Ανάπλαση πέτρινης κατοικίας και προσθήκη νέου διώροφου κτιρίου στην Σκιάθο

Σε μικρό οικόπεδο, σε κεντρικό δρόμο της πόλης της Σκιάθου, προϋπήρχε μία διώροφη πέτρινη κατοικία συνολικού εμβαδού 152 m2, χαρακτηρισμένη από τον δήμο Σκιάθου ως προς την προστασία του κελύφους. Η κατοικία αναπλάστηκε και, μαζί με την προσθήκη ενός ακόμα διώροφου κτίσματος, δημιουργήθηκε ένας ξενώνας τεσσάρων διαμερισμάτων, ένα μπαρ / εστιατόριο και ένα μικρό κατάστημα.
Το υπάρχον κτίριο παραμένει στην αρχική του μορφή εξωτερικά, απαλλαγμένο από τις μεταγενέστερες παρεμβάσεις και αναδεικνύεται. Σε απόσταση προς αυτό, πραγματοποιείται η προσθήκη του νέου διώροφου κτιρίου με συνδετικό στοιχείο έναν ξύλινο εξώστη - γέφυρα. Μεταξύ των κτισμάτων δημιουργείται μια αυλή, η οποία "εισχωρεί" και στο ισόγειο του νέου κτιρίου, φιλοξενώντας τα τραπεζοκαθίσματα της επιχείρησης. Χρησιμοποιώντας μεγάλες πτυσσόμενες τζαμαρίες, αλλά και την ίδια υλικότητα δαπέδου στον εξωτερικό και στον εσωτερικό χώρο, "χάνεται" το όριο του κτίσματος με την αυλή.
Η γέφυρα που συνδέει τους δύο όγκους κατασκευάστηκε ως συνέχεια του προϋπάρχοντος παραδοσιακού ξύλινου εξώστη, που κυριαρχεί στην αρχιτεκτονική του νησιού, ενώ το κιγκλίδωμα της πλάγιας όψης επανασχεδιάστηκε, βασισμένο στη μορφή του αρχικού.
Τα διαμερίσματα του ξενώνα βρίσκονται και τα τέσσερα στον όροφο: τα δύο στο υπάρχον κτίσμα και τα άλλα δύο στο κτίριο της προσθήκης. Λόγω της εξαιρετικά μικρής επιφάνειας, αξιοποιήθηκε το ύψος των στεγών και δημιουργήθηκαν ενδιάμεσα πατώματα / πατάρια από μεταλλική κατασκευή, που φιλοξενούν τους χώρους ύπνου. Τα διαμερίσματα έχουν διαμορφωθεί με ξύλινες επενδύσεις, που ενοποιούν τις επί μέρους βοηθητικές χρήσεις, δίνοντας την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη:
HHHArchitects / Νικήτας Χατζημιχάλης & Ιωάννα Χολέβα
Στατική μελέτη:
Φίλιππος Σαμαράς
Eπίβλεψη:
Νικήτας Χατζημιχάλης
Συνεργάτης:
Ελεάνα Θεοδωρέλη
Iδιοκτήτης:
L’ anima
Tοποθεσία:
πόλη της Σκιάθου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
213 m2
Xρόνος μελέτης:
2016 – 2017
Xρόνος κατασκευής:
2018 – 2019
Παρουσίαση:
Νικήτας Χατζημιχάλης
Φωτογραφίες:
Νίκος Δανιηλίδης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση εξοχικής σοφίτας

Ανακαίνιση εξοχικής σοφίτας

Η ριζική ανακαίνιση της μικρής αυτής εξοχικής σοφίτας στην Κεφαλονιά καθορίστηκε από δύο βασικούς περιορισμούς: από τη μία η δημιουργική επανάχρηση τοπικά διαθέσιμων υλικών και τεχνογνωσίας λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού και…
Επανασχεδιασμός του εσωτερικού ενός υπάρχοντος και βραβευμένου chalet, Παρνασσός

Επανασχεδιασμός του εσωτερικού ενός υπάρχοντος και βραβευμένου chalet, Παρνασσός

Στην περίπτωση επανασχεδιασμού του εσωτερικού του συγκεκριμένου σαλέ, μας ζητήθηκε να παρέμβουμε σε ένα υπάρχον κτίριο και να επανεξετάσουμε την ιδέα του σχεδιασμού σε βουνό ώστε να αντισταθμίσουμε τον υπάρχοντα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.