Ανακαίνιση κατοικίας "Project 147" στην Καλαμάτα

Το κτίριο κατασκευάστηκε αρχικά το 1965, στο ισόγειο του οποίου υπήρχε ένα γραφείο και μια αποθήκη, ενώ στον 1ο όροφο, μια αυτοτελής κατοικία των 120 m2.

Η πρώτη επέμβαση αφορούσε την ανατολική όψη, η οποία είχε αρχίσει να καταρρέει και να αποτελεί κίνδυνο για τους πεζούς. Έτσι τμήμα του στηθαίου απομακρύνθηκε, όπως και η επένδυση από πέτρα στον Α όροφο. Όλη η όψη επενδύθηκε με τσιμεντοσανίδες, στόχος των οποίων είναι να "κρυφτεί" η θερμομόνωση. Τα στηθαία έγιναν μεταλλικά, ενώ τα διαγώνια ξύλινα σκίαστρα μαζί με τη χρωματική εναλλαγή στους εξώστες, έδωσαν μια πιο σύγχρονη νότα στο κτίριο.

Εσωτερικά, στον όροφο της κατοικίας, απομακρύνθηκαν όλες οι εσωτερικές τοιχοποιίες και τα δάπεδα. Μετά την στατική ενίσχυση του φέροντα οργανισμού, με ανθρακονήματα, ελάσματα και υαλοπλέγματα, σε κολόνες, δοκάρια και τοιχοποιίες αντίστοιχα, σειρά είχε η σωστή διαρρύθμιση των λειτουργιών της κατοικίας. Έτσι η κουζίνα από τη δυτική πλευρά, ήρθε στην ανατολική, όπου βρισκόταν και το σαλόνι, ενώ προστέθηκε ένα ακόμα wc για τους επισκέπτες. Όλες οι νέες τοιχοποιίες κατασκευάστηκαν από ξηρά δόμηση με αυξημένη την ηχομονωτική τους ιδιότητα και οι μονάδες ψύξης "κρύφτηκαν" στα ταβάνια.

Κύριος παράγοντας της όλης ανακαίνισης ήταν και η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας. Η αντικατάσταση των κουφωμάτων, η εξωτερική θερμοπρόσοψη και η αντεστραμμένη μόνωση στο δώμα, η αντλία θερμότητας σε συνδυασμό με τα fan coils (σώματα βεβιασμένης κυκλοφορίας) και την ενδοδαπέδια θέρμανση, οι ηλιακοί συλλέκτες και η εγκατάσταση smart home στο ηλεκτρικό σύστημα, έκαναν την κατοικία να φτάσει εύκολα την Α ενεργειακή κλάση!

 

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Αθανάσιος Τζώκας & Serena Storelli
Στατική μελέτη:
Γεώργιος Γεωργιάδης
H/M μελέτη:
Ηλίας Τσουμελέας
Eπίβλεψη:
Αθανάσιος Τζώκας & Serena Storelli
Συνεργάτες:
Φώτιος Δαλιάνης, Κέλλυ Φιλιπποπούλου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Custom Construction
Tοποθεσία:
Καλαμάτα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
120 m2
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
2020
Παρουσίαση:
Αθανάσιος Τζώκας
Φωτογραφίες:
Αθανάσιος Τζώκας

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση loft σε βιομηχανικό κτίριο

Ανακαίνιση loft σε βιομηχανικό κτίριο

Το loft της 2ας οδού βρίσκεται στον τέταρτο όροφο ενός ιστορικού κτιρίου έξι ορόφων από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο χτίστηκε το 1926 και λειτουργούσε ως αποθήκη ελαστικών. Μετά την ποτοαπαγόρευση,…
Ανακαίνιση κατοικίας

Ανακαίνιση κατοικίας "Planetary Call"

Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της περιοχής της Νίκαιας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού αστικού τοπίου. Κύριο ζητούμενο της σύνθεσης αυτής είναι ο επαναπροσδιορισμός του εσωτερικού μιας τυπικής κατοικίας. Η ενίσχυση της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.