Διαμόρφωση πενταώροφου χώρου γραφείων στο Λονδίνο

Δύο άνθρωποι δεν δουλεύουν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Καθένας έχει διαφορετικούς χώρους στους οποίους προτιμά να εργάζεται - στο καφέ, στη βιβλιοθήκη, σε κάποιο γωνιακό γραφείο, σε έναν ήσυχο, απομονωμένο θάλαμο, ακόμα και ξαπλωμένος στο πάρκο - και συχνά αυτό ποικίλλει, ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή το είδος της εργασίας.
Η ιδέα για τη στέγαση των κεντρικών γραφείων της Consensys στο Λονδίνο, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας start-up, αναγνωρίζει και ενθαρρύνει αυτή τη διαφορετικότητα, παρέχοντας στο πενταώροφο κτίριο, ξεχωριστά περιβάλλοντα εργασίας.
Το έργο μελετά και επανεξετάζει κοινώς αποδεκτές έννοιες, σχετικά με την αξία της ανοιχτότητας και της ευελιξίας στο σχεδιασμό γραφείων, και δημιουργεί μια ποικιλία ιδιαίτερων χώρων, προσεκτικά συντονισμένων, για την υποστήριξη διαφορετικών τρόπων εργασίας. Συγκεκριμένα, εισάγεται ένα αντικείμενο στο κέντρο κάθε ορόφου, προκειμένου να τον διαχωρίσει σε διακριτά περιβάλλοντα, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από μια μοναδική παλέτα υλικών και την ανάλογη ατμόσφαιρα. Ο χώρος του κεντρικού αντικειμένου φιλοξενεί αίθουσες συσκέψεων και τηλεφωνικούς θαλάμους διαφορετικών μεγεθών και λειτουργεί σαν ένα "κοινό έδαφος", παρέχοντας έναν ουδέτερο χώρο μετάβασης, έναν "πυκνωτή" για κάθε όροφο.

Κάθε διακριτός χώρος περιμετρικά του αντικειμένου, παραπέμπει σε μια αλληγορική τοποθεσία, με στόχο να συνθέσει την αντίστοιχη ατμόσφαιρα και να καθιερώσει ένα σύνολο κανόνων σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθεί η εκάστοτε εργασία. Το Εργαστήριο με το ανοιχτό γκρι δάπεδο, τα λευκά έπιπλα και τους λαμπτήρες φθορισμού, είναι ένας χώρος ανοιχτός, ήσυχος που παρέχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Η Βιβλιοθήκη με το δάπεδο από φελλό και τα έπιπλα από σκούρο ξύλο προκαλεί ένα είδος "μεσαιωνικής" μελέτης και ενθαρρύνει την ατομική σκέψη και το στοχασμό. Το φωτεινό πορτοκαλί χαλί του καθιστικού, με τα μαλακά έπιπλα, προσφέρει ένα χώρο για άτυπη εργασία και περιστασιακή συνομιλία. Το καρό -μαύρο και άσπρο- γεωργιανό δάπεδο της τραπεζαρίας, με το μεγάλο κοινόχρηστο τραπέζι, ενθαρρύνει τον ανοιχτό διάλογο και τη συνεργασία.

Τα παράθυρα του κεντρικού αντικειμένου ευθυγραμμίζονται, ώστε να δημιουργήσουν θέες σε κάθε όροφο και στιγμές διαπερατότητας, που σχετίζουν τα διαφορετικά περιβάλλοντα μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώροι είναι διακριτοί, αλλά και ταυτόχρονα συνδεδεμένοι. Συντίθενται ως ένα κολάζ διαφορετικών υλικών και βιωμάτων, που σε κάθε όροφο "πλέκεται" και "συγκρατείται" απαλά από τη γεωμετρία του κεντρικού αντικειμένου.
Έπιπλα έχουν σχεδιαστεί κατά παραγγελία σχεδόν για όλους τους χώρους του κτιρίου. Εντός του κεντρικού αντικειμένου, οι αίθουσες συσκέψεων, οι τηλεφωνικοί θαλάμοι και τα ενσωματωμένα καθίσματα σε γκρι δερμάτινο ύφασμα ενισχύουν την ουδέτερη παλέτα χρωμάτων. Γραφεία από κόντρα πλακέ, που είτε στηρίζονται σε χαλύβδινη βάση είτε στον τοίχο, ενσωματώνονται κι αυτά στη λογική σχεδιασμού του αντικειμένου. Στις διαφορετικές ζώνες εργασίας περιμετρικά, οι Neiheiser Argyros συνεργάστηκαν με την ομάδα Sagal για το σχεδιασμό των γραφείων, τα οποία προσαρμόζονται στην υλικότητα και τη γεωμετρία του κάθε χώρου, ανάλογα με τη θέση και τη σχέση τους με το κεντρικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, μεγάλα τριγωνικά τραπέζια με ακανόνιστο σχήμα καταλαμβάνουν το δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου υπήρχε ανάγκη οι ομάδες να εργάζονται συλλογικά γύρω από έναν ενιαίο χώρο. Στο χαμηλότερο επίπεδο του κτιρίου, τα έπιπλα υιοθετούν μια διαφορετική λογική σχεδιασμού, που επιτρέπει στο χώρο να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. Ελαφρείς κύβοι τριών διαφορετικών μεγεθών, από το ίδιο αφρώδες υλικό και επικαλυμμένοι με μοτίβα terrazzo, χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους και δημιουργούν διατάξεις καθισμάτων για τη φιλοξενία ποικίλων γεγονότων (π.χ. ένα σεμινάριο σε κυκλική σύνθεση, ένα ενιαίο μακρύ τραπέζι, μικρότερα τραπέζια για παρέες, ένα μεγάλο στρώμα ξεκούρασης, μια διάλεξη). Στην περίπτωση κάποιας μεγαλύτερης εκδήλωσης, όλοι οι κύβοι μπορούν εύκολα να στοιβαχθούν κατά μήκος του τοίχου και να απελευθερώσουν εντελώς το χώρο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη:
Neiheiser Argyros
Μελετητική Ομάδα:
Xristina Argyros, Ryan Neiheiser , Danae Haratsis, Eleni Vagianou, Georgia Kestekoglou, Atiyeh Naghavi, Kevin Larson
Mελέτη Φωτισμού:
The Lighting Asylum
Κατασκευή:
Construction & Shopfitting Ltd
Τοποθεσία:
Shoreditch, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Συνολική Επιφάνεια:
1400 m2 σε 5 επίπεδα
Χρόνος Αποπεράτωσης:
Μάιος 2019
Φωτογραφίες:
Luke Hayes, Neiheiser Argyros, Simone Bosi

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μετατροπή παλαιού βυρσοδεψείου σε κτίριο γραφείων.

Μετατροπή παλαιού βυρσοδεψείου σε κτίριο γραφείων.

Το συγκρότημα του Βυρσοδεψείου Μ. καί Γ.Σίμου βρίσκεται στο Μοσχάτο επί των οδών Κύπρου, Υδρας καί Λευκάδος, πολύ κοντά στην οδό Πειραιώς. Κατασκευάστηκε περί το 1930, την περίοδο ανάπτυξης της βιομηχανίας…
Ανακαίνιση Ξενοδοχείου

Ανακαίνιση Ξενοδοχείου "Wyndham Grand Athens"

Το Wyndham Grand Athens στεγάζεται σε υπάρχον κτίριο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλο εσωτερικό κυκλικό αίθριο, που μεταφέρει το φυσικό φως από τη γυάλινη οροφή, ύψους εννέα ορόφων, στο χώρο…
Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Το έργο αφορά χώρους στο πρώην εκκλησιαστικό λύκειο Βόλου, μια πρωτοποριακή δομή της Μητρόπολης Δημητριάδος. Πρόκειται για ένα χώρο που συνδυάζει πέρα από τη ζητούμενη λειτουργικότητα, φαντασία και ευρηματικότητα. Ένας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.