Δομικό πλέγμα από σκυρόδεμα στην όψη πανεπιστημιακού κτιρίου στον Βόλο

Στην πανεπιστημιούπολη της Πολυτεχνικής Σχολής στην πόλη του Βόλου ανεγέρθηκε κτίριο επιφάνειας 3.930 m² για να στεγάσει το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.
Η νότια όψη του κτιρίου είναι το μέτωπο θέασής του από την πόλη. Η όψη μορφοποιείται με τη λογική ψηφίων κενού στο πλήρες της όψης. Αυτή η συμβολική αναφορά στον ψηφιακό κόσμο ανταποκρίνεται στη συνολικότερη εννόηση του προγράμματος του κτιρίου. Το κέλυφος είναι ένα "hardware", το περιεχόμενο του οποίου είναι το ίδιο το "software" της πανεπιστημιακής ζωής. Έτσι, στο κέλυφος επιλέγεται σημειακά μια ειδική μορφή των συσκευασιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με κύριο μορφικό χαρακτηριστικό την καμπύλωση των γωνιών του "κουτιού" για να εκφράσει το τεχνολογικό περιεχόμενο του ίδιου του κτιρίου.
Αυτό το πέτασμα, το οποίο σκιάζει τη νότια όψη του κτιρίου A', κατασκευάζεται με προκατασκευασμένα στοιχεία εμφανούς σκυροδέματος πάχους 15 cm και λειτουργεί ως βιοκλιματικό διάφραγμα προς τη μεσημβρία.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ερευνητική ομάδα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Ζήσης Κοτιώνης, Βάσω Τρόβα, Φοίβη Γιαννίση
Φωτογραφία: Ελευθέριος Πλαβός
04 01 image dece βασική όψη plavos

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Κουπόλες για φυσικό φωτισμό ή/και αερισμό

Κουπόλες για φυσικό φωτισμό ή/και αερισμό

Μπορεί να είναι επίπεδες, θολωτές ή μορφής πυραμίδας, ανοιγόμενες ή σταθερές. Το άνοιγμα μπορεί να πραγματοποιείται χειροκίνητα, ηλεκτροκίνητα με τη χρήση κομβίου ή να συνδυάζεται η λειτουργία της με αισθητήρα…
Επιστέγαση αιθρίων με βέλτιστα ενεργειακά χαρακτηριστικά

Επιστέγαση αιθρίων με βέλτιστα ενεργειακά χαρακτηριστικά

Το στεγασμένο αίθριο αποδίδει στον εσωτερικό χώρο σημαντικά οφέλη, όπως φυσικό φωτισμό, αερισμό, αίσθηση ευρυχωρίας και εξοικονόμηση ενέργειας, εφόσον εκτιμηθούν σωστά οι απαιτήσεις του χώρου και επιλεγούν ορθολογικά τα υλικά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.