Προδιαγραφές σχεδιασμού δημόσιων χώρων υγιεινής για εμποδιζόμενα άτομα

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε κάθε δημόσιο κτίριο πρέπει να προβλέπεται τουλάχιστον ένας χώρος υγιεινής ανά όροφο, ειδικά διαμορφωμένος για εμποδιζόμενα άτομα.
• Στα κτίρια, στα οποία προβλέπονται συγκροτήματα χώρων υγιεινής, θα κατασκευάζεται κατά προτίμηση ένας χώρος υγιεινής για άνδρες και ένας για γυναίκες, οπωσδήποτε δε στη δυσμενέστερη περίπτωση ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος κοινός για άνδρες και γυναίκες σε κάθε συγκρότημα.
• Όπου είναι δυνατόν, συνιστάται οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρίες να έχουν ανεξάρτητη είσοδο, χωρίς κοινό προθάλαμο με τους υπόλοιπους χώρους υγιεινής.
• Σε περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων, στα οποία δεν είναι δυνατή η κατασκευή ιδιαίτερων χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των εμποδιζόμενων ατόμων, θα πρέπει οι προβλεπόμενοι χώροι υγιεινής να διαμορφώνονται έτσι, ώστε να εξυπηρετούν όλες τις κατηγορίες χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών αμαξιδίων, προβλέποντας μεγαλύτερες διαστάσεις και κατάλληλο εξοπλισμό.
• Οι χώροι υγιεινής πρέπει να τοποθετούνται σε εύκολα αναγνωρίσιμες θέσεις, κοντά στις εισόδους και στους πυρήνες κατακόρυφης κυκλοφορίας.
• Στο εσωτερικό των δημόσιων χώρων υγιεινής πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος περιστροφής, διαμέτρου 1,50 m.

Β. ΕΙΣΟΔΟΣ
• Η πόρτα πρέπει να έχει πλάτος 0,90 m ή και περισσότερο από κάσα σε κάσα, να ανοίγει προς τα έξω ή να είναι συρόμενη. Θα πρέπει να υπολογίζεται ως μέγιστη δύναμη που απαιτείται για το άνοιγμα της θύρας τα 15 Νιούτον (15 N).
• Η χειρολαβή του θυρόφυλλου πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα.
• Ο μηχανισμός κλειδαριάς του θυρόφυλλου πρέπει να επιτρέπει το άνοιγμα και από την έξω πλευρά σε περίπτωση κινδύνου και επίσης να διαθέτει ένδειξη κατάληψης χώρου.

 • Second Text:

  Α. Ενδεικτική διάταξη προσβάσιμου WC με ανεξάρτητη είσοδο.
  1. Λεκάνη αποχωρητηρίου.
  2. Νιπτήρας.
  3. Καθρέπτης.
  4. Πετσετοθήκη ή σύστημα για στέγνωμα χεριών.
  5. Οριζόντια χειρολαβή.
  6. Σπαστή χειρολαβή.
  7. Σύστημα κλήσης βοήθειας.
  8. Χαρτοθήκη.

  Β. Είσοδος
  (i) Μηχανισμός για το ανοιγμα της πόρτας που είναι και πόμολο.
  (ii) Πόμολο και μπάρα.
  (iii) Πόμολο - χειρολαβή περίπτωση συρόμενης πόρτας.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Εντοιχιζόμενα καζανάκια σε τοιχοποιία

Εντοιχιζόμενα καζανάκια σε τοιχοποιία

Τα εντοιχιζόμενα καζανάκια (δοχεία έκπλυσης) προσφέρουν εργονομία και αισθητική αναβάθμιση στο χώρο. Το συνολικό όφελος του χώρου έναντι των εξωτερικών δοχείων έκπλυσης υαλώδους πορσελάνης κυμαίνεται από 10 έως 15 cm.…
Πρωτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων

Πρωτοβάθμιο σύστημα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων

Αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για μεμονωμένες κατοικίες και μικρά συγκροτήματα κατοικιών και στη βασική του μορφή περιλαμβάνει μία σηπτική δεξαμενή, η οποία μπορεί να είναι είτε…
Προδιαγραφές σχεδιασμού δημόσιων χώρων υγιεινής με ντουζιέρα για εμποδιζόμενα άτομα

Προδιαγραφές σχεδιασμού δημόσιων χώρων υγιεινής με ντουζιέρα για εμποδιζόμενα άτομα

Σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες στους δημόσιους χώρους υγιεινής προβλέπεται και η χρήση ντους, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και να αυξάνονται επαρκώς οι διαστάσεις των χώρων, ώστε να υπάρχει η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.