"Lightscapes" Ανακαίνιση κατοικίας στα Βριλήσσια

Με γνώμονα τη μινιμαλιστική πολυτέλεια, η αρχιτεκτονική προσέγγιση αναδεικνύει τη δυναμική του κτιρίου και στρέφεται προς την ανυπέρβλητη θέα του αθηναϊκού οροπεδίου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί στοχευμένες θεάσεις.
Το υφιστάμενο κέλυφος ανακαινίζεται πλήρως, ενώ η διαχείριση της όψης συνιστά μια χειρονομία σύνδεσης των δύο προγενέστερων χρονολογικών φάσεων. Η νέα διαμόρφωση των όψεων με περσίδες και αρχιτεκτονικές προεξοχές αναδεικνύεται μέσα από ένα μορφολογικό στοιχείο που ελίσσεται γύρω από τους εξώστες και παρέχει σκίαση.
Η κατοικία διαρθρώνεται σε 4 επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο της κύριας πρόσβασης βρίσκεται το κυρίως καθιστικό της κατοικίας με τα δύο γραφεία των ιδιοκτητών, στο δεύτερο τα εφηβικά δωμάτια, ενώ στον τρίτο όροφο διαμορφώνεται το κυρίως υπνοδωμάτιο με χώρο γυμναστηρίου και ιματιοθήκη. Στο χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας και με πρόσβαση εξωτερικά από το υπόγειο, δημιουργήθηκε ένας μεταβατικός υπαίθριος χώρος με πισίνα με υπερχείλιση, που διατρέχει και τα δύο επίπεδα του περιβάλλοντος χώρου.
Στο επίπεδο της πισίνας, στη νότια πλευρά, βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης με άμεση πρόσβαση στον υπαίθριο χώρο, που περιλαμβάνει χώρο μπάρμπεκιου και καθιστικό. Σ' αυτό το σημείο κατασκευάστηκε επίσης πέργκολα από μεταλλικά στοιχεία στον ακάλυπτο χώρο, ο οποίος είναι νοτιοδυτικός και έχει ανάγκη σκίασης.
Η επιλογή των υλικών και των επίπλων συνολικά στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής με μινιμαλιστική διάθεση. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται μια μικρή αλλά ισχυρή παλέτα υλικών όπως το ξύλο και το μέταλλο.
Η εξυπηρέτηση και επικοινωνία στις στάθμες της κατοικίας γίνεται μέσω της κεντρικής εισόδου και διευκολύνεται απο την εσωτερική κλίμακα και τον ανελκυστήρα.
Κατά την εκπόνηση της μελέτης δόθηκε βαρύτητα στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας του κτιρίου. Η πρόσβάση από τον ακάλυπτο χώρο στα επί μέρους τμήματα του κτιρίου είναι εύκολη, αφού το κτίριο είναι από τις δυο πλευρές ελεύθερο. Εξασφαλίστηκαν όλες οι απαιτήσεις του κτιριοδομικού κανονισμού ώστε το κτίριο και τα επί μέρους στοιχεία του να εξυπηρετούν τη χρήση, για την οποία προορίζονται. Ταυτοχρόνως, με την εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου έχει επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας της κατασκευής σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού εσωτερικά.
Το κτίριο σχεδιάστηκε με λιτούς όγκους και τα υλικά του επιλέχθηκαν στις όψεις έτσι, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αισθητικής τόσο ως μεμονωμένη κατασκευή, όσο και σε σχέση με τα υφιστάμενα διπλανά του κτίρια. Έτσι, τα χρώματα πλησιάζουν τις γήινες αποχρώσεις, ενώ η πέτρα, που επιλέχθηκε ως επένδυση, αντικατοπτρίζει τις ίδιες χρωματικές αποχρώσεις με του επιχρίσματος.
Στις δύο πρώτες κατασκευαστικές φάσεις ο φέρων οργανισμός της οικοδομής είχε ήδη ολοκληρωθεί ως προς το υπόγειο, ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο. Τα τοιχία διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου και της πισίνας κατασκευάστηκαν σε επόμενο στάδιο, ενώ στον κυρίως φέροντα οργανισμό του κτιρίου έγιναν οι απαραίτητες ενισχύσεις, όπως αυτές προέκυψαν από τη μελέτη στατικής επάρκειας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
ELASTIC ARCHITECTS, ΡΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΕΝΟΣ
H/M MEΛETH:
CONAP, ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ
EΠIBΛEΨH:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY:
447,57 m²
XPONOΣ MEΛETHΣ:
2014
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ:
2015 - 2016
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΖΙΑΛΕΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση loft σε βιομηχανικό κτίριο

Ανακαίνιση loft σε βιομηχανικό κτίριο

Το loft της 2ας οδού βρίσκεται στον τέταρτο όροφο ενός ιστορικού κτιρίου έξι ορόφων από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο χτίστηκε το 1926 και λειτουργούσε ως αποθήκη ελαστικών. Μετά την ποτοαπαγόρευση,…
Αναβίωση νεοκλασικού κτιρίου στη Σύρο

Αναβίωση νεοκλασικού κτιρίου στη Σύρο

Σε μικρή απόσταση από τα ναυπηγεία στο Νεώριο, βρίσκεται το νεοκλασικό επί της οδού Φαίδωνος Κουκουλέ.Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα της δεκαετίας του ’50, του οποίου τόσο ο προσανατολισμός όσο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.