Τοίχοι αντιστήριξης από σκυρόδεμα

Βασικά σημεία προσοχής στην κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης είναι η βάση έδρασης του τοίχου, οι ωθήσεις των γαιών και η αποστράγγισή του.
Η βάση του πρέπει να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του εδάφους, σε βάθος, το οποίο συναρτάται συνήθως από το ύψος του τοίχου.
Η βέλτιστη αποστράγγιση επιβάλλει τις παρακάτω εργασίες:
• Επίχωση με χαλίκι έως ύψους 30 cm τουλάχιστον πίσω από τον τοίχο.
• Τοποθέτηση διάτρητου σωλήνα αποστράγγισης στη βάση του τοίχου, εφόσον το επιτρέπει ο σχεδιασμός.
• Χρήση γεωυφάσματος γύρω από το διάτρητο αποστραγγιστικό σωλήνα, ώστε να μην απομειώνεται η διατομή του από την είσοδο εδαφικού υλικού.
• Συμπυκνωμένη εδαφική στρώση πίσω από το χαλίκι.
• Εφαρμογή γεωυφάσματος μεταξύ αποστραγγιστικής στρώσης με χαλίκι και εδαφικού υλικού, ώστε να μην απωλεσθεί η αποστραγγιστική ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.
• Πάχος εδάφους υπερκείμενης στρώσης περίπου 15 cm.
• Τοποθέτηση υγρομονωτικής στρώσης στην επιφάνεια του τοίχου που είναι σε επαφή με το εδαφικό υλικό, ώστε η υγρασία που διατηρείται να μην προκαλεί εξανθήματα, άλατα ή απολέπιση της ορατής πλευράς.
• Διαμόρφωση οπών στο τοιχίο με σκοπό την ελεύθερη κίνηση του νερού στην κατάντη πλευρά.
Σε τοίχο αντιστήριξης σκυροδέματος εκτός από το διάτρητο αγωγό, που τοποθετείται στη βάση του τοίχου, προβλέπεται και εγκάρσια απορροή διά μέσου του τοίχου, ώστε να εκτονώνονται οι υδροστατικές πιέσεις του νερού λόγω του αδιαπέραστου σκυροδέματος.
Σε τοίχο αντιστήριξης με προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος η εκσκαφή θα πρέπει να εκτείνεται κατά 15 cm περίπου και κάτω από τα προκατασκευασμένα στοιχεία και να δημιουργείται η κατάλληλη βάση στήριξής τους. Λόγω της κατασκευής, ο αποστραγγιστικός αγωγός μπορεί να τοποθετηθεί στη βάση του τοίχου, συγκεντρώνοντας το σύνολο του νερού.

  • Second Text:

    Α
    1. Υλικό επίχωσης.
    2. Χάλικες.
    3. Γεωύφασμα.
    4. Κροκάλες.
    5. Διάτρητος αγωγός αποστράγγισης, προστατευμένος περιμετρικά με γεωύφασμα.
    6. Προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος με ειδική διαμόρφωση για την ασφάλισή τους. Τοποθετούνται σε αναβαθμούς ώστε να δημιουργείται μια κλίση προς το πρανές.

    Β
    1. Υλικό επίχωσης.
    2. Χάλικες (~ 90 cm)
    3. Κροκάλες (~ 70 cm)
    4. Διάτρητος αγωγός αποστράγγισης, προστατευμένος περιμετρικά με γεωύφασμα.
    5. Εγκάρσια απορροή.
    6. Σκυρόδεμα θεμελίωσης.
    7. Σκυρόδεμα καθαριότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Επεξεργασία νερού πισίνας

Επεξεργασία νερού πισίνας

Γενικά, το νερό της πισίνας πρέπει να είναι πόσιμο και να διατηρείται σ' αυτήν την κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης της. H απαραίτητη επεξεργασία του νερού της πισίνας…
Επένδυση πισίνας με επιχρίσματα και ειδικές βαφές

Επένδυση πισίνας με επιχρίσματα και ειδικές βαφές

Τα στεγανοποιητικά επιχρίσματα που χρησιμοποιούνται για επένδυση πισίνας, αποτελούνται από λεπτόκοκκα αδρανή, τσιμέντο, κατάλληλες ρητίνες και χρωστικές ουσίες. Η εφαρμογή τους γίνεται σε λεπτές στρώσεις σε καθαρές, ομαλές και σταθερές…
Μεταλλικός πρόβολος σε αστική κατοικία στο Χαλάνδρι

Μεταλλικός πρόβολος σε αστική κατοικία στο Χαλάνδρι

Ογκοπλαστικά η μορφή του κτιρίου διαμορφώνεται με σαφήνεια από δύο κυρίαρχους όγκους, έναν κατακόρυφο και πιο διαπερατό, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, που "διαβάζεται" στο ισόγειο και στο δεύτερο όροφο, και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.