Αφομοίωση κατοικίας με το τοπίο μέσω φυτεμένου δώματος

  • Sinas Architects / Γιώργος Σίνας

Από τα πιο έντονα στοιχεία της κλασικής κυκλαδίτικης κατοικίας είναι και το δώμα της. Ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ορατό λόγο θέσης. Η μεγάλη απόφαση ήταν να εξαφανισθεί αυτή η μεγάλη επιφάνεια του δώματος ενοποιώντας το με το υπόλοιπο χωμάτινο και πέτρινο έδαφος. Το δώμα σκεπάζεται με χώμα και θα αναπαραχθεί πάνω σε αυτό το φυσικό τοπίο με την αντίστοιχη βλάστηση. Η συνέχιση της πλαγιάς επάνω στο δώμα γίνεται με εξαιρετικά ομαλό τρόπο. Μάλιστα η χωμάτινη επιφάνεια του δώματος έχει ελαφρά καμπύλη (δεν είναι επίπεδη) και αυτό την αφομοιώνει ακόμα περισσότερο με το τοπίο. Αν εξαιρέσει κανείς τις βατές επιφάνειες (βεράντες και αίθριο) όλο το υπόλοιπο κτίριο είναι αόρατο από την επάνω πλευρά του γεωτεμαχίου και από το δρόμο.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Sinas Architects / Γιώργος Σίνας
Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Φυτεμένα δώματα σε παραθαλάσσια κατοικία

Φυτεμένα δώματα σε παραθαλάσσια κατοικία

Τα φυτά που είναι διατεταγμένα σε καλιτεχνικά σχέδια, καλύπτουν τη στέγη και αρκετούς εξωτερικούς τοίχους της παραθαλάσσιας κατοικίας από εμφανές σκυρόδεμα, στο Puerto Vallarta στο Μεξικό. Φωτογραφία του Jaime Navarro.
Φυτεμένη στέγη σε κατοικία διακοπών

Φυτεμένη στέγη σε κατοικία διακοπών

Μια εξοχική κατοικία σε ένα καταπράσινο λόφο με θέα στον κόλπο του Long Island, καλύπτεται από ακατέργαστο ξύλο, χάλυβα και σκυρόδεμα, ώστε να ενσωματώνεται απόλυτα στο περιβάλλον. Σχεδιασμένο για μια οικογένεια,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.