Ανακαίνιση διαμερίσματος με διαρρύθμιση σε δυο επίπεδα «2L Apartment»

“He who must travel happily must travel light.” Antoine de Saint-Exupery

Με τα ταξίδια να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας και της καθημερινότητας μιας τριμελούς οικογένειας, επιχειρήθηκε ένας ανασχεδιασμός της κατοικίας τους που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.
Με αφορμή τα παραπάνω λόγια του Saint-Exupery, η  μινιμαλ αισθητική και το απολύτως απαραίτητο αποτέλεσαν τα βασικά συνθετικά εργαλεία. Όλοι οι χώροι σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν με γνώμονα τη λειτουργικότητα, το αναγκαίο και το χρήσιμο ώστε να μην περισσεύει χώρος για το περιττό και το παράταιρο.
Η κατοικία οργανώνεται σε 2 επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο των 100 m2 σχεδιάστηκε ο βασικός χώρος διημέρευσης, μαζί με ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο.Το καθιστικό οργανώνεται γύρω από την εστία του τζακιού η οποία επενδύεται με λευκό μάρμαρο και κυριαρχεί στον χώρο, ενώ πλαισιώνεται από μια μεγάλη σύνθεση από έντονες αποχρώσεις του γκρι και του ξύλου. Η κουζίνα ως χώρος καθημερινής χρήσης και συγκέντρωσης της μεσογειακής οικογενείας έχει πιο εσωστρεφή  χαρακτήρα και πλαισιώνεται από έντονα στοιχειά ξύλου. Η μεγάλη τραπεζαρία, αντιστικτικά  από την κουζίνα, τοποθετείται στο φως κάτω από τα μεγάλα παράθυρα, δίνοντας μια αίσθηση φιλοξενίας και ανοίγματος προς τα έξω. Στο υπνοδωμάτιο το ξύλινο δάπεδο με τις κάθετες ξύλινες επενδύσεις πλαισιώνουν το κρεβάτι δημιουργώντας μια αίσθηση του οικείου. Τα μεγάλα γραμμικά παράθυρα φέρουν άπλετο μεσογειακό φως ενώ οι μεγάλες κουρτίνες λειτουργούν ως απαραίτητο φίλτρο για την ιδιωτικότητα. Το κεντρικό λουτρό οργανώνεται σε 3 ζώνες, ενώ η υλικότητα από μάρμαρο και ξύλο παραμένει ενιαία. Το μάρμαρο σε μεγαλύτερη  έκταση, διατηρεί το μυσταγωγικό χαρακτήρα που είχε ανέκαθεν με το υγρό στοιχειό, ενώ το ξύλο ως πιο θερμό υλικό, τοποθετείτε στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τον χρήστη. Στο υπνοδωμάτιο το ξύλινο δάπεδο με τις κάθετες ξύλινες επενδύσεις πλαισιώνουν το κρεβάτι δημιουργώντας μια αίσθηση του οικείου. Τα μεγάλα γραμμικά παράθυρα φέρουν άπλετο μεσογειακό φως ενώ οι μεγάλες κουρτίνες λειτουργούν ως απαραίτητο φίλτρο  για την ιδιωτικότητα. Σε όλο το πρώτο επίπεδο κυριαρχούν οι αποχρώσεις του μπεζ και του γκρι  που σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία του ξύλου, του αρχιτεκτονικού φωτισμού και της μοντέρνας επίπλωσης δημιουργούν μια κομψή λιτότητα και ένα φιλόξενο αποτέλεσμα.
Το δεύτερο επίπεδο των 50 m2 σχεδιάστηκε ως μια μικρή ανεξάρτητη κατοικία για το τρίτο και μικρότερο μέρος της οικογενείας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω μιας εσωτερικής σκάλας από ανοιχτόχρωμο ξύλο. Στον κεντρικό χώρο τοποθετείτε η κουζίνα ενώ στο βάθος βρίσκετε ο χώρος μελέτης και ψυχαγωγίας. Το μεγάλο ύψος του χώρου επέτρεψε την τοποθέτηση του κρεβατιού σε ένα επίπεδο ψηλότερα, δημιουργώντας με την υλικότητα και τις διαστάσεις μια αναφορά στις ταξιδιωτικές κουκέτες. Ο χώρος κάτω από το κρεβάτι  λειτουργεί ως απαραίτητος αποθηκευτικός χώρος. Το λουτρό, παραμένει λιτό και φωτεινό, ενώ κυριαρχεί το λευκό και το ξύλο. Σε αυτόν τον ανεξάρτητο χώρο, το δάπεδο και η οροφή από ανοιχτόχρωμο ξύλο, πλαισιώνουν τους λευκούς τοίχους  και τα μεγάλα φωτεινά ανοίγματα, παραπέμποντας στα Lofts. Το αποτέλεσμα επιχειρεί να εκφράσει τις ανάγκες του νεαρού χρήστη διατηρώντας μια αίσθηση φρεσκάδας και μοντέρνας  διάθεσης που εμπλουτίζεται από τα έντονα φωτεινά χρώματα και τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία.
Εάν προϋπόθεση για ένα ευτυχή ταξιδιώτη είναι η λιτότητα στα αντικείμενα που τον συνοδεύουν τότε και η οικία των ταξιδιωτών - ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες και ανέσεις- οφείλει να διαμορφώνεται υπό το ίδιο πνεύμα, αντανακλώντας την φιλοσοφία των κατοίκων της. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ανδρέας Πετρόπουλος
Τοποθεσία: Καλαμάτα, Νότια Πελοπόνησσος
Κατηγορία: Ανακαίνιση σπιτιού
Εμβαδόν: 150 m²
Έτος κατασκευής: 2018
Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis / Christos Dimitriou / studiovd.gr

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακατασκευή ξενοδοχείου «Mykonos Grace» στη Μύκονο

Ανακατασκευή ξενοδοχείου «Mykonos Grace» στη Μύκονο

Το έργο αφορούσε στην ανακατασκευή ενός υφιστάμενου ξενοδοχείου σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού και φιλοξενίας. Η περίπλοκη δομή του αρχικού κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχείς επεκτάσεις κατά τη…
Ανακαίνιση διαμερίσματος με ξενοδοχειακό χαρακτήρα

Ανακαίνιση διαμερίσματος με ξενοδοχειακό χαρακτήρα

Το υπό μελέτη ακίνητο συνολικού εμβαδού 63 m² βρίσκεται σε τυπικό συγκρότημα πολυκατοικίας που χρονολογείται στα 1960, δίπλα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.Πρωταρχικό στόχο του σχεδιασμού αποτέλεσε η αναδιάρθρωση του διαμερίσματος…
Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Ανακαίνιση πολυχώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Το έργο αφορά χώρους στο πρώην εκκλησιαστικό λύκειο Βόλου, μια πρωτοποριακή δομή της Μητρόπολης Δημητριάδος. Πρόκειται για ένα χώρο που συνδυάζει πέρα από τη ζητούμενη λειτουργικότητα, φαντασία και ευρηματικότητα. Ένας…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.