Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας

Βασικές Αρχές αποκατάστασης

Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η διατήρηση της ιστορικότητας, με την αποκατάσταση όλων των αξιόλογων στοιχείων του αρχικού κτιρίου, και ιδιαίτερα της όψης, που βρίσκεται σε συνέχεια με διατηρητέα κτίρια.
Κύρια επιδίωξη ήταν η προσπάθεια ανάδειξης των "κρυμμένων" στοιχείων, που υπήρχαν στο κτίριο, αλλά δεν ήταν ορατά. Έτσι, όπου κατέστη δυνατό, η κατασκευή "απογυμνώθηκε", με τρόπο που να αποκαλύπτεται η χαμένη δομή της, δηλαδή η "ουσία" της. Η στέγη επανακατασκευάστηκε ως εμφανής με ακανόνιστες τράβες, αντικαθιστώντας την ψευδοροφή από ξύλα και σοβά, ενώ αποκαλύφθηκε και αρμολογήθηκε η λιθοδομή, όπου ήταν δυνατό. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε η τοξοειδής πλινθόκτιστη οροφή του πίσω τμήματος, με την αφαίρεση του σοβά και την αρμολόγηση των πλίνθων. Στα επιζωγραφισμένα μεταλλικά στοιχεία πραγματοποιήθηκε καθαρισμός και συντήρηση, με στόχο τη διατήρησή τους. Στο ίδιο πλαίσιο, επανακατασκευάστηκε η βοηθητική μεταλλική σκάλα και αναδείχθηκε το μεγάλο λιθόκτιστο πηγάδι, όπου κατέληγαν οι υδρορροές του δώματος, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου.
Μέσω του σχεδιασμού, αποδόθηκε έμφαση στην ενίσχυση του φυσικού φωτισμού και του αερισμού, καθώς και στην οπτική επικοινωνία των διαφορετικών επιπέδων του κτιρίου. Αυτό επιτεύχθηκε με τη δημιουργία εσωτερικών αιθρίων στην οροφή του ισογείου, οπών με επικάλυψη γυαλιού στην οροφή του υπογείου, αλλά και την κατασκευή μεγάλου διαφώτιστου στο δώμα από ξύλο, μέταλλο και γυαλί, με ηλεκτρική υποβοήθηση των κουφωμάτων του, προκειμένου να ανοίγουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Όλα τα αναγκαία πρόσθετα στοιχεία για τη λειτουργικότητα των χώρων (ο όγκος του ανελκυστήρα, το κεντρικό κλιμακοστάσιο, τα κανάλια κλιματισμού, τα φωτιστικά σώματα κτλ.), ενσωματώθηκαν σε ελεύθερη σχέση με το κέλυφος. Το ισόγειο και ο α’ όροφος οργανώνονται ως χώροι έκθεσης και πώλησης προϊόντων. Το υπόγειο χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος, ενώ στο δώμα έχει δημιουργηθεί μικρός χώρος ανάπαυσης.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Paly Αρχιτέκτονες / Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου
Στατική μελέτη:
Μηνάς Γρηγοράτος
Συνεργάτης:
Πάττυ Κεράτσα
Επίβλεψη:
Νίκος Λυκούδης
Περίοδος μελέτης:
2004-2005
Περίοδος Κατασκευής:
2007-2009
Τοποθεσία:
Εμπορικό Κέντρο Αθηνών
Συνολική επιφάνεια οικοπέδου:
344,59 m2
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
699,89 m2
Παρουσίαση:
Paly Αρχιτέκτονες
Φωτογραφίες:
Νίκος Λυκούδης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Η μελέτη είχε αντικείμενο τον ανασχεδιασμό υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. H παλαιότητα των πρώτων εγκαταστάσεων και οι νέες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη…
Αναδιαμόρφωση παιδικής χαράς στα Κάτω Πατήσια

Αναδιαμόρφωση παιδικής χαράς στα Κάτω Πατήσια

Οι παιδικές χαρές είναι για μεγάλο αριθμό παιδιών οι μοναδικοί χώροι υπαίθριων δραστηριοτήτων. Παρουσιάζουν μια εκπληκτική ομοιομορφία σχετικά με την οργάνωση τους και τον εξοπλισμό τους. Απευθύνονται σε ηλικίες χρηστών…
Ανακατασκευή ξενοδοχείου «Mykonos Grace» στη Μύκονο

Ανακατασκευή ξενοδοχείου «Mykonos Grace» στη Μύκονο

Το έργο αφορούσε στην ανακατασκευή ενός υφιστάμενου ξενοδοχείου σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού και φιλοξενίας. Η περίπλοκη δομή του αρχικού κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχείς επεκτάσεις κατά τη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.