Ανασχεδιασμός διαμερίσματος με ναυπηγικές επιρροές "FISH & SHIPS"

Το διαμέρισμα που κληθήκαμε να ανασχεδιάσουμε, βρίσκεται πάνω στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, σε μια πολυκατοικία σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη. Το κτίριο έχει έντονη διττή μορφή επηρεασμένη από τον κόσμο των ψαριών και των πλοίων που σε καμία περίπτωση δεν μένει αμέτοχη σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική επέμβαση συντελεστεί στο εσωτερικό του.
Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, λάτρης της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας, επιθυμούσε να αποκτήσει ένα χώρο προηγμένης τεχνολογίας που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες  και ταυτόχρονα θα έχει την πρωτότυπη αρχιτεκτονική ποιότητα που θα το καταστήσει διαχρονικά επίκαιρο.
Αντλώντας έμπνευση τόσο από το περιβάλλον του κτιρίου όσο και από τις επιθυμίες της ιδιοκτήτριας, επιλέξαμε  να υιοθετήσουμε στοιχεία από την «αρχιτεκτονική της θάλασσας»,  την ναυπηγική, καθώς και από την φυσιολογία και τη μορφολογία των ψαριών.
Κύριος στόχος της αρχιτεκτονικής μας προσέγγισης, ήταν η δημιουργία ενός διαμερίσματος με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ροή στους χώρους που το απαρτίζουν. Αξιοποιώντας το ατρακτοειδές περίγραμμα του κελύφους συμπυκνώσαμε τις βασικές λειτουργίες του διαμερίσματος σε δυο χωρικές "κάψουλες" με στιλπνή και λεία μορφή, εξαφανίζοντας όλα τα εσωτερικά φέροντα στοιχεία. Ταυτόχρονα, τονίσαμε τον κεντρικό άξονα του κτιρίου, δημιουργώντας μια διακριτή ραχοκοκαλιά από ξύλο, θυμίζοντας  το σκαρί ενός πλοίου.
Με αυτούς τους δυο τρόπους,  θέλαμε να συγκεράσουμε από τη μια,  την υψηλή τεχνολογία και λειτουργικότητα μιας προγραμματισμένης πλεούμενης μηχανής  και από την άλλη, την οικειότητα, ζεστασιά και φυσικότητα που εκπέμπει ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και κινείται  και που αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου ανάλογα με το φως και τις συνθήκες.
Αυτή η διττή προσέγγιση οργανικού και ανόργανου, τεχνητού και φυσικού, τεχνολογίας και βιολογίας υιοθετήθηκε  για την επίλυση και τον λεπτομερή σχεδιασμό όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων του διαμερίσματος. Από τη μία εστιάσαμε στη βέλτιστη λειτουργικότητα και από την άλλη στην αφύπνιση των αισθήσεων και στη διέγερση των συναισθημάτων, μέσω μιας βιωματικής αρχιτεκτονικής που αντέχει στον χρόνο και εναρμονίζεται με την θαλασσινή αύρα που την περιβάλλει.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου

Αρχιτέκτονας:
Κίρκη Μαριολοπούλου

Design Team:
Στυλιανός Αξιωτάκης, Ηλίας Ρωμανάς

Πολιτικός Μηχανικός:
Χρήστος Μπέτσης

Μηχανολόγος Μηχανικός:
Κωνσταντίνος Σουρίλας

Κατασκευαστική:
Bcon construction

Construction Team:
Χρήστος Μπέτσης, Παναγιώτης Κοτρώνης

Τοποθεσία:
Φάληρο, Αθήνα, Ελλάδα

Εμβαδό:
180 m2

Έτος ολοκλήρωσης έργου:
2020

Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση και επανάχρηση αρχοντικού αγροτόσπιτου στην Προσοτσάνη Δράμας

Αποκατάσταση και επανάχρηση αρχοντικού αγροτόσπιτου στην Προσοτσάνη Δράμας

Το κτιριακό συγκρότημα του αρχοντικού βρίσκεται στη συνοικία Βαρόσι, νότια και σε μικρή απόσταση από την πλατεία της Προσοτσάνης Δράμας.Υπάρχουσα κατάστασηΣτο κτιριακό συγκρότημα, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται στα μέσα…
Διαμόρφωση γραφείου στα Ιωάννινα

Διαμόρφωση γραφείου στα Ιωάννινα

Βασική ιδέα πίσω από τη διαμόρφωση του γραφείου υπήρξε η δημιουργία χώρων με ιδιαίτερη ταυτότητα που αντανακλούν δυναμισμό αλλά και την αισθητική του ιδιοκτήτη-πολιτικού μηχανικού. Χώροι ανοιχτοί, που δίνουν τη…
Διαμόρφωση δωματίων σε ξενοδοχείο στην Πάργα

Διαμόρφωση δωματίων σε ξενοδοχείο στην Πάργα

Το Rezi Hotel & Studios βρίσκεται σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο τοπίο, στην πόλη της Πάργας. Το έργο αφορά στη διαμόρφωση 6 δωματίων στη σοφίτα του υπάρχοντος ξενοδοχείου. Κύριο στόχο αποτέλεσε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.