Κατασκευαστικές λεπτομέρειες κουφωμάτων για βέλτιστη ενεργειακή συμπεριφορά

Η κατάλληλη διαμόρφωση της εξωτερικής ποδιάς των παραθύρων έχει μεγάλη σημασία για την ενεργειακή συμπεριφορά του κουφώματος. Προβλήματα υδατοστεγανότητας απαξιώνουν συχνά τα θερμομονωτικά υλικά και ευνοούν την εμφάνιση μυκήτων, μούχλας κτλ. Η ποδιά μπορεί να αποτελεί τμήμα των μεταλλικών ή πλαστικών κουφωμάτων ή να είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο, ειδικά κεραμικά τεμάχια κτλ. Θα πρέπει να έχει κλίση προς τα έξω και κατάλληλη διαμόρφωση, ώστε να διευκολύνει την απομάκρυνση του νερού χωρίς αυτό να "γλείφει" την τοιχοποιία (π.χ. με τη διαμόρφωση νεροσταλάκτη σε πλάκες μαρμάρου).
Θερμομονωτικό υλικό θα πρέπει να τοποθετείται περιμετρικά από το κούφωμα για την αποφυγή δημιουργίας θερμογέφυρας. Όλοι οι αρμοί θα πρέπει να σφραγίζονται με σιλικόνη.
Ιδιαίτερη σημασία για την ικανοποιητική θερμομονωτική ικανότητα του κουφώματος κατέχουν τα κουτιά για τα ρολά, τα οποία αποτελούσαν στο παρελθόν το πιο ευπαθές σημείο ενός κουφώματος, διότι αφενός ο αέρας από τη σχισμή περιέλιξης των ρολών εισερχόταν ανεμπόδιστα στο εσωτερικό του κουτιού και αφετέρου οι διατομές των κουτιών δεν ήταν θερμομονωμένες. H είσοδος του αέρα δημιουργεί συχνά ενοχλητικό θόρυβο αλλά και την είσοδο σκόνης. Σήμερα διατίθενται στην αγορά θερμομονωμένα κουτιά, κατασκευασμένα από καμπυλωμένα ελάσματα που δημιουργούν θαλάμους που συμπληρώνονται με θερμομονωτικό υλικό (π.χ. πολυουρεθάνη), κουτιά με θερμοδιακοπή (πολυαμίδιο) και κουτιά κυψελωτής διατομής, τα οποία έχουν τόσο θερμομονωτικές, όσο και ηχομονωτικές ιδιότητες.
Συχνά τοποθετείται θερμοηχομονωτική ταινία στο εσωτερικό των ρολών, ενώ η χρήση βαριών καλυμμάτων βελτιώνει περισσότερο την ηχομονωτική συμπεριφορά του κουτιού. Επισημαίνεται επίσης ότι όσο μεγαλώνει το βάρος του ρολού, η απόσταση του οδηγού περιέλιξής του θα πρέπει να απομακρύνεται από το παράθυρο, προκειμένου η αντήχηση που δημιουργείται στο διάκενο αέρα ανάμεσα στον υαλοπίνακα και το ρολό να μειώνεται.
Στα πολύ ελαφριά ρολά, π.χ. από περσίδες αλουμινίου, αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται μόνο για τις μεσαίες και τις υψηλές συχνότητες. Προβλήματα μπορούν επίσης να παρουσιαστούν, αν το κουτί του ρολού δεν έχει κτιστό εξωτερικό μέτωπο.
Tο επίχρισμα που καλύπτει τις δύο διαφορετικές επιφάνειες είναι πολύ πιθανό να ρηγματωθεί και να θρυμματιστεί, ειδικά στους αρμούς. Aν το κουτί του ρολού είναι προσαρμοσμένο σε διπλή τοιχοποιία με διάκενο, η υγρασία που μπορεί να εισχωρήσει στο διάκενο θα επηρεάσει το κουτί, αν αυτό δεν είναι επαρκώς στεγανοποιημένο και αν ο τοίχος δεν είναι εφοδιασμένος με σύστημα αποστράγγισης του διακένου.
Επομένως, η προσαρμογή των κουτιών στο οικοδομικό άνοιγμα θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει υδατοστεγανότητα και αεροστεγανότητα τόσο στους εσωτερικούς αρμούς μεταξύ κουτιού και ανοίγματος, όσο και στους εξωτερικούς (χρήση στεγανοποιητικών και σφραγιστικών υλικών).

  • Second Text:

    Α. Θερμομονωτικό κουτί από αλουμίνιο
    για ρολά κουφωμάτων.
    1. Θερμομονωτικό υλικό.
    2. Πολυαμίδιο (θερμοδιακοπή).

    Β. Λεπτομέρεια συναρμογής κουφώματος στο πρέκι.
    1. Θερμομονωτικό υλικό για αποτροπή της θερμογέφυρας στο μάρμαρο επικάλυψης της ποδιάς του παραθύρου.
    2. Πλάκα μαρμάρου με νεροσταλάκτη.
    3. Τσιμεντοκονίαμα.
    4. Θερμομονωτικό υλικό.
    5. Δικέλυφη τοιχοποιία με θερμομόνωση στον πυρήνα.
     

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Τύποι θερμομονωτικών υαλοπετασμάτων - Συμβατικά υαλοπετάσματα

Τύποι θερμομονωτικών υαλοπετασμάτων - Συμβατικά υαλοπετάσματα

Χαρακτηριστικό στοιχείο του πετάσματος αυτού του τύπου είναι η εμφάνιση μιας μικρού σχετικά πλάτους λωρίδας αλουμινίου στην όψη, τόσο στην κατακόρυφη, όσο και στην οριζόντια διεύθυνση. Η στήριξη των κατακόρυφων…
 Τύποι θερμομονωτικών υαλοπετασμάτων - κυψελωτά υαλοπετάσματα

Τύποι θερμομονωτικών υαλοπετασμάτων - κυψελωτά υαλοπετάσματα

Tα κυψελωτά υαλοπετάσματα επιτρέπουν τη συγκράτηση των υαλοπινάκων στο φέροντα οργανισμό με την εφαρμογή ειδικής δομικής σιλικόνης, χωρίς να είναι ορατή καμία επιφάνεια αλουμινίου στην όψη. Ανάλογα με το βάρος…
Συρόμενο σύστημα σκίασης

Συρόμενο σύστημα σκίασης

Η βιοκλιματική προσέγγιση στο σχεδιασμό αυτής της nZEB κατοικίας απαιτούσε την εφαρμογή πρακτικών παθητικού ηλιασμού και ηλιοπροστασίας, οι οποίες εκφράστηκαν τόσο μέσω της ίδιας της ογκοπλασίας του κτιρίου και της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.