Ολική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Πανόραμα

Το έργο αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς πέρα από τα συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζει μια ανακαίνιση κατοικίας, όπως την προσαρμογή στις λειτουργικές και χωρικές ανάγκες του πελάτη και τον εκσυγχρονισμό όλων των εγκαταστάσεων, το συγκεκριμένο ακίνητο απαιτούσε και μια δραστική ανανέωση της εξωτερικής μορφολογίας του.
Έτσι, ενώ διατηρήθηκαν οι ενδιαφέρουσες ογκομετρικές σχέσεις, καταργήθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στοιχεία, τα οποία παρέπεμπαν σε παλιότερες δεκαετίες, όπως η κεραμοσκεπή, τα μικρά ανοίγματα και οι εξώστες με τα μεταλλικά κιγκλιδώματα. Επίσης, δόθηκε μεγάλη έμφαση στην εκμετάλλευση της προνομιακής θέσης του ακινήτου και της πανοραμικής θέας που προσφέρει προς το Θερμαϊκό κόλπο. Μέσω της μέγιστης διάνοιξης των ανοιγμάτων και της μεγαλύτερης εξωστρέφειας στη διάταξη των χώρων, επιδιώχθηκε μια διαχρονική αισθητική. Η καθαρότητα των γραμμών και των υλικών, η χρήση απλών γεωμετριών και η γήινη χρωματική παλέτα συμβάλλουν με τη σειρά τους στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όσον αφορά στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις, το ισόγειο ανασχεδιάζεται πλέον ως ένας ενιαίος χώρος διημέρευσης, φαγητού και υποδοχής. Η προσθήκη του ανελκυστήρα, που ενοποιεί τις τρεις στάθμες, ενσωματώνεται σε ένα ξύλινο όγκο, ο οποίος περιβάλλει τους χώρους υγιεινής και την κουζίνα. Στο ημιυπόγειο της κατοικίας, οργανώνονται οι βοηθητικές, αποθηκευτικές και μηχανολογικές χρήσεις. Παράλληλα, διαμορφώνεται ο χώρος στάθμευσης, καθώς και ένα νέο φωτεινό γυμναστήριο/playroom, που στρέφεται προς τον αύλειο χώρο. Τέλος, στον όροφο, οι χώροι αναδιαρθρώνονται πλήρως προκειμένου να χωροθετηθούν τα απαραίτητα υπνοδωμάτια και λουτρά για όλα τα μέλη της οικογένειας, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέα για το καθένα.

Με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, επιλέχθηκε η μέγιστη διατομή θερμοπρόσοψης, τοποθετήθηκαν κουφώματα αλουμινίου με ενεργειακούς υαλοπίνακες, καθώς και σκίαστρα αλουμινίου, με στόχο τη διασφάλιση ηλιοπροστασίας και την παροχή ιδιωτικότητας. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένα συστήματα κλιματισμού και ενδοδαπέδιας θέρμανσης, που λειτουργούν αυτόνομα ή και συμπληρωματικά μεταξύ τους, ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ ενσωματωθήκαν πλήρως στα φινιρίσματα των εσωτερικών χώρων.
Τα βασικά υλικά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της κατοικίας, είναι στην πλειοψηφία τους τοπικά και στη φυσική τους μορφή, όπως υπόλευκα μάρμαρα, δρύινα δάπεδα, στηθαία από υαλοπίνακες και ξύλινες επενδύσεις. Οι υφές τους έρχονται σε αντιδιαστολή με πιο αδρές επιφάνειες επιχρισμάτων διαφόρων υφών και αποχρώσεων.
Ο περιβάλλων χώρος οργανώνεται σε υπό-περιοχές, με ξεχωριστή είσοδο οχημάτων και πεζών, αυλή που παρουσιάζει ποικιλία χαμηλών και ψηλών φυτεύσεων και συνδυασμούς μαλακών-σκληρών δαπέδων. Σε άμεση γειτνίαση με τον εξώστη του ισογείου και την κουζίνα, δημιουργείται ένας χώρος προετοιμασίας φαγητού εν είδη ημιυπαίθριου καθιστικού, ιδανικός για το μεσογειακό κλίμα, που προστατεύεται από τον ήλιο και παρέχει ιδιωτικότητα μέσω μιας πέργκολας παρόμοιας μορφολογίας με αυτές των εξώστες, δημιουργώντας έτσι ένα αρμονικό σύνολο σε όλο το ακίνητο.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο φωτισμό και στην επιλογή της επίπλωσης, ώστε η τελική εικόνα του χώρου να αντικατοπτρίζει το σύγχρονο χαρακτήρα των αρχιτεκτονικών επιλογών. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν φωτιστικά στοιχεία με καθαρές γεωμετρικές φόρμες, ενώ τα χρώματα και τα πολυτελή υλικά στον κινητό εξοπλισμό προσδίδουν την αίσθηση μιας λιτής πολυτέλειας, άνεσης και οπτικής καθαρότητας, ικανοποιώντας συγχρόνως και τον πιο σημαντικό στόχο: την αναβάθμιση της διαβίωσης σε μια κατοικία, που να αντιπροσωπεύει απόλυτα το χρήστη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Deda & Architects / Μαρία Δέδα, Βαρβάρα Καράογλου, Ηρώ Κουτσιούμπα
Στατική μελέτη:
Σαπφώ Τσολάκη
H/M Mελέτη:
Καμπίτσης & Συνεργάτες
Μελέτη Φωτισμού:
Άννα Γερασίμου Δουφου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Kostoglou Architettura
Επίβλεψη:
Βασιλική Κωστογλου – Kostoglou Architettura
Τοποθεσία:
Πανόραμα, Θεσσαλονίκη
Εμβαδό κτιρίου:
370 m2
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2019
Φωτογραφίες:
Αλεξία Πρασσά

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Το "whitehouse" είναι ένα μικρό διαμέρισμα 80 m² στα ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, που εκτείνεται σε ένα φωτεινό και ενιαίο χώρο, από τον οποίο εμπνέεται το όνομά του. Ο…
Εσωτερικός σχεδιασμός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

Εσωτερικός σχεδιασμός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη

Το έργο αφορά στον εσωτερικό σχεδιασμό ενός διαμερίσματος στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Η κατοικία έχει συνολικό εμβαδό 200 τ.μ. και εκτείνεται σε δύο επίπεδα.Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενοποίηση των…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.