Η ριζική ανακαίνιση της μικρής αυτής εξοχικής σοφίτας στην Κεφαλονιά καθορίστηκε από δύο βασικούς περιορισμούς: από τη μία η δημιουργική επανάχρηση τοπικά διαθέσιμων υλικών και τεχνογνωσίας λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού και από την άλλη η ανάγκη μετατροπής ενός διαμερίσματος σε σπίτι διακοπών μέσα από την ευφάνταστη και αισθαντική επεξεργασία του εσωτερικού.
Το βασικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την κατοικία είναι το καινούριο δάπεδο, φτιαγμένο από περισσεύματα επεξεργασίας μαρμάρου που συγκεντρώθηκαν ένα-ένα από την παρακείμενη μάντρα (περισσεύματα από λατομεία μέχρι κομμάτια επεξεργασίας πάγκων κουζίνας και κάθε είδους επενδύσεων). Τρία ολόκληρα κυβικά μέτρα μαρμάρου που προορίζονταν για απόρριψη, αποτέλεσαν μια οικονομική εναλλακτική για το δάπεδο, ένα από τα πιο δαπανηρά μέρη μιας ανακαίνισης. Η αστείρευτη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων των μαρμάρινων τεμαχίων, τοποθετημένα από τους αρχιτέκτονες σε μία "συνεχόμενη σύνθεση", δημιουργούν ένα ολοζώντανο μωσαϊκό που ενοποιεί τον εσωτερικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα καθιστά τον οποιοδήποτε περαιτέρω διάκοσμο περιττό. Η αναβίωση της παραδοσιακής αυτής τεχνικής, με κομμάτια μαρμάρου και ενδιάμεσο ψηφιδωτό γέμισμα, φέρνει στο εσωτερικό της κατοικίας την ανάμνηση της μεσογειακής αυλής.
Η αντιστροφή αυτή του εσωτερικού ενισχύεται από τις "ηδονοβλεπτικές" σχέσεις ανάμεσα στο κέντρο του διαμερίσματος και τις προγραμματικές νησίδες στην περίμετρο. Η ανοιχτή εσοχή για το χώρο του ντους είναι ορατή διαμέσου μιας χαρακτηριστικής οπής στο μαρμάρινο διαχωριστικό από τη σκάλα εισόδου, επιτρέποντας ταυτόχρονα το φυσικό φως και τον αέρα να διεισδύσουν. Η κουζίνα με τον πάγκο του ανοιχτού λουτρού, σχεδιασμένα σαν ελεύθερο επίπλο με μεγάλα κενά που επιτρέπουν πολλαπλές οπτικές επαφές εκατέρωθεν.
Τα σταθερά έπιπλα είναι φτιαγμένα από κόντρα πλακέ σημύδας 3 cm με διάφανο βερνίκι. Η απλότητα του σχεδιασμού και των λεπτομερειών ενσωματώνει κομμάτια από τα παλιά ξύλινα έπιπλα που υπήρχαν στο χώρο. Ένας μακρύς πάγκος στον κεντρικό τοίχο χρησιμοποιείται είτε ως καθιστικό ή ντιβάνι, είτε ως κρεβάτι για κάποιον φιλοξενούμενο.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου: 

Aρχιτεκτονική μελέτη: AREA (Architecture Research Athens) - Δαούτη, Μητρούλιας, Ραυτόπουλος
Eπίβλεψη: Μιχάλης Ραυτόπουλος
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Α. & Γ. Τζουγανάτος & ΣΙΑ Ο.Ε.
Tοποθεσία: Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Eμβαδό διαμερίσματος: 40 m²
Xρόνος μελέτης: 2013
Xρόνος κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου και AREA

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού Χασιρτζόγλου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα που σχετίζονται τόσο με τους σύγχρονους τρόπους επέμβασης για την ενίσχυση…
Διαμόρφωση του πολυχώρου

Διαμόρφωση του πολυχώρου "ARK" στον Αστέρα Γλυφάδας

Το Ark αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο δυναμικό του ομίλου Παπαθεοχάρη, στον Αστέρα της Γλυφάδας. Οι αρχιτέκτονες Λίλα Σαραντίτη και Κάτια Τσούνη ανέλαβαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της ανακατασκευής του υπάρχοντος…
Ανακαίνιση καταστήματος στο Χαλάνδρι

Ανακαίνιση καταστήματος στο Χαλάνδρι

Η εταιρία C marso δραστηριοποιείται για περισσότερα από 25 χρόνια στο χώρο της αισθητικής και της περιποίησης των άκρων και μετρά περισσότερα από 20 καταστήματα πανελλαδικά. Σαν επιχείρηση ασχολείται κυρίως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.