"CS11 The elegant apartment" Ανακατασκευή διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

Το έργο είναι αποτέλεσμα ριζικού σχεδιασμού νεόδμητου διαμερίσματος εμβαδού 120 m2. Οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν τη διαρρύθμιση του διαμερίσματος ώστε να είναι λειτουργικός ο χώρος και να αποπνέει αισθητική ηρεμία και γαλήνη, να εκφράζει την προσωπικότητα τους και να καλύπτει τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες τους.
Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν καθαρές - minimal γραμμές, φυσικά υλικά και η απουσία οποιασδήποτε επιτηδευμένης αρχιτεκτονικής φόρμας. Ο συνδυασμός όλων αυτών γέννησε μια σύνθεση απλή και οικεία, μορφοποιώντας έναν ζεστό χώρο, ένα ουδέτερο και διακριτικό σκηνικό , ικανό να αφήσει ζωτικό χώρο στους ιδιοκτήτες να εκφραστούν και να ζήσουν εντός αυτού. Ένα σύγχρονο «δοχείο» ζωής.
Έχοντας αναλάβει το σχεδιασμό, την επίβλεψη και την κατασκευή, ο αρχιτέκτονας αποφάσισε χωρίς να θυσιάζεται η λειτουργικότητα στο βωμό της αισθητικής, τη δημιουργία μιας αλληλουχίας άνετων χώρων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας.
Στους κοινόχρηστους χώρους επιλέχθηκε η ροϊκή σύνδεσή τους, δημιουργώντας μια ενιαία σάλα καθιστικού – τραπεζαρίας και κουζίνας. Τα υλικά και οι υφές έχουν αυστηρά φυσικό λεξιλόγιο. Στη λογική αυτή της ενοποίησης των χώρων, επιλέχθηκε το πλακίδιο που αποπνέει την αίγλη του ξύλινου δάπεδου σε φυσική απόχρωση καρυδιάς, να καλύψει το σύνολο του δαπέδου του καθιστικού και να συνδυαστεί με το πλακίδιο σε γκρι απόχρωση και υφή φυσικής πέτρας για το διάδρομο και το χώρο της κουζίνας. Οι τοίχοι χρωματίστηκαν σε μια απαλή και θερμή απόχρωση του γκρι. Σε αντίθεση με αυτό τον ουδέτερο χρωματισμό που καλύπτει το σύνολο των κοινόχρηστων χώρων της κατοικίας τα μεταλλικά στοιχεία του χώρου όπως η κουζίνα, το προφίλ του τζακιού και τα φωτιστικά, είναι γκρι ανθρακί. Η αντίθεση αυτή δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική σχέση που προσδίδει μια ασκητική πολυτέλεια στο χώρο , ενώ εντείνεται ακόμα περισσότερο με τα μασιφ ξύλινα τραπέζια, και τα ράφια.
Η τραπεζαρία σχεδιάστηκε ώστε να συγκεραστούν αρμονικά οι ανακατασκευασμένες βιεννέζικες καρέκλες με ένα σύγχρονο τραπέζι σε σχήμα έλλειψης. Ο χώρος στέφεται από ένα κυρίαρχο φωτιστικό οροφής που συνδυάζει τη ζεστασιά του ξύλου περιβεβλημένο από ένα κομψό κέλυφος μετάλλου. Τη σύνθεση ολοκληρώνει ο μπουφές από ξύλο καρυδιάς με τις ειδικά σχεδιασμένες λεπτομέρειες του όπως ο κυκλικός ψάθινος δίσκος στην όψη του να αποτελεί συνδετικό κρίκο με τις καρέκλες.
Στο λουτρό, στους τοίχους επιλέχθηκε ένα πλακίδιο με matt υφή και αίσθηση πατητής τεχνοτροπίας και στο δάπεδο επιλέχθηκαν πλακίδια τύπου ξύλινου δάπεδου σε φυσική απόχρωση καρυδιάς. Ένα παιχνίδισμα που κατευθύνει το βλέμμα και επιλεκτικά τονίζει γεωμετρίες κ σημεία. Σε αντίθεση με το παιχνίδισμα στην τονική κλίμακα από το λευκό στο μαύρο, οι πάγκοι γίνονται από δρύιν, δίνοντας μια πιο φυσική και οικεία αύρα στο χώρο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο τομέας των ανακατασκευών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ένα απαιτητικό πεδίο όπου ο αρχιτέκτονας καλείται να δοκιμάσει πραγματικά τα όρια των δεξιοτήτων του. Η «αναγέννηση» κελυφών, ειδικά μέσα από μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις καθιστά το κτιριακό απόθεμα ικανό να στεγάσει τις σύγχρονες επιταγές του τρόπου ζωής.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Skarlakidis Architecture Studio
Μελέτη - Επίβλεψη:
Στέφανος Σκαρλακίδης
Τοποθεσία:
Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Εμβαδό εσωτερικού χώρου:
120 m²
Μελέτη:
Νοέμβριος 2019
Κατασκευή:
Φεβρουάριος - Απρίλιος 2020
Φωτογραφίες:
studiovd.gr / Ν.Βαβδινούδης-Χ.Δημητρίου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Hestia House", ανακαίνιση κατοικίας στη Μύκονο

Σε μια Μύκονο που σταδιακά πλάθει μια νέα κυκλαδίτικη κουλτούρα, η "Κυψέλη Αρχιτεκτονικής" καλείται να ανακαινίσει και να ενοποιήσει δυο παλαιά σπίτια στη Χώρα και να δημιουργήσει μια σύγχρονη πολυτελή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.