Μετατροπή υπάρχουσας αποθήκης σε εξοχική κατοικία στη Λήμνο

Βασικές αρχές σχεδιασμού αποτέλεσαν η διατήρηση της υφιστάμενης πρόσοψης -ως προς το χαρακτήρα και τα ανοίγματα- και η κάλυψη του εσωτερικού από ένα ανοιχτόχρωμο υπόλευκο κέλυφος. Ειδικότερα, η κύρια είσοδος της υφιστάμενης αποθήκης καλύπτεται από γυαλί, ενοποιώντας οπτικά το εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον. Το δεύτερο άνοιγμα της πρόσοψης αποτελεί τη νέα κύρια είσοδο, με μεταλλικά φύλλα από corten – όμοια μορφολογικά με τα προγενέστερα σε αυτή τη θέση. Το μοντέρνο υλικό του corten αποδίδει το στοιχείο της σκουριάς των παλαιών μεταλλικών φύλλων, χωρίς όμως να φθείρεται στο χρόνο. Κατά μήκος αυτού του ανοίγματος διατηρήθηκε το ανακουφιστικό τόξο και το λίθινο πλαίσιο, τα οποία το περιέβαλλαν.
Τοίχοι, δάπεδα και οροφή διαμορφώνουν ένα ανοιχτόχρωμο κέλυφος από τσιμεντοκονία σε υπόλευκη απόχρωση, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου. Στον υπόλοιπο χώρο κυριαρχεί ο μοναδικός εμφανής πέτρινος τοίχος, που φέρει το τζάκι, ενώ μέσα σε αυτό το τμήμα αποκαλύπτονται και οι ξύλινες τεγίδες της στέγης. Το εσωτερικό φωτίζεται διαμέσου των ανοιγμάτων της πρόσοψης, καθώς και από ένα νέο διαφώτιστο θόλο, που διανοίχθηκε στη στέγη.
Δημόσιος και ιδιωτικός χώρος διαχωρίζονται από έναν ενδιάμεσο τοίχο και μία κουρτίνα. Ο δημόσιος χώρος αποτελείται από το επίπεδο καθιστικού και κουζίνας κι από ένα υψηλότερο επίπεδο, που φιλοξενεί το κρεβάτι. Η ενοποίηση αυτών των επιπέδων επιτυγχάνεται χάρη σε ένα μακρύ, γραμμικό πάγκο από corian, ο οποίος -ξεκινώντας ως πάγκος κουζίνας-, μετατρέπεται σε καθιστικό στον επάνω αναβαθμό. Η τοποθέτηση του κρεβατιού στο κέντρο του υπερυψωμένου επιπέδου, χαρίζει στον επισκέπτη ανεμπόδιστη θέα προς το τοπίο της θάλασσας διαμέσου των μεγάλων ανοιγμάτων της πρόσοψης. Παράλληλα, ο ιδιωτικός χώρος απαρτίζεται από το λουτρό-WC και την γκαρνταρόμπα. Κρυφοί γραμμικοί φωτισμοί, που διατρέχουν τις δοκούς, την εσοχή της υποδοχής της κουρτίνας και τον πάγκο, δημιουργούν μια ατμοσφαιρική αίσθηση. Τα εσωτερικά δοκάρια από κυπαρίσσι συνδυάζονται με την ξύλινη εξωτερική πέργκολα από καστανιά, η οποία επικαλύπτεται από λυγαριά. Τα εσωτερικά κι εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα από κορμούς συνδιαλέγονται με το ύφος και τη μορφή των λοιπών στοιχείων.
Πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας ανοικτός, σχηματισμένος από καθαρές σχεδιαστικές γραμμές χώρος, όπου γίνεται άμεσα αντιληπτή η συνολική εσωτερική χωροθέτηση, αλλά και η άμεση σχέση του με το ηλιόλουστο ελληνικό τοπίο. Το μέταλλο, το γυαλί, η πέτρα και το ξύλο συνδυάζουν σύγχρονα και παραδοσιακά στοιχεία, δίνοντας ένα εκλεπτυσμένο και αρμονικό αποτέλεσμα.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
AETER ARCHITECTS
Ομάδα μελέτης:
Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλλης, Μαρία Γαλάνη, Κατερίνα Ζουριδάκη
Στατική μελέτη:
Βασίλειος Πολιτόπουλος
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:
LDK Consultants
Ειδικοί σύμβουλοι φωτισμού:
LUUN / Κρίντα Ιφιγένεια και σια ΙΚΕ
Επιλογή επίπλωσης:
Άγγελος Αδάμ
Κατασκευή έργου:
Σφούνη, Αφοί, ΟΕ
Χρόνος μελέτης:
2018-2019
Χρόνος αποπεράτωσης:
2019
Συνολική επιφάνεια:
80 m²
Τοποθεσία:
Διαπόρι, Λήμνος
Φωτογραφίες:
Ναταλία Μπουγαδέλλη

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση σουπερμάρκετ στην Κηφισιά

Ανακαίνιση σουπερμάρκετ στην Κηφισιά

Το σουπερμάρκετ "Θανόπουλος" βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά και έχει όψεις σε δύο δρόμους: την οδό Ανδριανού και την οδό Δραγούμη. Η…
Μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘60

Μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘60

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια τυπική πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960, με μικρού μεγέθους διαμερίσματα ανά όροφο, φθηνά οικοδομικά υλικά, χωρίς πολλές ανέσεις, με απώτερο σκοπό την μαζική κατοίκηση της…

"Inotropes Boutique Hotel", Αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση παραδοσιακού κτιρίου

Το παρόν έργο αφορά την ανακαίνιση ενός διώροφου παραδοσιακού κτιρίου που βρίσκεται εντός του οικισμού των Αρχανών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στόχος ήταν η αποκατάσταση και μετατροπή του κτιρίου σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.