Συστήματα υπόγειας αποστράγγισης

Στόχος της υπόγειας αποστράγγισης είναι η διατήρηση της υγρασίας του εδάφους σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο ορθός σχεδιασμός του συστήματος αποστράγγισης δεν προκαλεί ξηρασία του εδάφους, καθώς το έδαφος έχει την ικανότητα να κατακρατεί εκείνη την ποσότητα νερού που πραγματικά χρειάζεται και να απομακρύνει με τη βοήθεια της βαρύτητας το πλεονάζον νερό.
Οι συνηθέστερες εφαρμογές περιλαμβάνουν διάτρητες ή μη σωληνώσεις, σιφόνια και κανάλια συλλογής νερού. Το υπόγειο σύστημα αποστράγγισης είναι αποτελεσματικό, κυρίως όταν η στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα μονίμως ή περιστασιακά (π.χ. μετά από βροχή) φθάνει σε ανώτερο επίπεδο από τη στάθμη του πυθμένα του υπόγειου αποστραγγιστικού σωλήνα.
Την πιο διαδεδομένη ίσως μέθοδο υπόγειας αποστράγγισης αποτελεί η χρήση διάτρητων σωληνώσεων εντός του εδάφους.
Οι διάτρητοι αγωγοί τοποθετούνται κοντά στον πυθμένα στενού σκάμματος, μέσα σε υδατοδιαπερατό υλικό (χαλίκι, πέτρες, γαρμπίλι), το οποίο περιβάλλεται από γεωύφασμα. Με τη χρήση γεωυφάσματος επιτυγχάνεται διήθηση και αποφεύγεται η μεταφορά φερτών υλών εντός του δικτύου.
Έτσι, το νερό απορροφάται από το όρυγμα, περνάει στο σωλήνα και κατόπιν καταλήγει στο σημείο απόρριψης, για παράδειγμα, στο δίκτυο των όμβριων υδάτων (εφόσον υπάρχει σχετική άδεια). Η διάταξη των σκαμμάτων αποστράγγισης μπορεί να γίνει σε κάνναβο, σε μορφή ψαροκόκαλου ή σε τυχαίο κατάλληλο σχηματισμό. Το βάθος τοποθέτησης των σωληνώσεων πρέπει να είναι αρκετό (για αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων υγρασίας θεμελίων και χαμηλότερα), ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο καταστροφής τους από τον παγετό, ενώ η απόστασή τους εξαρτάται κυρίως από τα χαρακτηριστικά του εδάφους.
Οι πιο διαδεδομένοι τύποι αγωγών είναι οι σωλήνες με κυματοειδή τοιχώματα και οι σωλήνες με λεία τοιχώματα. Συνήθως, οι σωλήνες που τοποθετούνται στο υπέδαφος είναι διάτρητοι, ενώ οι σωλήνες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του νερού από την επιφάνεια του εδάφους προς το δίκτυο αποστράγγισης ή το δίκτυο των ομβρίων δεν έχουν οπές.

Α

 

 

  • Second Text:

    Α.
    1. Διάτρητος αγωγός αποστράγγισης
    2. Γεωύφασμα
    3. Χαλίκι

    Β.
    1. Χώμα επίχωσης
    2. Χαλίκι
    3. Γεωύφασμα
    4. Διάτρητος αγωγός αποστράγγισης

     

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Υδατοδιαπερατά δάπεδα από κυβόλιθους & διάτρητα στοιχεία

Υδατοδιαπερατά δάπεδα από κυβόλιθους & διάτρητα στοιχεία

Η μέθοδος κατασκευής ενός υδατοδιαπερατού δαπέδου διαφέρει ανάλογα με το είδος της επιφανειακής στρώσης. Ο βασικός σχεδιασμός όμως παραμένει όμοιος και περιλαμβάνει την επιφάνεια του δαπέδου, μία υποκείμενη στρώση χονδρών…
Πισίνα με μεταλλικά πετάσματα και επανακυκλοφορία νερού μέσω εξαφριστή

Πισίνα με μεταλλικά πετάσματα και επανακυκλοφορία νερού μέσω εξαφριστή

Αρχικά διαμορφώνεται ο πυθμένας της πισίνας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω και κατόπιν τοποθετούνται τα περιμετρικά μεταλλικά πετάσματα και το κανάλι υπερχείλισης, εφόσον πρόκειται για πισίνα με υπερχείλιση. Τα μεταλλικά πετάσματα βιδώνονται…
Κεκλιμένη φυτεμένη στέγη σε ανακατασκευή μουσείου

Κεκλιμένη φυτεμένη στέγη σε ανακατασκευή μουσείου

Το μουσείο Biesbosch, έχει επανασχεδιαστεί με σκοπό την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι διαμορφώσεις εδάφους, που περικλείουν τη βορειοδυτική πλευρά, μαζί με την πράσινη στέγη λειτουργούν μονωτικά και ως ρυθμιστές…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.