"Παράλληλες νησίδες", ανακαίνιση γραφείων ασφαλιστικής εταιρείας στην Αθήνα

Τα γραφεία κεντρικής διοίκησης της ασφαλιστικής εταιρείας βρίσκονται στον πέμπτο όροφο του κτιρίου της στο Χαλάνδρι Αττικής, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 90’. Όλα τα κλειστά γραφεία για τα στελέχη είναι τοποθετημένα στις γυάλινες προσόψεις του κτιρίου, αφήνοντας ένα κοινόχρηστο χώρο στη μέση. Αυτός ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι λειτουργεί ως χώρος υποδοχής για τους επισκέπτες καθώς και φιλοξενεί όλα τα γραφεία ανοιχτού τύπου της γραμματείας. Η βασική ιδέα επικεντρώθηκε στο να εισέλθει φυσικό φως στον κοινόχρηστο χώρο και να γίνει δυνατή η θέαση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου από οποιοδήποτε εσωτερικό του σημείο. Χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό διαχωριστικά διπλού υαλοπετάσματος χωρίς πλαίσια ώστε να ενοποιηθούν οπτικά όλοι οι χώροι, επιτρέποντας όμως την ακουστική ιδιωτικότητά του κάθε κλειστού γραφείου. Στην ψευδοροφή τοποθετήθηκαν ρολοκουρτίνες ώστε να υπάρχει πλήρης οπτική απομόνωση όποτε χρειαστεί.
Τα γραφεία της γραμματείας του ενιαίου χώρου σχεδιάστηκαν ως μεμονωμένες νησίδες. Η θέση και η μορφή τους καθορίστηκε από τους άξονες κίνησης προς τα κλειστά γραφεία των στελεχών και από τα στατικά στοιχεία του κτιρίου, τα οποία ενσωματώθηκαν σε αυτές. Η διάταξη των φωτιστικών της ψευδοροφής ενίσχυσε την λογική των αξόνων κίνησης. Σε κάθε νησίδα ενσωματώθηκαν ξύλινες περσίδες σαν ένα ημιπερατό διαχωριστικό, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: schema architecture & engineering, Μαριάννα Αθανασιάδου
Ομάδα μελέτης: Χρήστος Σταυρογιάννης, Ζωή Ρούσσου
H/M μελέτη: Αντώνης Τόγκας
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: schema architecture & engineering
Υπεύθυνοι κατασκευής: Μαριάννα Αθανασιάδου, Σάββας Αθανασιάδης
Iδιοκτήτης: Ευρωπαϊκή Πίστη Ασφαλιστική Εταιρεία
Τοποθεσία: Χαλάνδρι, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό: 360 m²
Χρόνος μελέτης - κατασκευής: 2016
Παρουσίαση: schema architecture & engineering
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος, Μαριάννα Αθανασιάδου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αναδιαμόρφωση κατοικίας

Αναδιαμόρφωση κατοικίας "Neu House" στην Καλαμαριά

Πρόκειται για μία κατοικία 120 τ.μ στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανακατασκευάστηκε απο την αρχιτεκτονική ομάδα T.SQUAREARCHITECTS εξ’ ολοκλήρου. Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα διαχωρίζοντας τις…
Διαμόρφωση δερματολογικού κέντρου στην Κοζάνη

Διαμόρφωση δερματολογικού κέντρου στην Κοζάνη

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός δερματολογικού κέντρου με σκοπό τόσο την κλινική δερματολογία όσο και την κοσμητική ιατρική. Ο χώρος του ιατρείου βρίσκεται στο Κέντρο της Κοζάνης, η…
Μετατροπή διατηρητέου βιομηχανικού κελύφους σε κατοικία στη Λέσβο

Μετατροπή διατηρητέου βιομηχανικού κελύφους σε κατοικία στη Λέσβο

Τα υλικά κατάλοιπα της βιομηχανικής δραστηριότητας έχουν ενσωματωθεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Λέσβος είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας, στην οποία μπήκαν σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.