Όψη με ξύλινες κινητές περσίδες σε πανεπιστημιακό κτίριο

  • evr-Architecten

Με τα χρόνια, διάφορες επεμβάσεις και ανακαινίσεις παραμόρφωσαν αυτό το πανεπιστημιακό σύμπλεγμα κτιρίων στη Γάνδη. Παρά τη στιβαρή δομή τους, οι υπάρχοντες κύριοι όγκοι δεν ήταν συμβατοί με τις σύγχρονες απαιτήσεις άνεσης και αντικαταστάθηκαν από έναν νέο όγκο με ξύλινη δομή. Χτίζοντας με ξύλο, το αποτύπωμα άνθρακα του νέου κτιρίου μειώνεται σημαντικά. Σε συνεργασία με το Bureau Bouwtechniek, με βάση μια μελέτη δυναμικού φωτός και σκίασης, έγινε το σχέδιο της σκίασης της όψης. Αναπτύχθηκε μια ισορροπία μεταξύ της πρόσβασης στο φως της ημέρας, της σκίασης, της άμεσης εξωτερικής ορατότητας και των παραμέτρων συντήρησης για την επίτευξη των σωστών διαστάσεων των πτερυγίων και των διαστάσεων του πλέγματος της πρόσοψης. Οι κατακόρυφες ξύλινες περσίδες, με διαφορετικές κλίσεις, προστατεύουν από το άμεσο ηλιακό φως, ενώ τα λευκά λακαρισμένα οριζόντια πτερύγια αντανακλούν καλά το διάχυτο φως της ημέρας στα γραφεία. Οι ξύλινες περσίδες, που αποτελούνται από θερμικά επεξεργασμένες σανίδες πεύκου, όχι μόνο παρέχουν παθητική αντηλιακή προστασία στους χώρους των γραφείων, αλλά δίνουν στο κτίριο ρυθμό και αισθητική.

Αρχιτέκτονες: evr-Architecten
Φωτογραφίες: Stijn Bollaert

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Φυτεμένο δώμα

Φυτεμένο δώμα

Κατοικία στη Σιγκαπούρη. Το υπνοδωμάτιο στον όροφο ανοίγει με μεγάλα κουφώματα στην οροφή του καθιστικού, η οποία είναι φυτεμένη. Διάτρητα μεταλλικά συρόμενα πανέλα προσφέρουν ηλιοπροστασία. Ένα ξύλινο deck δίνει τη…
Διαμόρφωση αιθρίου σε μονοκατοικία

Διαμόρφωση αιθρίου σε μονοκατοικία

Τo “In light House” βρίσκεται στα Βόρεια προάστια του νομού Αττικής. Για να επιτευχθεί η άμεση επαφή με το περιβάλλοντα χώρο τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά. χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα ανοίγματα, με…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.