα στοιχεία που επαναφέρουν τη βιομηχανική αισθητική με ένα μινιμαλιστικό λεξιλόγιο. 

Στοιχεία έργου
Μελέτη - Επίβλεψη - Κατασκευή: Πολυάννα Παρασκευά & Συνεργάτες
Οικοδομικές εργασίες: Κέντρο Μονωτικών, Δομικών και Έργων Συντήρησης - Αγγελική Καραβά
Έτος μελέτης και κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Μάριος Τεολόγης - MATH STUDIO, Πολυάννα Παρασκευά

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα στην Αθήνα

Κατάστημα στην Αθήνα

Το κατάστημα ανδρικής και γυναικείας ένδυσης "eleven souls" βρίσκεται στην οδό Κολοκοτρώνη, πίσω από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Tο σχεδιασμό του μικρού αυτού χώρου επηρέασαν τόσο ο χαρακτήρας της…
Βιομηχανικό κτίριο στην Κηφισιά

Βιομηχανικό κτίριο στην Κηφισιά

Το κτίριο βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη της Κηφισιάς σε σύστημα πανταχόθεν ελεύθερο, σε περιοχή με αντίστοιχες λειτουργίες, άναρχα και τυχαία δομημένη, καθώς οι περισσότερες ιδιοκτησίες μεγάλης κλίμακας έχουν προκύψει προσθετικά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.