"Wadden sea", μετατροπή και επέκταση εκθεσιακού κέντρου στη Δανία

  • Dorte Mandrup A/S

Η περιοχή Wadden Sea, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας και εκτείνεται στις δυτικές ακτές της Δανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. O υγρότοπος, που φιλοξενεί πλούσια πανίδα και χλωρίδα, αποτελεί μεταξύ άλλων σταθμό ανεφοδιασμού για περισσότερα από 15 εκατομμύρια πουλιά, που μεταναστεύουν κάθε έτος ανατολικά. Το εκθεσιακό κέντρο Wadden Sea είναι κτισμένο στην περιοχή Ribe, στις δυτικές ακτές της Δανίας και αποτελεί την πύλη εισόδου της χώρας στο εθνικό πάρκο. Ύστερα από μια ριζική μετατροπή και επέκταση που διήρκησε 18 μήνες και αύξησε τον υφιστάμενο εκθεσιακό χώρο σε 2.800 m2, το κέντρο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό στις αρχές του 2017. Το αρχιτεκτονικό γραφείο κατάφερε να συνδυάσει την παράδοση και το τοπίο με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, παραδίνοντας ένα εντυπωσιακό έργο γλυπτικής μορφολογίας.
Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του τοπίου και στο φυσικό κάλος της περιοχής, οι αρχιτέκτονες έθεσαν ως βασικό στόχο της μελέτης τη δημιουργία ενός κτιρίου, που να ενσωματώνεται ομαλά στο περιβάλλον. Σχεδιάζοντας μια έντονα γλυπτική μορφή και σχηματίζοντας ένα μακρόστενο, ήπιο μέτωπο, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον απέραντο ορίζοντα της θάλασσας, η ομάδα πέτυχε την απόλυτη εναρμόνιση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντας την εντύπωση στον επισκέπτη πως ο κτιριακός όγκος αναδύεται από το έδαφος, αποτελώντας τη φυσική του συνέχεια. Παράλληλα χρησιμοποιώντας αναφορές στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, επιχειρήθηκε η κατασκευή ενός κτιρίου που κοιτάζει προς το μέλλον, αλλά έχει της ρίζες του στο παρελθόν. Για να επιτευχθεί αυτό, προηγήθηκε εκτενής μελέτη της τοπικής αρχιτεκτονικής και κυρίως της μορφολογίας των τετράχωρων αχυρόσπιτων της σκανδιναβικής εξοχής. Ακολουθώντας τα πρότυπα αυτών των παραδοσιακών κατασκευών, η σχεδιαστική ομάδα προχώρησε στην προσθήκη μιας επιπλέον πτέρυγας στην υφιστάμενη κτιριακή δομή, ώστε να μετατραπεί από τρίχωρη σε τετράχωρη, παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες και ακολούθως ένα ταπεινό αλλά σημαντικό σημείο εκκίνησης της περιήγησής τους.
Στην εναρμόνιση με το τοπίο, αλλά και με την τοπική παράδοση συντέλεσε σημαντικά και η επιλογή των υλικών, με κυρίαρχο το άχυρο, που αποτελούσε και το βασικό υλικό στέγασης των τοπικών κτιρίων της περιοχής. Στο εκθεσιακό κέντρο το παραδοσιακό άχυρο μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο εναλλακτικό υλικό για να ντύσει όχι μόνο την οροφή αλλά και τις όψεις της κατασκευής, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Για να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα του τελικού αποτελέσματος, η συγκομιδή του άχυρου που χρησιμοποιήθηκε έγινε από τη γύρω περιοχή, ενώ η αποξήρανση πραγματοποιήθηκε επιτόπου, ακολουθώντας την παραδοσιακή τεχνική επεξεργασίας, ώστε να εμποτιστεί με φυσικό τρόπο από το αλάτι που προέρχεται από τη θάλασσα. Συμπληρωματικά χρησιμοποιήθηκε το μαυρισμένο ξύλο και το γυαλί, χαρίζοντας στην κατασκευή μια λιτή εμφάνιση, σε απόλυτη αρμονία με το τοπίο. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό κτίριο που ανυψώνεται σταδιακά από το έδαφος και καταλήγει σε μεγάλα ανοίγματα, χάρη στα οποία επιτυγχάνεται η σύνδεση του εσωτερικού με τον εξωτερικό εκθεσιακό χώρο και το τοπίο.

Περισσότερα...

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Dorte Mandrup A/S
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Marianne Levinsen Landskab APS
Σχεδιασμός έκθεσης:
Jac Studios, Jason Bruges, No Parking
Εργολάβος:
Bo Michelsen A/S
Τεχνικές εταιρείες:
Anders Christensen Rådgivende Ingeniører Aps (κατασκευή), Steensen Varming (εγκαταστάσεις)
Εργοδότης:
Esbjerg Municipality
Τοποθεσία:
Okholmvej 5, Ribe, Δανια
Επιφάνεια:
2.800 m2
Χρόνος κατασκευής:
2017
Φωτογραφίες:
Adam Mørk

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.