Επέμβαση σε βιομηχανικό κτίριο για τη δημιουργία χώρων εστιατορίου και γραφείων
"Στα εστιατόρια πού τρων τα συνεργεία".
Ν. Ξυδάκης
Η ατμόσφαιρα των χώρων συνάντησης και φαγητού των εργαζομένων έξω από την πόλη, σε μια μεγάλη εργοστασιακή μονάδα, αποτέλεσε τον βασικό στόχο.
Ο χώρος "διακοπής" πρέπει να μπορέσει να ανατρέψει άρδην τις συνθήκες βιομηχανικής εργασίας. Εργασία μέσα σε κλειστά κελύφη με ελεγχόμενο φως και έντονη ρουτίνα.
Ο χωρικός κατακερματισμός και η αποξένωση πρέπει να ισορροπήσουν μέσα από τον χώρο του διαλείμματος.
Η "κλειστότητα" των χώρων εργασίας να μετατραπεί σε "ανοικτότητα" με φως, πανοραμική θέα του τοπίου και ανεμπόδιστη ανταλλαγή βλεμμάτων και συνομιλιών. Τα χρώματα και η διάταξη των καθισμάτων γίνονται με τέτοιο τρόπο, πού βοηθά στη διαμόρφωση χαλαρότητας αλλά και κοινωνικής ανάμειξης.
Με τις παραπάνω σκέψεις το εστιατόριο χωροθετήθηκε στον πρώτο όροφο ενός υπάρχοντος κτιρίου, κεντροβαρικού για το βιομηχανικό συγκρότημα, με συνθήκες εποπτείας του γύρω τοπίου. Ο ενιαίος χώρος βοηθά την κοινωνική συνεύρεση όλων των εργαζομένων. Στο ισόγειο του ίδιου κτίσματος λειτουργούν γραφεία με ανοίγματα στην όψη που κοιτάζουν στον κήπο.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη:
Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέας Κούρκουλας
Επικεφαλής μελέτης:
Σωτήρης Νικολακέας,
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Έλλη Παγκάλου & Συνεργάτες
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη:
Cambicci Consulting Engineers
Μελέτη φωτισμού:
Ελευθερία Ντεκώ & Συνεργάτες
Εταιρεία κατασκευής:
Ballian Techniki S.A.
Εμβαδό: 700 m²
Έτος ολοκλήρωσης: 2019 - 2020
Παρουσίαση:
Kokkinou - Kourkoulas Architects & Associates
Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης