Αποκατάσταση διατηρητέας κατοικίας εντός των τειχών στην πόλη της Λευκωσίας

  • A. ANDREOU CONSTRUCTION LIMITED

Το έργο αφορά την αποκατάσταση διατηρητέας οικοδομής στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Η οικοδομή η οποία βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας παρέμεινε σε αχρηστία για σχεδόν μισό αιώνα και σε κακή κατάσταση μέχρι που άλλαξε ιδιοκτησία. Η αγορά της οικοδομής έγινε κατόπιν έρευνας αγοράς τόσο στην εντός των τειχών Λευκωσία όσο και σε άλλους παραδοσιακούς πυρήνες της Λευκωσίας, οι ψηλοτάβανοι χώροι και η σύνθεση του υαλοστασίου προς την αυλή έκαναν την διαφορά διευκολύνοντας την απόφαση για αγορά και αποκατάσταση της συγκεκριμένης οικοδομής.
Σκοπός της αποκατάστασης ήταν να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά γνωρίσματα της οικοδομής και κατά τη σχεδίαση να ενταχθούν όλες οι σύγχρονες ανέσεις - ηλεκτρισμός, ψύξη/ θέρμανση, τηλεφωνία/ διαδίκτυο - ώστε να καταστεί μία κατοικία που να μπορεί να φιλοξενήσει μία οικογένεια στην καρδιά της πόλης της Λευκωσίας. Πρόκειται περί διατηρητέας οικοδομής, πράγμα που συνεπάγεται ότι στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχουν ενταχθεί συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα υλικά κατασκευής, τις μεθόδους και τα ιδιαίτερα τελειώματα, που συντελούν στην διατήρηση και ανάδειξη του χαρακτήρα της οικοδομής. Ο όλος σχεδιασμός του Έργου έγινε με ιδιαίτερο σεβασμό στο αρχικό οικοδόμημα και πρόθεση να διατηρήσει στο μέγιστο την αυθεντικότητα του.
Αρχιτεκτονικά έχει επιλεγεί συνειδητά να διατηρηθεί η υφιστάμενη κτιριολογική δομή με εξαίρεση κάποιες μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικές κινήσεις που έγιναν με σκοπό να εξυπηρετηθεί η λειτουργικότητα και χρηστικότητα στους εσωτερικούς χώρους. Οι πρόσθετες κινήσεις που έγιναν στο κτίριο ήταν:
α) ένταξη κατακόρυφου διαχωριστικού με νέα μεταλλική θύρα τύπου Pivot για τη δημιουργία προθαλάμου με σκοπό την εδραίωση της αίσθησης της ασφάλειας,
β) κατασκευή παταριού ως πρόσθετος βοηθητικός χώρος σε δωμάτιο του ισογείου,
γ) κατασκευή παταριού άνωθεν του χώρου υγιεινής ισογείου ως αποθηκευτικός χώρος της κατοικίας,
δ) κατεδάφιση υφιστάμενης τοιχοποιίας στον όροφο για τη διαμόρφωση των νέων λειτουργικών χώρων,
ε) κατεδάφιση τοιχοποιίας στη δεύτερη οικοδομή για την ένταξη μεταλλικών θυρών προς την αυλή.

Όλες οι προσθήκες που έγιναν στην οικοδομή έχουν γίνει με τρόπο αναγνωρίσιμο σε σχέση με την παραδοσιακή οικοδομή και ανατρέψιμο, έχουν χρησιμοποιηθεί δηλαδή σύγχρονες κατασκευαστικές μέθοδοι και υλικά ενώ ο σχεδιασμός τους ακολουθεί απλή γραμμή.
Στην ουσία η κατοικία με συνολικό μέγεθος κλειστών χώρων μόλις 136τ.μ., αποτελείται από δύο οικοδομές. Η κύρια που περιλαμβάνει τον προθάλαμο εισόδου, χώρο μικρού καθιστικού - τραπεζαρίας, υπνοδωμάτιο με βοηθητικό χώρο (πατάρι), υπνοδωμάτιο στο ισόγειο, χώρο υγιεινής με ντουζιέρα και το κυρίως υπνοδωμάτιο με χώρο υγιεινής στον όροφο και βεράντα, ενώ η δεύτερη οικοδομή αποτελεί την κουζίνα.
Το σχέδιο κάτοψης ισογείου έχει διατηρήσει όλα τα υφιστάμενα ανοίγματα που υπήρχαν στην οικοδομή, τα ανοίγματα αυτά επιτρέπουν οπτική επαφή στο υπόλοιπο της κατοικίας ενώ δίνουν μία ελεύθερη ροή κίνησης του χρήστη σε όλο το επίπεδο του ισογείου. Σημειώνεται ακόμα ότι η κύρια οικοδομή στο ισόγειο έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ψηλοτάβανους χώρους της με ύψος μετρούμενο μεταξύ τελειωμένων επιφανειών 4,80μ., πράγμα που κατά τον σχεδιασμό λήφθηκε υπόψη ώστε να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι για την οικοδομή.
Η μετάβαση μεταξύ των δύο οικοδομών εξυπηρετείται από μία μικρή εσωτερική αυλή - ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των οικοδομών παραδοσιακής αρχιτεκτονικής - η διατήρηση της δεύτερης οικοδομής ως κουζίνας σκοπό είχε να αναβαθμίσει τη σημασία της αυλής και να αποτελέσει ενωτικό χώρο μεταξύ των χώρων των δύο οικοδομών. Κατά το σχεδιασμό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ώστε ο μικρός αυτός χώρος να εμπλουτίσει περαιτέρω την εμπειρία του χρήστη της οικοδομής. Τα κουφώματα των δύο οικοδομών που “βλέπουν” στην αυλή επιτρέπουν την οπτική επαφή του “μέσα” με το “έξω” με τη χρήση του γυαλιού και ανοίγουν με τρόπο που τα όρια εσωτερικού - εξωτερικού χώρου χάνονται προσφέροντας έτσι μία διευρυμένη αίσθηση χώρου στο ισόγειο της κατοικίας. Το όλο σκεπτικό για την αυλή αυτή ήταν αυτή να αποτελέσει ένα κύριο χώρο για την κατοικία, όπου θα μπορεί να διημερεύσει ο χρήστης απολαμβάνοντας τον, χωρίς να περιορίζεται από το μέγεθος του. Στην αυλή πέραν του αρχιτεκτονικού σκεπτικού που έχει περιγραφεί, έχει επιλεγεί η ένταξη φυτών που ευδοκιμούν σε μεσογειακό κλίμα και αναδύουν τα χαρακτηριστικά τους αρώματα, έχουν φυτευτεί μία λεμονιά, βασιλικός και γιασεμί. Σε ότι αφορά το οικοδομικό κομμάτι έχει κατασκευαστεί ένα μονολιθικό μπετονένιο παγκάκι κι έχουν ενταχθεί προκατασκευασμένες πλάκες σκυροδέματος ως δάπεδο, ώστε να μην υπάρχουν σκληρές επιφάνειες και να επιτρέπεται η απορρόφηση ομβρίων υδάτων από το υπέδαφος, ενώ έχει κατασκευαστεί υπόγεια απορροφητικός λάκκος για τον ίδιο σκοπό.
Η κουζίνα της κατοικίας, ενώ αποτελεί μία δεύτερη οικοδομή είναι στην ουσία ένας χώρος όπου αναμένεται ότι ο χρήστης της οικοδομής θα ξοδεύει εποικοδομητικά αρκετό από τον ημερήσιο χρόνο του, για την ετοιμασία των γευμάτων του αλλά κυρίως επειδή είναι χώρος που έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε συνάρτηση με το αίθριο. Ως εκ τούτου έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον σχεδιασμό της, ώστε να δημιουργηθεί ένα θελκτικό περιβάλλον υψηλής αισθητικής στάθμης, με διαχρονικό σχεδιασμό, στυλ και χρώματα. Έχουν αξιοποιηθεί οι τυφλές τοιχοποιίες για την χωροθέτηση των πάγκων ενώ στο μέσο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί μία νησίδα που μπορεί να εξυπηρετεί για τη λήψη γευμάτων αλλά και ως πάγκος εργασίας. Το υφιστάμενο κούφωμα στην τοιχοποιία που άλλοτε ήταν θύρα που ένωνε την οικοδομή με την γειτονική της, έχει αποκατασταθεί και χρησιμοποιείται ως "ερμαρόλα" και αναδεικνύεται με την ένταξη φωτισμού καθ΄ ύψος. Οι αποχρώσεις του μπλε δεσπόζουν στο χώρο της κουζίνας και έχουν συνδυαστεί με εκλεπτυσμένα μπρονζέ χερούλια πορσελάνης που έχουν τοποθετηθεί στα συρτάρια και στις πόρτες των πάγκων περιμετρικά.
Την σημασία των υπαίθριων χώρων στην κατοικία υπογραμμίζει επίσης η βεράντα στον όροφο. Η πρόσβαση στην βεράντα γίνεται διαμέσου του κυρίως υπνοδωματίου και εκεί έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένο jacuzzi ως μία σύγχρονη άνεση, προσθέτει το υγρό στοιχείο και παράλληλα μία αίσθηση πολυτέλειας στην εμπειρία του χρήστη. Στην βεράντα αναμένεται κατά τις απογευματινές - βραδινές ώρες να μπορεί να απολαύσει κανείς την ησυχία της παλιάς Λευκωσίας με τους απομακρυσμένους λίγο παρακάτω ήχους της ζωής σε ένα από τους πιο εμπορικούς δρόμους της, πλαισιωμένος από φυτά, τον ήχο του νερού και τη θέα του ουρανού.
Η κατασκευή της οικοδομής χρονολογείται στο 1924 χρονολογία που σημειώνεται στη σιδεριά της θύρα εισόδου. Σημειώνεται ότι η οικοδομή είναι πετρόκτιστη εξ ολοκλήρου με τοπική πέτρα - πουρόπετρα της Λευκωσίας. Η πέτρα στην κατασκευή είναι εμφανής μόνο στην πρόσοψη της οικοδομής, ενώ εσωτερικά παραδοσιακά επιχρίεται καθώς η τοιχοποιία είναι κτισμένη με ακανόνιστη πέτρα. Κατά την αποκατάσταση έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση και θερμομόνωση των ξύλινων κατασκευών των στεγών των δύο οικοδομών, συρραφή ρωγμών στις πέτρινες τοιχοποιίες, ένταξη μεταλλικών δοκαριών για την πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, πλήρης αποκατάσταση των επιχρισμάτων και κονιάματα με συμβατά με την πέτρα και όλων των ξύλινων κουφωμάτων ως τα υφιστάμενα.
Σε ότι αφορά το επιδιωκόμενο αισθητικό αποτέλεσμα, ο στόχος ήταν η δημιουργία λιτών και απέριττων χώρων που να αναδεικνύει τη μοναδικότητα του κτίσματος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του γνωρισμάτων, με την ένταξη σύγχρονης επίπλωσης με μινιμαλιστική διάθεση. Έτσι για την επιλογή βαφής και τελειωμάτων στους χώρους της οικοδομής επιλέχθηκαν λευκοί και ουδέτεροι τόνοι για τις τοιχοποιίες, τα ταβάνια και τα κουφώματα με εξαίρεση το χρώμα και τη φυσική υφή των ξύλινων δαπέδων στα υπνοδωμάτια που έχουν κατασκευαστεί με παραδοσιακή τεχνοτροπία βάσει των υφιστάμενων. Στους χώρους υγιεινής έχει γίνει σχεδιασμός ώστε να δίνεται η αίσθησης της άνεσης και της πολυτέλειας, ενώ έχουν επιλεγεί πορσελάνες σε διαχρονικά μεγέθη και χρώματα που περιορίστηκα σε δύο ανά χώρο ακολουθώντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Στους κύριους χώρους της οικοδομής έχουν επιλεγεί κρεμαστά φωτιστικά σε μοντέρνα γραμμή και με απόχρωση σε ματ χρυσό που εντάσσουν επίσης πολυτέλεια στο χώρο, με φωτισμό σε ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Για την επίπλωση και την λειτουργικότητα των χώρων έχουν επιλεγεί έπιπλα σε μαύρους τόνους με μίνιμαλ σχεδιασμό δημιουργώντας αντιθέσεις και ενισχύοντας την ένταξη άλλων διακοσμητικών και εικαστικών στοιχείων για την ένταξη χρώματος στην κατοικία. Ενώ έχουν επιλεγεί φωτιστικά σε μοντέρνο στυλ. Για τη διακόσμηση έχουν επιλεγεί συγκεκριμένα κομμάτια αισθητικής των ιδιοκτητών της οικοδομής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Εύα Κωνσταντίνου

Στατική μελέτη:
Ανδρέας Δημοσθένους

Ηλεκτρολογική μελέτη:
Ευθύμιος Ευθυμίου

Μηχανολογική μελέτη:
Στέλιος Ανδρέου

Αρχιτεκτονική επίβλεψη:
Άντρια Γεωργίου

Στατική επίβλεψη:
Ανδρέας Δημοσθένους

Μελέτη φωτισμού:
Εύα Κωνσταντίνου

Μελέτη εσωτερικού χώρου:
Εύα Κωνσταντίνου, J.Joseph Interiors Ltd, Άντρια Γεωργίου

Tεχνική εταιρεία κατασκευής:
Α. ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΤΔ

Tοποθεσία:
Λευκωσία

Συνολικό εμβαδόν κτιρίου:
136 m2

Xρόνος μελέτης:
2020

Xρόνος κατασκευής:
2021-2024

Φωτογράφος:
Άρης Θανάσης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.