Συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αθήνα

Το Oyster Smartflats είναι ένα κτίριο εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, 3 χλμ. νοτίως του κέντρου της Αθήνας. Απευθύνεται σε ένα πολυποίκιλο, διεθνές κοινό, το οποίο χρειάζεται μια βάση στην πόλη των Αθηνών: Στελέχη επιχειρήσεων, επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά στην Αθήνα και θέλουν κάτι μονιμότερο από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν μια νέα σχέση με το κέντρο της πόλης.
Το Oyster επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία της σύγχρονης καθημερινότητας, ενάντια στη φυγόκεντρο δύναμη που ασκεί η σημερινή κοινωνική και οικονομική κρίση. Ως ο τρίτος πόλος ενός τριγώνου σημαντικών σύγχρονων κτιρίων της πόλης –με τους άλλους δύο να είναι το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής και το κτίριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών–, η ένταξη του Oyster στον ιστό της πόλης είναι παράδειγμα συνύπαρξης πολιτιστικών, επαγγελματικών και οικιστικών πόλων σε μια τυπική αθηναϊκή γειτονιά.
Βασική προϋπόθεση του κτιρίου είναι η αναβάθμιση του τρόπου ζωής του σύγχρονου κατοίκου, μειώνοντας την πολυπλοκότητα της καθημερινότητας: Ο κάτοικος απολαμβάνει ελαχιστοποίηση των αποστάσεων από το κέντρο της πόλης, οικονομία στη λειτουργία, εκτεταμένη φύτευση, ενσωμάτωση χώρων χαλάρωσης, γυμναστικής και συνάθροισης / κοινωνικοποίησης στο κτίριο. Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο σχεδιασμό, ο αρχιτεκτονικός χώρος πλάθεται ως επέκταση των δραστηριοτήτων του χρήστη. Μέσω της χρήσης του φυσικού φωτός και της θέας σε ελληνικά μνημεία, την ενοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και τη δημιουργία αίθριων και αυλών σε κάθε διαμέρισμα, το Oyster προβάλλει την εικόνα μιας επιθυμητής αστικής ελληνικότητας.
Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία που του επιτρέπει να μειώσει αισθητά το ενεργειακό του αποτύπωμα. Η οπτική επικοινωνία αυτού του γεγονότος γίνεται με το χειρισμό των περιμετρικών εξωστών. Με το σκεπτικό ότι μέσα σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον οι εξώστες αφήνονται αναξιοποίητοι εξαιτίας του θορύβου και της μόλυνσης, σ' αυτό το κτίριο, φυτεύτηκαν κατά τρόπο που να αναπαράγεται η άγρια φυσική χλωρίδα. Έτσι, δημιουργείται μία άλλη πρόταση κατακόρυφης φύτευσης, φιλτράροντας και ωραιοποιώντας την εικόνα της πόλης από αυτόν, ο οποίος είναι μέσα στο διαμέρισμα, με προφανή βιοκλιματικά οφέλη για τους ενοίκους και το περιβάλλον.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: 
ISV Architects / Ιωάννου - Σωτηρόπουλος - Van Gilder
Συνεργάτης αρχιτέκτων: 
Γιώργος Ατσαλάκης
Επιβλέπων αρχιτέκτων: 
Χρήστος Τσιγαράς
Στατική μελέτη: 
Γ. Μαρνέρης & Συνεργάτες
Η/Μ μελέτη: 
PG Καμαρινός & Συνεργάτες
Αρχιτεκτονική τοπίου: 
Greenways Landscape Architecture
Ανάπτυξη - κατασκευή: 
ISV Development
Υπεύθυνος κατασκευής: 
Γ. Παπανικολάου
Φορέας ανλαπτυξης: 
ATTICA Ventures, ISV Development
Εικαστικές παρεμβλασεις: 
Μαριέλλα Τσαλδάρη
Φωτογραφίες:
Ανάργυρος Μουγιάκος, Κώστας Πηγαδάς

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"PIRAEUS PORT PLAZA 1", μετατροπή των αποθηκών του Παπαστράτου σε κτίριο γραφείων με Leed Gold

Τον Μάϊο του 2018 εγκαινιάστηκε ένας καινούργιος, σύγχρονος χώρος γραφείων μέσα σε ένα παλαιό κτίριο αποθηκών στον Πειραιά. Η κεντρική ιδέα της μετασκευής εντάσσεται στην ευρύτερη αναβάθμιση και αλλαγή χρήσης…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.