Ανακαίνιση διαμερίσματος D7 στο One Athens

Το One Athens στους πρόποδες του Λυκαβηττού είναι ένα θρυλικό κτιριακό συγκρότημα για την Αθήνα και την αρχιτεκτονική της. Σχεδιασμένο το 1957 από τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη (1913-1975) και ολοκληρωμένο το 1971, το διατηρητέο πλέον συγκρότημα λειτούργησε ως έδρα του Γραφείου Δοξιάδη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η μετατροπή από συγκρότημα γραφείων σε οικιστική ανάπτυξη το 2014, εισήγαγε έναν νέο τύπο κτιρίου και μια νέα κλίμακα σε μια πόλη όπου κυριαρχεί η τυπολογία της πολυκατοικίας.

Η πλήρης ανακαίνιση του διαμπερούς διαμερίσματος στον πέμπτο όροφο, απαντά στις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης με σεβασμό στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική. Η αναδιοργάνωση της σε σχήματος ‘Γ’  κάτοψης είναι απλή και σαφής: μια ανοικτή ‘κοινόχρηστη’ ζώνη, που περιλαμβάνει την τραπεζαρία, το καθημερινό και την κουζίνα, καθώς και έναν ενδιάμεσο χώρο γραφείου, καταλήγοντας στην ‘ιδιωτική’ ζώνη, με το κύριο υπνοδωμάτιο, το διαμπερές λουτρό και την ιματιοθήκη. Η σκόπιμη απουσία τοιχοπετασμάτων ενισχύει την ιδέα ενός ροϊκού, ευέλικτου και συνεχούς χώρου. Αντιθέτως αυτό που επικρατεί είναι διάσπαρτα πετάσματα που ενσωματώνουν τις υποδομές του διαμερίσματος και του κτιρίου. Ο διαχωρισμός των επιμέρους χώρων υπονοείται από ημιδιαφανή συρόμενα πετάσματα πλήρους ύψους από γυαλί και ξύλο, τα οποία επιτρέπουν την οριοθέτηση και εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα. Οι μεγάλες πλάκες μωσαϊκού δαπέδου δημιουργούν επιπλέον μια συνεχή επιφάνεια ενισχύοντας τη ροϊκότητα του χώρου.

Η καναβοειδής πρόσοψη του υφιστάμενου κτιρίου προοριζόταν να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των γραφειακών χώρων με άφθονο και συνάμα ελεγχόμενο Μεσογειακό φως και φυσικό αερισμό. Η νέα οργάνωση μιας ελεύθερης κάτοψης σχήματος ‘Γ’ συνδέει οπτικά τις δύο υαλόφρακτες όψεις του διαμερίσματος: την εσωτερική στραμμένη προς το κεντρικό αίθριο του συγκροτήματος και την εξωτερική προς την οδό Στρατιωτικού Συνδέσμου. Έτσι, το διαμέρισμα απολαμβάνει ανεμπόδιστη θέα προς το περίφημο αθηναϊκό πλαίσιο: μέσα από το αίθριο προς τον κατάφυτο λόφο του Λυκαβηττού, ενώ προς τα νοτιοανατολικά σε πρώτο πλάνο και πάνω από τα δώματα των απέναντι πολυκατοικιών, προβάλλει η Ακρόπολη και ξεδιπλώνεται η πανοραμική θέα του Σαρωνικού.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
buerger katsota architects

Περιγραφή έργου:
ανακαίνιση διαμερίσματος σε υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του 1960 του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη

Κατηγορία έργου:
κατοικία

Τοποθεσία:
Αθήνα, Ελλάδα

Συνολική επιφάνεια:
190 m²

Ομάδα μελέτης:
Stephan Buerger, Δήμητρα Κατσώτα, Πάνος Ρηγόπουλος, Ιωάννα Βουτσινά

Σύμβουλοι:
ΕΛ.ΤΕ.ΜΕ (Η/Μ), Duality (φωτισμός), Yellow Properties (γενικός εργολάβος)

Φωτογραφίες:
Γιώργης Γερόλυμπος

Κύριος του έργου:
Ιδιώτης

Χρονολογία μελέτης:
2022

Χρονολογία αποπεράτωσης:
2023

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Η μελέτη είχε αντικείμενο τον ανασχεδιασμό υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. H παλαιότητα των πρώτων εγκαταστάσεων και οι νέες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη…
Ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση οροφοδιαμερίσματος στου Ζωγραφου

Ανακαίνιση και αναδιαμόρφωση οροφοδιαμερίσματος στου Ζωγραφου

Πρόκειται για την ανακατασκευή και διαμόρφωση παλιού διαμερίσματος του 1970 στην τελευταία στάθμη κτιρίου διαμερίσματος στου Ζωγράφου.Καθώς προορίζονταν να χρησιμοποιηθεί από έναν κάτοικο, διαμορφώθηκε ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες διημέρευσης/εργασίας/φιλοξενίας.…
Μετατροπή ενός ανοιχτού χώρου γραφείων σε ένα σύγχρονο Pilates Studio στην Αγία Παρασκευή

Μετατροπή ενός ανοιχτού χώρου γραφείων σε ένα σύγχρονο Pilates Studio στην Αγία Παρασκευή

Στο Pilates Studio μετατρέψαμε έναν ανοιχτό πρώην χώρο γραφείων ενός εμπορικού κέντρου στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο σωματικής άθλησης πιλάτες.Βασική μας προτεραιότητα στο σχεδιασμό ήταν η δημιουργία δύο χώρων, με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.