"PORTO SANI", Ολική ανακαίνιση ξενοδοχειακής μονάδας στη Χαλκιδική

Το ξενοδοχείο πέντε αστέρων "Porto Sani" είναι μία από τις 5 τουριστικές μονάδες στη Σάνη Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, που ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάιο του 1997. Το 2018 αποφασίστηκε η ολική ανακαίνιση του συγκροτήματος, η οποία υλοποιήθηκε από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο 2020. Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες επεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων, με επεκτάσεις των βεραντών και δημιουργία νέων εκτεταμένων ημιυπαίθριων χώρων, περγκολών και στεγάστρων. Επίσης δημιουργήθηκαν μεγάλα ανοίγματα στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους, γεγονός που συμβάλλει στην αισθητική συνέχεια του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις εκσυγχρονίστηκαν στο σύνολό τους, αφού αποξηλώθηκαν όλες οι εξωτερικές και εσωτερικές τοιχοποιίες και ουσιαστικά έμεινε ανέπαφος μόνο ο φέρων οργανισμός των κτιρίων.
Το "Porto Sani" διαθέτει 98 σουίτες διαφόρων τύπων με ιδιωτικούς κήπους και ευρύχωρες βεράντες με ιδιωτικότητα, η οποία επιτυγχάνεται με την ιδιαίτερη ογκοπλασία των κτιρίων, που διατηρήθηκε από τον αρχικό σχεδιασμό.
Οι καθαρές γραμμές των όγκων, η μινιμαλιστική διάθεση με οπτικές φυγές προς τη μαρίνα και τις πισίνες αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις στο σχεδιασμό του συγκροτήματος.
Το κεντρικό κτίριο, με ιδιαίτερης μορφής κάτοψη και καμπύλη τη νότια και δυτική του όψη, αποτελείται από τρία επίπεδα. Στο υπόγειο χωροθετείται το spa με υποστηρικτικούς και αποθηκευτικούς χώρους, στο ισόγειο βρίσκεται η υποδοχή και το lobby του ξενοδοχείου, το κεντρικό εστιατόριο με εσωτερικό και εξωτερικό μπαρ και στον όροφο υπάρχει ακόμη ένα εστιατόριο. Επίσης οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το κτίριο της κλειστής πισίνας με χώρο ευεξίας και την εξωτερική πισίνα ενηλίκων. Υπάρχει ακόμη το κτίριο παιδικού σταθμού με εξωτερική αυλή, δραστηριότητες αναψυχής και εκπαίδευσης για τα παιδιά. Τέλος το "Lagoon Restaurant" σε μορφή εξάγωνου, που βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος των εξωτερικών πισίνων.

Ο περιβάλλων χώρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ξενοδοχείου με τη διατήρηση της υφιστάμενης πυκνής βλάστησης, αλλά και με τη δημιουργία νέων περιοχών πρασίνου με διάφορα είδη φύτευσης και γωνιές με βραχόκηπους τοπικής πέτρας και αιωνόβιες ελιές. Η παρουσία του υγρού στοιχείου είναι ιδιαίτερα σημαντική μπροστά στους ισόγειους κοινόχρηστους χώρους, προσφέροντας την αναγκαία καλοκαιρινή αίσθηση δροσιάς και πολυτέλειας, που ενισχύεται με το μεγάλο σιντριβάνι στον πυρήνα του οικοπέδου.
Χρησιμοποιώντας μια λιτή κατασκευαστική έκφραση, ο σχεδιασμός διερευνά τους συνδυασμούς σύγχρονων και παραδοσιακών υλικών σε μια ήρεμη παλέτα χρωμάτων, που προσδίδουν απλότητα, ηρεμία και φρεσκάδα στο σύνολο των χώρων. Τα στέγαστρα των βεραντών και οι πέργκολες προσφέρουν ηλιοπροστασία, φυσικό αερισμό και δροσιά σε όλους τους χώρους.

Η εσωτερική διακόσμηση είναι ιδιαίτερα καθοριστική στη διαμόρφωση του νέου χαρακτήρα του ξενοδοχείου. Το φυσικό φως εισβάλλει αβίαστα στο χώρο από τα ανοίγματα της οροφής, τα διάτρητα σύγχρονα καφασωτά και τις πέργκολες και προκαλεί εναλλαγές συναισθημάτων, οικειότητας, ζεστασιάς, χαλαρότητας και ευεξίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στη μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού με την τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων και σεναρίων φωτισμού, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου, ενώ ο φωτισμός των ψευδοροφών και τα προσεκτικά επιλεγμένα φωτιστικά σώματα και διακοσμητικά αντικείμενα προσδίδουν στο χώρο ταυτόχρονα την αίσθηση πολυτέλειας και άνεσης.
Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας επιτυγχάνεται μέσω φωτοδιόδων (LED) και συστημάτων ελέγχου των επιπέδων φωτισμού και αερισμού, τα οποία ρυθμίζονται ανάλογα με τη χρήση του εκάστοτε χώρου και τις πολυδιάστατες ανάγκες του.
Επιχρισμένες επιφάνειες, κατακόρυφοι κήποι, ξυλεπενδύσεις, μάρμαρα σε δάπεδα και τοίχους καθώς και διάτρητα πάνελ pvc είναι από τα βασικά δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά.
Η αναβάθμιση της ενεργειακής συμπεριφοράς του συγκροτήματος και η χρήση στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού και σύγχρονων τεχνολογιών φυσικού αερισμού και δροσισμού σε συνδυασμό με τη χρήση παθητικών συστημάτων σκίασης (περσίδες, πέργκολες κτλ.) αποτέλεσαν κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής μελέτης με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των ενεργειακών απαιτήσεων του ξενοδοχείου, μειώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά και το λειτουργικό του κόστος.
Αντικαταστάθηκαν όλες οι ηλεκτρικές, μηχανολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάθηκαν νέα πλήρη δίκτυα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, ενεργητικά συστήματα τα οποία παρακολουθούνται από κεντρικά συστήματα ελέγχου.

Το κέλυφος όλων των όγκων έχει λάβει σύστημα θερμοπρόσοψης σε όλα τα δομικά στοιχεία, στέγες, δώματα και εξωτερικές τοιχοποιίες, προς αποφυγή απώλειας θερμότητας και δημιουργίας θερμογεφυρών. Τμήματα δωμάτων έχουν επίσης μετατραπεί σε φυτεμένα βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων, αλλά και την οπτική άνεση δημιουργώντας ένα ευχάριστα υγιές και δροσερό περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & σχεδίαση εσωτερικού χώρου:
Nimand Architects / Νίκη Μάνου Ανδρεάδη Δρ. Αρχιτέκτων - Πολιτικός Μηχ., Τ. Καθ. Α.Π.Θ.
Μμτ Αρχιτέκτονες / Μανώλης Τζεκακης Δρ. Αρχιτέκτων, Ομ. Καθ. Α.Π.Θ.
Επιβλεψη:
Nimand Architects / Νικη Μανου Ανδρεαδη, Αννα Τσιφλιτζικλη Αρχιτέκτων Μηχ., Αννα Κριτση Πολιτικός Μηχ. Msc
ΜΜΤ Αρχιτέκτονες / Μανωλης Τζεκακης
Στατική Μελέτη:
Arxiko / Αθανασιος Ξενος Πολιτικός Μηχ.
Η/Μ Μελέτη:
Δημήτρης Μποζης, Παναγιώτης Κικίδης & Συνεργάτες Ε.Τ.Ε.,
Αlteren Ενέργεια Και Περιβάλλον Α.Ε.
Μελέτη Φωτισμού:
Εdeko – Eλευθερια Ντεκω – Lighting Design,
Άννα Γερασίμου Δουφου Αρχιτέκτων Μηχ. MLD
Φυτοτεχνική Μελέτη:
Νασια Κικιδου Γεωπόνος Αρχιτέκτων Τοπίου ΜLA
Τεχνική Εταιρεία Κατασκευής:
Άκτωρ ΑΤΕ
Διαχείριση και επίβλεψη έργου:
Ομάδα Development Sani Resort:
Λεωνίδας Κυρόπουλος Πολιτικός Μηχ., Δημήτρης Τζελέπης Πολιτικός Μηχ., Στάθης Τρυφίδης Μηχανολόγος Μηχ.,
Χρόνος Μελέτης:
2018- 2019
Χρόνος Κατασκευής:
Νοέμβριος 2019 - Iούνιος 2020
Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναδιαμόρφωση παιδικής χαράς στα Κάτω Πατήσια

Αναδιαμόρφωση παιδικής χαράς στα Κάτω Πατήσια

Οι παιδικές χαρές είναι για μεγάλο αριθμό παιδιών οι μοναδικοί χώροι υπαίθριων δραστηριοτήτων. Παρουσιάζουν μια εκπληκτική ομοιομορφία σχετικά με την οργάνωση τους και τον εξοπλισμό τους. Απευθύνονται σε ηλικίες χρηστών…
Ανακατασκευή ξενοδοχείου «Mykonos Grace» στη Μύκονο

Ανακατασκευή ξενοδοχείου «Mykonos Grace» στη Μύκονο

Το έργο αφορούσε στην ανακατασκευή ενός υφιστάμενου ξενοδοχείου σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού και φιλοξενίας. Η περίπλοκη δομή του αρχικού κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχείς επεκτάσεις κατά τη…
Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου στην Κηφισιά

Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου στην Κηφισιά

Ο υπό μελέτη χώρος εντοπίζεται σε τυπικό κτίριο γραφείων της εταιρείας Uala Greece επί της Λεωφόρου Κηφισίας στην περιοχή της Κηφισιάς. Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε ο επαναπροσδιορισμός τόσο της λειτουργικής δομής,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.